Sport - 2021. június 02., Szerda
#magyar válogatott #labdarúgás #foci #Európa-bajnokság #Marco Rossi #Szoboszlai Dominik #Euro 2020

Értük szorítunk majd

Értük szorítunk majd

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: MLSZ)

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős, immár szűkített keretét a június 11-én rajtoló, részben magyar rendezésű Európa-bajnokságra. A szakember a hirdetésen nagyon rossz hírrel szolgált a szurkolóknak: Szoboszlai Dominik, az alakulat kulcsjátékosa sérülése miatt nem lehet ott a kontinenstornán. Íme, a nemzeti együttes végső kerete!

Mivel Hangya Szilveszter, a Mol Fehérvár védője néhány hete sérülés miatt kikerült a keretből, így Marco Rossinak a szűkítésnél három játékostól kellett megválnia – a kényszerű okokból kieső Szoboszlai Dominik mellett a Akadémia két játékosa, a kapus Tóth Balázs, illetve a középpályás Spandler Csaba sem lesz ott az Európa-bajnokságon.

Így a tehát a kapusok között maradt a rutinos Bogdán Ádám. A hirdetés előtti napon többen is külön edzettek a társaktól (Nagy Ádám és Gazdag Dániel), ők egyaránt pályára léphetnek a tornán, és ott vannak a keretben.

A 22 találattal NB I-es gólkirály Hahn János bemutatkozhat a magyar válogatottban, a Paks támadójára ugyanis számít Rossi szövetségi kapitány – ugyanez a helyzet a néhány hete az Egyesült Államokba szerződő Schön Szabolccsal is, aki először öltheti magára a címeres mezt.

A magyar válogatott 26 fős Eb-kerete
Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Védők: Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Szalai Attila (Fenerbahce), Willi Orbán (RB Leipzig)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd Zsóry FC), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros)

Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)A válogatott június 4-én Ciprust, négy nappal később Írországot fogadja felkészülési mérkőzésen. Az Európa-bajnokságon június 15-én a címvédő Portugáliával, négy nappal később a világbajnok Franciaországgal találkozik a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben vb-aranyérmes Németország ellen Münchenben zárja a csoportkört.

Szoboszlai: Ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés

Azok után, hogy Marco Rossi kénytelen volt kihagyni Szoboszlai Dominikot a magyar csapat Európa-bajnoki keretből, a válogatott orvosi stábja és maga játékos is ezt nevezte az egyetlen logikus döntésnek. Menedzsere közben cáfolt, hogy az ok a sérülése kiújulása lett volna.

Szoboszlai Dominik: Ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Szoboszlai ebben az évben még egyáltalán nem tudott pályára lépni, januárban már sérülten igazolt a Salzburgtól az RB Leipzighoz. Azóta egyáltalán nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni.

Már hetek óta folyamatosan egyeztetett a lipcseiek stábjával a válogatott egészségügyi csapata, majd miután a 20 éves középpályás a múlt hét csütörtökön csatlakozott az Ausztriában készülő kerethez, mindenre kiterjedő, alapos állapotfelmérésen vett részt. Az ezt követő tréningeken csak az alacsony fizikai megterhelést jelentő részein dolgozott együtt a többiekkel, és már azok is megterhelőnek bizonyultak a számára.

„Sajnos pár nap alatt egyértelművé vált, hogy az Európa-bajnokságra nem lesz játékra alkalmas állapotban – idézi az mlsz.hu dr. Szilas Ádám csapatorvost. – Minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy az Eb-n számíthasson rá a szakmai stáb, de a meccsterhelés töredékének megfelelő feladatok is megterhelők voltak számára, ami ellehetetleníti a lehetőségét annak, hogy június közepén akár csak rövid időre is bevethető legyen.”

Marco Rossi a kerethirdetéskor valószínűleg ezért mondta azt a döntés indoklásánál, hogy végig reménykedett Szoboszlai szerepeltetésében, de fel volt rá készülve, ez tényleg inkább csak remény, és mégsem lesz erre lehetősége. Hozzátéve, ha így is bevetette volna, az a teljes karrierjét veszélyeztette volna.

