Murafölde - 2024. május 03., Péntek
#Őrtilos # kerékpárút-fejlesztés #Aktív Magyarország #turisztikai fejlesztés #Révész Máriusz #Cseresnyés Péter

Vármegyehatáron átnyúló kerékpárút-fejlesztést adtak át Őrtiloson

Vármegyehatáron átnyúló kerékpárút-fejlesztést adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka a somogyi és a zalai vármegyehatárt átlépő új kerékpárút (Fotó: Zalakocka)

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár csütörtökön a Somogy vármegyei Őrtilosban a zalai Molnárit a somogyi Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.

Révész Máriusz a 14 kilométer hosszú, összesen közel 2 milliárd forintba kerülő új út átadásán azt mondta: minden más tényező mellett leginkább az életmód hat az emberek egészségére, az általa vezetett államtitkárság feladata pedig az, hogy a rendszeres testmozgás, az egészséges életmód feltételeit megteremtsék.

Magyarországon gyönyörű vízi útvonalak és könnyen kerékpározható terepek várják a mozogni vágyókat, miközben a kerékpárutak fejlesztései sokszor nem kapcsolódnak össze. Ezért példaértékű és ritka a somogyi és a zalai vármegyehatárt átlépő új kerékpárút, amely Molnáriból indulva Murakeresztúron át éri el Őrtilost a Zrínyi-Újvár közelében, és a tervek szerint Zákány és Gyékényes felé folytatódna - jelezte.

Az államtitkár egyben reményét fejezte ki, hogy a Dél-Zalában készülő aktív turisztikai stratégia ötleteit, terveit a következő európai uniós ciklusban meg lehet majd valósítani.

Kelei Zita, Őrtilos polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: az Őrtilos térségében készült bicikliút némi késéssel és kétszeri forráskiegészítéssel összesen 781 millió forintból valósult meg. A kivitelezést többször az időjárási körülmények és az árvíz hátráltatta, illetve 250 ingatlantulajdonost is meg kellett keresni az egyeztetések során.

Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy a Principális-csatorna eddig kettéválasztott a két vármegyét, most viszont a kerékpárút összeköttetést teremtett. Hozzátette, hogy Somogy déli részén, a Dráva mellett is kerékpárút építését tervezik, reményeik szerint a jelenlegi uniós ciklusban ez el is készülhet.

Szászfalvi László (KDNP), a somogyi térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy régi álmot sikerült megvalósítani, de nem történhetett volna meg, ha nincs együttműködés a két vármegye és a térségek között. A Zákány és Gyékényes felé tartó folytatásról már megszületett a döntés, így hamarosan Molnáritól Drávatamásig végig lehet majd kerékpározni a Dráva mentén.

Cseresnyés Péter (Fidesz), Nagykanizsa térségének parlamenti képviselője felidézte, hogy 2016-ban kezdték el a turisztikai fejlesztések ötleteinek összegyűjtését Dél-Zalában, ennek keretében pedig a kerékpáros és vízi turizmus megteremtésére nagy hangsúlyt fektettek. Molnáriban már van olyan vállalkozó, aki vízi túrákat szervez Őrtilosig, a turistákat pedig Zrínyi-Újvárral is megismerteti.

(Forrás: MTI)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.

+