Murafölde - 2024. április 11., Csütörtök
#Becsehely #fejlesztési elképzelések #Németh Géza polgármester

Fejlesztési tervek Becsehelyen

Fejlesztési tervek Becsehelyen

Tavaly nyáron termelői piacot is avattak a községben (Fotó: archív, Zalakocka)

Az idei fejlesztési elképzelésekről döntött nemrég a község önkormányzati képviselő-testülete. A megvalósítandó célokról, illetve a zajló munkálatokról a település hivatalos oldalán is tájékoztatott Németh Géza polgármester.

A beszámoló szerint a polai temetőben elkészült az urnafal és a hozzá vezető térköves járda 8 millió forint értékben, felszentelésére az első igénybevételkor kerül sor. A ravatalozó homlokzatának festését az év második felében tervezik, ennek költsége 2-3 millió forint.

Az annamajori bekötőút meghosszabbítása folyik, a belterületig hiányzó szilárd burkolatú szakasz építése rövid időn belül elkészül. Ezzel egyidejűleg megszűnik az átjárási lehetőség a reptér irányából a tótszentmártoni bekötő útra. A Kossuth úti járda hiányzó két szakaszát még az idén szeretnék befejezni. Várható forrásigénye 30 millió forint.

Bővül a játszótér az Ifjúság utcában 2 darab földbe süllyesztett trambulinnal és egy további kétüléses hintával még áprilisban. Az Arany János utca aszfaltozására várhatóan júniusban kerül sor, teljes hosszban, 15 millió forint költséggel. Az Újmajori járda felújítása a két településrész között teljes hosszában új aszfaltburkolatot kap, várhatóan szintén júniusban, költsége 17 millió forint.

A gyermekorvosi rendelő épülete homlokzatának részleges megújítását (utcai homlokzat újra festését, a faburkolatok festését) a tervek szerint májusban végzik majd el.

Az önkormányzati hivatalban a lépcsőház melletti északi fal hőszigetelésére, színezésére kerül sor, illetve napelemek elhelyezése is szerepel a tervekben. Továbbá hozzáfogtak a karbantartó részleg részére műhely, garázsok, és szociális helyiség kialakításához. Idén a terveket, s az alapokat szeretnék elkészíteni. Erre a célra 13 millió forintot fordítanak.

Arról is döntött a testület, hogy az iskolában Schmidt Egon „sétányt” alakítanak ki a névadó életének bemutatására. A hivatal emeletén pedig preparált hazai és afrikai vadállatok kerülnek bemutatásra.

A Vörösmarty u. 1. alatti lakóház bontását követően a telken lakóházak létesítését tervezik. Megvásárolta az önkormányzat még a Táncsics u. ÉK-i sarkán lévő házat is, melyet lebontanak.

Folyamatban van a település „rendezési tervének” felülvizsgálata, megújítása, melyet a közeljövőben lakossági fórumon lehet véleményezni.

A felsorolt, s tervezett fejlesztések összértéke meghaladja a 130 millió forintot, ezeket az önkormányzat teljes egészében az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza.

Állami támogatásból tervezik bővíteni a bölcsőde udvarát és a beltéri eszközparkot is. Az elnyert támogatás összege 33,3 millió forint.

A képviselő-testület határozott arról is, hogy kezdeményezi a közúti hatóságnál az Újmajoron belüli sebességhatár felemelését 70 km/órára. A településrészen a lakóházak a közúttól a szokásosnál távolabb vannak, a bolt megszűntével szinte csak azok kelnek át az úton, akik autóbusszal utaznak.

Még érdekes lehet ...


2024. május 10., Péntek

Szürkemarhák a Mura ártéri legelőin

Történelmi pillanat: közel negyven év után helyeztek ki legelő állatokat az ártérbe.


2024. május 09., Csütörtök

Három beruházást avattak Csömödéren

Több száz millió forint forrás hasznosult a községben.


2024. május 07., Kedd

2024. május 03., Péntek

Vármegyehatáron átnyúló kerékpárút-fejlesztést adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár a Molnárit Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.


Szőlővesszőt szenteltek Galambokon

Már 15 éves hagyománya van a rendezvénynek.


2024. május 02., Csütörtök

Egyházközségi majális Pákán

Harmadik alkalommal rendezték meg a programot.


2024. április 30., Kedd

Falutakarítás Kistolmácson

A településen élők is csatlakoztak az országos TeSzedd! akcióhoz.


2024. április 29., Hétfő

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Csaknem 9700 gímszarvas került terítékre.


Bemutatják a lovászi bunkerrendszert

Május 1-jén az idei év első hosszú bunkertúrájára hívják a kirándulni vágyókat Lovásziba.


2024. április 28., Vasárnap

Májusfát állítanak Letenyén

Április 30-án (kedden) 18 órától a Happy Bike Centrumban várják az érdeklődőket.


2024. április 27., Szombat

Elhunyt Páka polgármestere

Lukács Tibor három ciklusban vezette a települést, előtte két cikluson át önkormányzati képviselő volt.


Közel 5 hektáros területen telepített erdőt a Zalaerdő

A területen egyebek mellett kocsányos tölgyet, kései juhart ültettek.


2024. április 25., Csütörtök

Gyalogtúra a Mura árterén

Letenyéről indul a túra.


Pénzben is mérhető a biztonság

A helyi rendőrőrs és a polgárőrség tagjait köszöntötte Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere Szent György nap alkalmából.

+