„Ezt a mostani, rendkívül szomorú döntést meghozva azonban bízunk abban, hogy ősszel már a lehető legerősebb keretünkkel folytathatjuk a harcot a világbajnoki kvalifikáció eléréséért” – idézte az őszi világbajnoki selejtezőkre is gondoló kapitányt a szövetség.

 

„Ha azt mondom, sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit most érzek” – szomorkodott Szoboszlai, de azt is hangsúlyozta, az egészségügyi stábbal közösen nem tehettek többet. „Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány” – fogalmazott.

Közben a Kicker azon értesüléseit, miszerint kiújult a magyar futballista szeméremcsont-gyulladása, Esterházy Mátyás az M1 megkeresésére cáfolta. Szoboszlai ügynöke szerint minden a terveknek megfelelően halad, a lába rendben van, a rehabilitációt is folytatni tudja, de sajnos még nincs abban az állapotban, hogy egy ilyen intenzitású tornán hasznára legyen a csapatnak, ezért mindenki azt gondolta, hogy nincs értelme a benevezésének.

Úgy véli, Rossi részéről egy gesztus volt, hogy meghívta a bő keretbe, és lehetőséget adott neki, hogy amennyiben megfelelő állapotba kerül, akkor ott tudjon lenni a kontinenstornán, ám fizikailag nincs abban az állapotban, hogy megfelelő játékidőt a pályán töltsön, és segíteni tudjon a csapatnak. „Azért utazott el az edzőtáborba, hogy ott lehessen az Európa-bajnokságon, de készült arra, hogy van olyan forgatókönyv, amely szerint ez nem fog összejönni, tehát nem érte teljesen váratlanul a döntés.”

A menedzser közölte, rendkívül makacs sérülésének leküzdése után Szoboszlainál most a fizikumának újraépítésén van a hangsúly, folytatja tovább a rehabilitációt, és remélhetőleg a lipcsei csapat felkészülését százszázalékos állapotban tudja elkezdeni július ötödikén, a következő vb-selejtezőkön pedig ismét erőssége lesz a válogatottnak.

 (Forrás: M4 Sport)

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Az 5,2 kilométeres Balaton-átúszás tervezett új időpontja vasárnap, de a végleges döntés csak péntek délben születik meg.


2024. július 11., Csütörtök

Balaton-átúszás - Már több mint 10 ezren neveztek

Néhány nappal a 42. Lidl Balaton-átúszás előtt meghaladta a 10 ezret a nevezők száma.


2024. június 30., Vasárnap

A helyek kétharmada már elkelt a Balaton-átúszásra

A július 20-án sorra kerülő, 42. Balaton-átúszásra több mint tízezer résztvevőt várnak a szervezők.


2024. június 26., Szerda

A kanizsai sakk csúcskategóriát képvisel Magyarországon

Tizenhatodik bajnoki címet ünnepelhettek.


Amerikai birkózók a Zsigmondy-csarnokban

A magyarok mindkét fogásnemben felülmúlták tengerentúli vendégeiket.


2024. június 24., Hétfő

Országúti kerékpárverseny Zalakaroson

A versenyzők a fürdővárosban és annak környékén tekertek.


2024. június 21., Péntek

Vitorlázó repülő program indul a nagykanizsai repülőtéren

A Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály a 12-15 év közötti, repülés iránt érdeklődő gyermekeket várja.


2024. június 20., Csütörtök

Zalakaros: országúti kerékpáros verseny egész hétvégén

A verseny ideje alatt Zalakaros teljes területén és a környező falvakban a gépjárműforgalom időszakos és teljes lezárása is várható.


2024. június 14., Péntek

Elkezdődik a foci Eb

A magyarok szombaton lépnek pályára.


2024. június 05., Szerda

Zárásként: 14 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérem

A nagykanizsai Szivárvány EGYMI fiataljai bizonyították rátermettségüket.


2024. június 03., Hétfő

Tartalékosan a „felsőház” végén...

Hatodik hely végzett a Kanizsa Sörgyár SE női első csapata az Extraligában.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+