Sport - 2021. június 29., Kedd
#Euro 2020 #Európa-bajnokság #foci #Spanyolország #Horvátország #Svájc #Franciaország

Elképesztő csaták a továbbjutásért

Elképesztő csaták a továbbjutásért

Így örültek a spanyolok a továbbjutásnak (A kép forrása: M4 Sport)

A spanyol válogatott hosszabbítás után 5–3-ra legyőzte Horvátországot a labdarúgó Európa-bajnokság hétfői nyolcaddöntőjében, ezzel bejutott a kontinenstorna negyeddöntőjébe. A svájci válogatott szintén drámai mérkőzésen, 3–3-as rendes játékidőt követően, tizenegyesekkel kerekedett felül Franciaországon.

Spanyolország őrületes, nyolcgólos meccsen verte a horvátokat

A találkozó első időszakában a spanyolok birtokolták többet a labdát, és bár javarészt a horvátok térfelén zajlott a játék, gólhelyzet az első negyedórában nem alakult ki. A 16. perc legelején aztán Koke közvetlen közelről Livakovic lábát találta telibe, majd Morata fejelt a kapusba. Néhány perccel később egy ritkán látható öngóllal a semmiből megszerezte a vezetést a horvát csapat, amely ettől lendületbe jött és egyre többször jutott el a spanyolok kapujáig.

A 2008-ban és 2012-ben Eb-győztes hispánok fokozatosan rendezték soraikat, megint egyre nagyobb százalékban birtokolták a labdát, ismételt fölényük pedig hamarosan góllá érett: Livakovic hiába mutatott be több bravúrt is, Sarabia még az első félidőben bevette a hálóját.

A fordulás után sem változott jelentősen a mérkőzés képe, jobbára Luis Enrique csapatánál volt a labda, egy szép akció végén pedig megszerezte a vezetést. A hátrányba kerülő horvátoknak bátrabban és támadóbban kellett fellépniük, ennek első lépéseként tíz perccel később Gvardiol közeli lövésénél Simónnak bravúrra volt szüksége, hogy megőrizze kapuját az újabb góltól. Ezt követően alábbhagytak a horvát rohamok, a spanyolok pedig egy újabb találattal úgy tűnt, eldöntik a továbbjutást. A vb-ezüstérmes azonban nem adta fel, egy közelről begyötört találattal az utolsó öt percre ismét izgalmassá tette a mérkőzést, majd a rendes játékidő hosszabbításában kiharcolta a kétszer tizenöt perces ráadást a sok helyzetet kihagyó spanyol együttes ellen.

A hosszabbítás horvát lehetőséggel indult, majd Kramaric ziccerét hárította nagy bravúrral Simón. Ez újabb lökést adott a spanyol csapatnak, amely cserejátékosai hathatós közreműködésével három perc leforgása alatt ismét kétgólos előnybe került, amit ezúttal már nem pocsékolt el és kiharcolta a negyeddöntőbe jutást.

Svájci bombameglepetés


Yann Sommer svájci kapus számos nagy védése mellett a tizenegyespárbajban hárította Kylian Mbappé lövését (A kép forrása: M4 Sport)

A svájci válogatott drámai mérkőzésen, 3–3-as rendes játékidőt követően, tizenegyesekkel 5–4-re legyőzte Franciaországot a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, sikerével pedig bejutott a negyeddöntőbe.

Első félidei kaput eltaláló lövésével meglepetésre szerzett korai vezetést Svájc a csoportkörben a társházigazda magyar válogatottal 1-1-es döntetlent játszó francia csapat ellen. A világbajnok meddő mezőnyfölénye ellenére a szünetig nem találta el a kaput.

Alig néhány perccel a szünet után tizenegyeshez jutott Svájc, ám nem élt a kínálkozó lehetőséggel, a támadóbb formációra váltó franciák pedig ebből lendületet merítve gyorsan egyenlítettek, majd fordítottak Benzema duplájával. A magas iramú, számos lehetőséget felvonultató időszakban Pogba szenzációs találatával kétgólosra növelte a különbséget, a 2018-as vb-döntő után szerzett gólt ismét válogatott színekben a középpályás.

Seferovic második gólját megszerezve csökkentette a svájci hátrányt, kicsivel később pedig Gavranovic is betalált kétszer: előbb lesről, majd távolról – ezúttal szabályosan – volt eredményes, ezzel egyenlített. A rendes játékidő ráadásában Coman a kapufát találta el, így következhetett a hosszabbítás. Ebben nem született döntés, az idegek párharcában pedig kilenc jó ítéletvégrehajtás után Mbappé hibázott, kísérletét Sommer hárította.

Így a svájciak készülhetnek a negyeddöntőre, ahol pénteken a spanyolokkal mérkőznek meg Szentpétervárott.

(Forrás: M4 Sport)

Még érdekes lehet ...


2024. április 18., Csütörtök

Megyei diákolimpiát nyert a BLG leány és fiú csapata

Mindkét csapat felkészítő tanára Török Tamás volt.


2024. április 17., Szerda

Manótorna az óvodásoknak

A legkisebb gyerekeknek is kell a mozgás.


2024. április 13., Szombat

Jól indította az évet a SZKES

Tizenegy koreográfiával indulhatnak az országos bajnokságon.


2024. március 28., Csütörtök

Értékes ezüstérem

Az év első válogató versenyén bizonyított Fata József birkózó.


2024. március 27., Szerda

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

A diákok a budapesti BOK-csarnokban megrendezett viadalon bizonyítottak.


2024. március 25., Hétfő

Judokák seregszemléje

Aranyérmet szerzett a serdülő Orbán Noémi.


2024. március 20., Szerda

Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton

A 14 éves múltra visszatekintő futóeseményen több mint 196 kilométert vállalnak a tókerülők.


2024. március 16., Szombat

Elkezdődött a tavaszi szezon

Megállíthatatlan az FC Nagykanizsa U12-es regionális labdarúgó bajnokságban szereplő együttese.


2024. március 13., Szerda

Az első két helyezett találkozott

Rangadót nyert idegenben az FC Nagykanizsa U17-es csapata.


2024. március 11., Hétfő

Ajkán nyertek az U13-as labdarúgók

Továbbra is remek formában játszanak Kisharmadás Gábor edző tanítványai.


Bizonyítottak a birkózók

Kötöttfogásban szereztek bronzérmeket.


Negyedik helyen végzett a Péterfy-iskola csapata

Erős mezőnyben bizonyítottak a Játékos Sportverseny diákolimpia országos döntőjében.

+