Sport - 2020. november 16., Hétfő
#magyar válogatott #Szerbia #Nemzetek Ligája #pótselejtező

Ikszeltek Szerbiával

Ikszeltek Szerbiával

Kalmár Zsolt (k) és a szerb Nemanja Maksimovic a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 15-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-s döntetlent játszott Szerbiával a Puskás Arénában, ezzel már biztos, hogy nem eshet ki a B divízióból, de még mindig nagy esélye van arra, hogy feljusson.

Ellentétes hangulatban érkezett a Nemzetek Ligája-mérkőzésre a két válogatott. Marco Rossi legénysége és a szerbek is Európa-bajnoki pótselejtezőt játszottak csütörtök este, de amíg a magyar csapat izgalmas körülmények között legyőzte Izlandot és kijutott a kontinensviadalra, addig a szerbek tizenegyesekkel elbukta ezt a nagy lehetőséget.

Tovább nehezítette a vendégek dolgát, hogy a 2020-as naptári évben még képtelen volt nyerni a rendes játékidőben. Hat meccsen két vereség mellett (az orosz és a magyar válogatott ellen) négy döntetlent játszottak 90 perc alatt, így amellett, hogy a csütörtöki csorbát ki akarták javítani, az is mocoroghatott a szerb játékosok fejében, hogy meg kellene szerezni az első idei győzelmet (Norvégiát hosszabbítás után verték déli szomszédaink, az Eb-pótselejtező elődöntőjében).

A Rossi-legénység eufóriáját némileg árnyékolta, hogy több alapemberre sem lehetett számítani a szerbek ellen, hiszen Gulácsi, Orbán és Sallai visszatért klubcsapatához, Fiola és Szalai Attila eltiltását töltötte, majd Szalai Ádámról és Lovrencsics Gergőről is kiderült, hogy sérült.

Ha mindez nem lenne elég gond, a szövetségi kapitány, Marco Rossi után segítőjéről, Cosimo Inguscióról is kiderült, hogy koronavírusos, így Gera Zoltánra hárult a feladat, aki két nappal korábban még az U21-s válogatottat vezényelte, egyébként győzelemre az orosz fiatalok ellen.

A másik oldalon sem a szövetségi kapitány, Ljubisa Tumbakovic ült a kispadon, hiszen eltiltását töltötte, miután a magyar csapat elleni belgrádi NL-mérkőzés után megbüntette az UEFA. Őt Aleksandar Jankovic helyettesítette.

Az alaposan felforgatott magyar nemzeti csapat Kecskés Ákos személyében újoncot avatott a védelemben.

Az első negyedórában leginkább csak gyűrték egymást a csapatok, de a kapuk nem kerültek veszélybe. Szoboszlaiék bátran kezdtek, egy kicsivel többet is birtokolták a labdát, a fölény szögletekben is jelentkezett, amelyekből viszont nem sikerült helyzetet kialakítani.

Aztán, szinte a semmiből szerezte meg a vezetést a szerb válogatott: a baloldalon Nemanja Radonjicot ugratták ki, aki nagyon lefutotta Kecskés Ákost, befelé húzott, majd 13 méterről okosan ellőtte a labdát Dibusz mellett. (0-1)

Nem vetette vissza a váratlan gól a magyar nemzeti csapatot, először Kalmár, majd Szoboszlai is próbálkozott a tizenhatos előteréből, de ezek a lövések nem okoztak különösebb gondot Dmitrovic kapusnak.

A 31. percben Maksimovic blokkolta Kalmár Zsolt veszélyes lövését karral blokkolta, amiért sárga lapot kapott, Szoboszlai pedig egy pazar lehetőséget 24 méterről. Szabadrúgása megcsúszott a sorfalon, így centikkel ment el a jobb kapufa mellett. A középpályásnak megmaradt a lövőkedve, nem sokkal később újra próbálkozott, majd fejjel is, de nem sikerült az egyenlítés.

Ha nem is borult fel a pálya, de egyértelmű fölényben játszott a magyar válogatott, amely főként a baloldalon, Holenderrel, Kalmárral és Szoboszlaival vezetett biztató támadásokat, de a félidő hajrájához közeledve csak nem akart megszületni a remélt egyenlítés.


A gólszerző Kalmár Zsoltot köszöntik csapattársai a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 15-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Aztán a nagy munkának végül csak meglett az eredménye, még fordulás után: Kalmár kapott vissza kényszerítőben egy labdát Nikolicstól, szembe találta magát a szerb kapussal, aki mellett nagyon higgadtan gurított el 14 méterről. (1-1)

Megérdemelte a válogatott, hogy ne hátrányba vonuljon a pihenőre, a DAC csapatkapitánya pedig külön megérdemelte, hogy gólt szerezzen, mert hatalmasat dolgozott előtte.

