Sport - 2022. szeptember 13., Kedd
#sakk #Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk-klub #Nagykanizsa #verseny

Sakkban nagy Kanizsa!

Sakkban nagy Kanizsa!

(Fotók: Gergely Szilárd)

Megtartották a 32. Batthyány-Kanizsa Sakk-kupát – ami egyben a 11. Bagonyai Attila Emlékverseny is volt – a hétvégén a Batthyány Lajos Gimnáziumban. A FIDE Rapid Nemzetközi Ifjúsági Sakk Egyéni és Csapatversenyt Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk-klub és a Batthyány Lajos Gimnázium közösen rendezték és támogatták.

A helyszínt biztosító iskola intézményvezetője, Györek László úgy látja, egy iskola kulturális szerepet is be kell, hogy töltsön az oktatás mellett.

– A klasszikus iskola híve vagyok, azaz az én olvasatomban az iskola nemcsak egy oktatási intézmény, hanem kulturális tér is. A sakk pedig a kulturánk része, és ehhez kapcsolódik a gondolkodásfejlesztés is egyértelműen.

Szakacsits Szabolcs, a nagykanizsai sakk-klub főszponzora kifejtette, miért jelentős számára a sakk.

– Itt, a gimnáziumban nagyon sokat sakkoztam, versenyeztem az egyesület színeiben. Maratoni játszmákat folytattunk a többiekkel. Élsportoló nem lettem, ellenben alapítottam egy céget, ami Finnországban az ötödik legsikeresebb szoftverfejlesztő IT-cég lett. Az alatt a 14 év alatt, amíg a céget építettem, nagyon sokat tanultam, és közben felfedeztem, hogy ebben a folyamatban nagyon sok minden emlékeztetett a sakkra. Nemcsak a logika, a stratégia, a taktika közös, hanem az is, hogy nyugalomban kell lenni. Ez is egy olyan tulajdonság, amire a sakk megtanít. Kritikus helyzetben aranyat ér, ha az ember nem veszíti el a fejét, és logikusan át tudja gondolni a dolgokat, azt, hogy mi miből következik. Én ezt tanultam meg a sakkozás révén.

Balogh László polgármester Nagykanizsa sokoldalúságát mutatta be a más városokból érkező versenyzőknek.

– Kanizsa iskola-, kereskedő- és katonaváros is volt egykor, de ma is sok-sok címmel büszkélkedhet: virágos, biciklis- és idősbarát, és még folytatható a sor. Én azt is hiszem, hogy Nagykanizsa a sakk fővárosa és tehetségbarát város. A 14-szeres bajnok csapatunkra pedig büszkék vagyunk.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett: Nagykanizsának fontos a következő generáció képzése is, amit bizonyít a nemrég elindult Sakkpalota program.

– Ez a program nemcsak a sakkozást, hanem a tanulás és a logikai gondolkodás képességét is fejleszti. A városi és környéki iskolák a közelmúltban megkapták azt a programcsomagot, amellyel elkezdődhetett az oktatás, és amellyel folytatják egy-két kanizsai pedagógus eddigi munkásságát.

Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester, a Sakkpalota program megalkotója levélben szólt a résztvevőkhöz. Szerinte, ami Nagykanizsán történik, az gondoskodás. A város a hazai sakkélet legerősebb vára, a bajnok csapat otthona. Ez a klub jelenti itthon a szakmai csúcsot, de innen is látják az alapokat, fontos, hogy azok minél erősebbek legyenek; pontosan értik, hogy a Polgár Judit módszer túlmutat a sakkon, hosszú távon pedig a klub és a magyar sakk is profitálhat belőle.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 27., Kedd

Jubilált a Tour de Zalakaros

A különféle kategóriákban és számokban meghirdetett kerékpáros versenyen több tucat csapat és versenyző indult.


Az olaszok ellen az újabb csoda elmaradt

De így is örökké emlékezetes marad a magyar csapat menetelése a Nemzetek Ligájában.


2022. szeptember 24., Szombat

2022. szeptember 22., Csütörtök

Szalai Ádám bejelentette: visszavonul a válogatottságtól

A hétfői, olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után nem szerepel többet a magyar labdarúgó-válogatottban Szalai Ádám.


2022. szeptember 19., Hétfő

Fekvenyomó bajnokság az Arénában

Az ország számos pontjáról érkeztek indulók.


2022. szeptember 15., Csütörtök

A Tour de Zalakaros versenyzői tizenötödször állnak rajthoz

Az országúti maratonon, a Tour de Zalakaros versenyen kis forgalmú utakon, de néha gyilkos emelkedőkön tekernek a versenyzők a zalai vidék legszebb tájain, a táv 137 km.


2022. szeptember 11., Vasárnap

Varga Zsolt: folytatni kell ezt a munkát

A házigazda horvátokkal szemben elveszített Európa-bajnoki döntő után csalódottan értékeltek a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai.


2022. szeptember 04., Vasárnap

A huszárvágta volt a legkreatívabb szurkolói aktivitás a Girón

Az egész világot körbejárta a videó, amelyen Martonvásár határában huszárvágta kísérte egy darabon a mezőnyt. Most díjat kaptak a kreatív szurkolók.


2022. augusztus 27., Szombat

Telt ház várja az olaszokat, minden jegy elkelt egy nap alatt a Puskásba

Péntek délelőtt 10 órakor egyszerre próbáltak meg százezren jegyhez jutni, emiatt az MLSZ honlapja jelentősen le is lassult. 


2022. augusztus 25., Csütörtök

Harcművészeti vb lesz októberben a Kanizsa Arénában

A világbajnokságon várhatóan 30-34 ország képviselteti magát mintegy 1000 versenyzővel.


2022. augusztus 21., Vasárnap

Kiss Péter Pál Európa-bajnok

Kiválóan sikerült a vasárnap délelőtt a magyar parakajakosoknak: a kétszáz méteres döntőkben egy arany-, egy bronzérem, valamint több értékes helyezés a mieink mérlege.

+