Sport - 2021. március 15., Hétfő
#női kardválogatott #olimpia #magyar válogatott #vívás

Kijutott az olimpiára a női kardválogatott

Kijutott az olimpiára a női kardválogatott

Pusztai Liza és Márton Anna (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A magyar női kardválogatott negyedöntőbe jutott a budapesti világkupaversenyen, az ukránok pedig már biztosan nem nyerik meg a viadalt, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat indulhat a tokiói olimpián.

A magyarok a 32-es táblán India ellen kezdtek és a reggeli összecsapás éppen megfelelő volt ahhoz, hogy a szombaton egyéniben győztes Márton Anna és bronzérmes Pusztai Liza, valamint Katona Renáta ráhangolódjon a következő feladatokra. Mindjárt a németek ellen szükség is volt minden koncentrációra, mert az összecsapás sokáig nem úgy alakult, ahogy a magyarok szerették volna. Pusztai és Katona elvesztette első asszóját, majd Márton fordított (15-14). Újabb vereség, majd megint egy fordítás következett, ezúttal Pusztai jóvoltából, de ekkor meg Márton nem találta igazán a ritmust, így hat pár után 27-30 volt az állás. A folytatásban Katona egy tussal kikapott Larissa Eiflertől, azután viszont jött az igazi fordulat: Márton 9-3-ra verte Julika Funkét, végül pedig Pusztai 5-2-re Anna Limbachot.

Közben az ukránok, akiket az olimpiai kijutásért mindenképpen maga mögött kellett tartania a kvalifikációs rangsorban a magyar csapatnak, első pástra lépésük alkalmával magabiztosan legyőzték a spanyolokat.

A negyeddöntőben a hazai csapat – melyben megint Battai Sugár pihent – 45-39-re kikapott az olaszoktól, mégis örülhetett, mert a másik páston az ukránok vereséget szenvedtek a dél-koreaiaktól. Az olimpiai részvétel kiharcolásához a legjobb nyolc közé kerülés esetén az kellett, hogy az ukrán együttes ne nyerje meg a mostani, utolsó kvalifikációs világkupát.

A csapatversenyek olimpiai mezőnye a nemzetközi szövetség ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Amerika, Afrika) még egy-egy – az 5-16. helyezettek közül a sorban következő legjobb – válogatott szerez jogot az indulásra. Ezért a zónahelyért volt versenyben a magyar és az ukrán csapat.

A magyaroknak az olaszok elleni összecsapás közepén volt egy hullámvölgyük, akkor egy asszót döntetlenre hoztak, majd hármat elveszítettek, innen pedig már nem tudtak fordítani, de így sem lehettek elégedetlenek az ukránok eredményének ismeretében.

A folytatásban aztán előbb kikaptak a japánoktól, majd éppen az ukránokkal kerültek szembe, akiket legyőztek, így végül hetedikek lettek. Utóbbi két összecsapáson szerephez jutott Battai Sugár Katinka is.

„Nagyon örülünk, hogy megszületett az az eredmény, amivel kijutottunk az olimpiára” – mondta az MTI-nek Gárdos Gábor, a női kardozók kapitánya. – „A versenyen érződött, hogy azok a csapatok, amelyeknek szükségük volt a jó eredményre, feszültebbek voltak, míg azok, amelyeknek már megvolt az olimpiai kvótájuk, illetve nem volt esélyük, felszabadultabban vívtak” – folytatta a szakvezető, hozzátéve, hogy a magyarokon is érződött a tét okozta nyomás.

„Feszültebben vívtak a lányok, majd amikor bejutottak a nyolc közé, ami a tokiói szereplést jelentette, kicsit kiengedtek és kikaptak. Mondtam is nekik, hogy ezt azért nem szabad megengedni, mindig a következő mérkőzésre kell koncentrálni. Persze, nagyon boldogok vagyunk, gratulálok nekik és minden edzőnek.”

Márton Anna a decemberi országos bajnokságon elszenvedett térdsérülése ellenére hősies vívással szerzett aranyérmet szombaton az egyéni versenyben, majd a csapatviadalon is jó teljesítményt nyújtott.

„Az egyéniben teher nélkül vívtam, az az én napom volt, koncentrált voltam, ezért tudtam nyerni. A csapatversenyben olyan idegesek voltunk, mint még soha. Egyértelműen a csapattal akartunk kijutni az olimpiára, az egyéniben szerzett két érmünk csak bemelegítés volt. Sikerült kivívni az olimpiát, nagyon boldogok vagyunk” – összegzett az MTI-nek.

Magyar női kardválogatott először szerepelhet nyári játékokon. Ez egyben azt jelenti, hogy egyéniben is garantált a maximális hely, azaz három magyar léphet majd pástra Tokióban. A férfi válogatott már korábban kiharcolta a részvétel jogát.

(Forrás: M4 Sport)

Még érdekes lehet ...


2024. február 23., Péntek

Remekeltek a labdarúgók

A döntőig menetelt az FC Nagykanizsa U10-es csapata.


2024. február 21., Szerda

Pályán a labdarúgó utánpótlás

A Németh István és Kovács Dávid vezette gárda remek csatában a második helyet szerezte meg a Szőke Miklós emléktornán. 


2024. február 19., Hétfő

Nagyszerű szereplés

Kanizsai ezüstérem az U20-as válogató versenyről.


2024. február 15., Csütörtök

Ezüstérem a nemzetközi tornán

Megvillantotta tudását a kanizsai birkózó hölgy.


2024. február 13., Kedd

Utánpótlásban az élen

A 8 éves focistákkal sem bírtak az ellenfelek.


2024. február 09., Péntek

Megint bizonyított az utánpótlás

A 7 éves nagykanizsai focisták Ajkáról hozták el a serleget.


2024. február 07., Szerda

Szép gólok

8 csapatos labdarúgótornát szervezett a 12 éves korosztály számára az FC Nagykanizsa a Zsigmondy sportcsarnokban.


2024. február 05., Hétfő

Labdarúgók bálja az arénában

Kanizsa legnagyobb társadalmi eseménye az FC Nagykanizsáé!


2024. február 04., Vasárnap

Magyar aranyérem a vizes világbajnokságon

Rasovszky Kristóf a magyarok első érmét szerezte a dohai világbajnokságon.


2024. február 03., Szombat

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre

Az előnevezési időszakban kedvezményesen lehet regisztrálni a balatonatevezes.hu-n.

#Nagykanizsa

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

2024. február 25. - Kanizsa

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

2024. február 22. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. február 22. - Érdekes

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

2024. február 22. - Kanizsa

Kanizsai valóság

Kanizsai valóság

2024. február 21. - Érdekes

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek

2024. február 19. - Érdekes

Bővítenék a parkolóhelyek számát

Bővítenék a parkolóhelyek számát

2024. február 15. - Kanizsa

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

2024. február 15. - Kanizsa

+