A szerbek szórványos kontráira nagyon oda kellett figyelni, mert párszor zavarba hozták a védelmünket - egyszer mattolták is -, de alapvetően stabil volt a csapat és nagyon motivált.

Azt is jó volt látni, hogy a hátrány és a váratlan gól ellenére nem esett össze a csapat, hanem megmutatta, mekkora tartása van. A védekezést nagyon magasra tolták fel Nagy Ádámék, amivel sokszor nem tudott mit kezdeni az ellenfél, több labdát is sikerült szerezni, már a szerb térfélen. A Bristol szűrője mellett Sigér is óriásit hajtott, sok szerelés fűződött a nevéhez.

A második játékrész hasonlóan kezdődött, mint az első: többet birtokoltuk a labdát, de a kapuk előterében az utolsó passzok nem voltak jók, egyik oldalon sem.

Bő tíz perc után a szerbek cseréltek először: Lazovic helyett Gacinovic lépett pályára, majd Gera Zoltán is a változás mellett döntött, Nikolics helyére Könyves állt be, aki a szerbek ellen Belgrádban gólt szerzett, illetve a nagyon küzdő Sigért az Izland ellen eredményes Nego váltotta.

A cserék jót tettek az ellenfélnek, a játék percekre áttevődött a magyar térfélre és párszor kis szerencse is kellett, a felszabadításokhoz, de Dibusz kapuja változatlanul nem forgott veszélyben. Igaz, kollégájának sem volt izgulni valója.

A 68. percben újra magyar-csere: Holendert Hangya Szilveszter váltotta. A mérkőzés ezen szakaszában nagyon kiegyenlítetté vált a játék, köszönhetően annak is, hogy a korábbiakhoz mérten jóval mélyebbre húzódott a magyar védővonal, ami nem csoda, a korábbi tempót nagyon nehéz folyamatosan tartani.

A 78. percben a második félidőben visszafogottabb teljesítményt nyújtó Szoboszlai, illetve Bese ment le a pályáról, a helyükbe Schäfer és Gyurcsó állt be. A másik oldalon Milinkovic-Savic és Vlahovic lépett pályára, ami egyértelműen azt az üzenetet hordozta, hogy a vendégek nyerni akarnak.

Hullámzóvá vált a mérkőzés, mindkét csapat gyorsan átment a középpályán, és egyre több hiba csúszott a játékba mindkét oldalon, de a hajrá inkább a vendégeké volt, a magyar csapat kezdett beszorulni tizenhatosa elé, már nem nagyon sikerült felérnie Kalmáréknak a támadásokkal, ráadásul Dibusznak egyszer egy nagyot kellet védenie.Az eredmény végül nem változott, összességében igazságos döntetlen született. A végére láthatóan nagyon elfáradt a magyar csapat, a hajrában már csak arra maradt ereje, hogy az eredményt megtartsa.

A magyar válogatott a szerdai záró fordulóban Törökországot fogadja a Puskás Arénában, és még a feljutást jelentő csoport elsőséget is megszerezheti.

(Forrás: M4 Sport)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Elkezdődik a foci Eb

A magyarok szombaton lépnek pályára.


2024. június 05., Szerda

Zárásként: 14 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérem

A nagykanizsai Szivárvány EGYMI fiataljai bizonyították rátermettségüket.


2024. június 03., Hétfő

Tartalékosan a „felsőház” végén...

Hatodik hely végzett a Kanizsa Sörgyár SE női első csapata az Extraligában.


2024. június 02., Vasárnap

Riminiben nemzetközi táncversenyen bizonyított a Premier

A nagykanizsai táncosok az élmények mellett sok kiváló helyezést gyűjtöttek.


Tanulásban akadályozottak bizonyítottak

Négy arany és két ezüstérmet szereztek az országos atlétika döntőn.


2024. június 01., Szombat

Országos bajnokságon bizonyított a SZKES

Kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra.


2024. május 31., Péntek

Távozik Gombos Zsolt, az FC Nagykanizsa edzője

Új impulzusokra vágyik a csapat.


2024. május 22., Szerda

Bajnokok Ligája

A Puskás Arénában lesz a 2026-os döntő.


Mérlegen az U15-ös női birkózó Európa-bajnokság

Szatmári Zsolt, a Kanizsai Birkózó SE edzője a válogatottal bizonyított.


2024. május 13., Hétfő

A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub ismét a szuperliga bajnoka lett!

Zsinórban a 15. csapatbajnoki címet szerezték meg.


Úton az országos döntőre

Kovácsné Kelemen Valéria tanítványai nem ismernek lehetetlent.


2024. május 11., Szombat

A bronzérem is szépen csillog az asztaliteniszezőknél

Felsőházi rájátszást rendeztek a Kanizsa Arénában.


2024. május 10., Péntek

Életműdíj kapott Gábor Erzsébet kosárlabdaedző

Sokakkal szerettette meg a kosárlabdát, erős és jó kisugárzású közösségeket épített.

+