Sport - 2022. szeptember 13., Kedd
#sakk #Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk-klub #Nagykanizsa #verseny

Sakkban nagy Kanizsa!

Sakkban nagy Kanizsa!

(Fotók: Gergely Szilárd)

Megtartották a 32. Batthyány-Kanizsa Sakk-kupát – ami egyben a 11. Bagonyai Attila Emlékverseny is volt – a hétvégén a Batthyány Lajos Gimnáziumban. A FIDE Rapid Nemzetközi Ifjúsági Sakk Egyéni és Csapatversenyt Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk-klub és a Batthyány Lajos Gimnázium közösen rendezték és támogatták.

A helyszínt biztosító iskola intézményvezetője, Györek László úgy látja, egy iskola kulturális szerepet is be kell, hogy töltsön az oktatás mellett.

– A klasszikus iskola híve vagyok, azaz az én olvasatomban az iskola nemcsak egy oktatási intézmény, hanem kulturális tér is. A sakk pedig a kulturánk része, és ehhez kapcsolódik a gondolkodásfejlesztés is egyértelműen.

Szakacsits Szabolcs, a nagykanizsai sakk-klub főszponzora kifejtette, miért jelentős számára a sakk.

– Itt, a gimnáziumban nagyon sokat sakkoztam, versenyeztem az egyesület színeiben. Maratoni játszmákat folytattunk a többiekkel. Élsportoló nem lettem, ellenben alapítottam egy céget, ami Finnországban az ötödik legsikeresebb szoftverfejlesztő IT-cég lett. Az alatt a 14 év alatt, amíg a céget építettem, nagyon sokat tanultam, és közben felfedeztem, hogy ebben a folyamatban nagyon sok minden emlékeztetett a sakkra. Nemcsak a logika, a stratégia, a taktika közös, hanem az is, hogy nyugalomban kell lenni. Ez is egy olyan tulajdonság, amire a sakk megtanít. Kritikus helyzetben aranyat ér, ha az ember nem veszíti el a fejét, és logikusan át tudja gondolni a dolgokat, azt, hogy mi miből következik. Én ezt tanultam meg a sakkozás révén.

Balogh László polgármester Nagykanizsa sokoldalúságát mutatta be a más városokból érkező versenyzőknek.

– Kanizsa iskola-, kereskedő- és katonaváros is volt egykor, de ma is sok-sok címmel büszkélkedhet: virágos, biciklis- és idősbarát, és még folytatható a sor. Én azt is hiszem, hogy Nagykanizsa a sakk fővárosa és tehetségbarát város. A 14-szeres bajnok csapatunkra pedig büszkék vagyunk.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett: Nagykanizsának fontos a következő generáció képzése is, amit bizonyít a nemrég elindult Sakkpalota program.

– Ez a program nemcsak a sakkozást, hanem a tanulás és a logikai gondolkodás képességét is fejleszti. A városi és környéki iskolák a közelmúltban megkapták azt a programcsomagot, amellyel elkezdődhetett az oktatás, és amellyel folytatják egy-két kanizsai pedagógus eddigi munkásságát.

Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester, a Sakkpalota program megalkotója levélben szólt a résztvevőkhöz. Szerinte, ami Nagykanizsán történik, az gondoskodás. A város a hazai sakkélet legerősebb vára, a bajnok csapat otthona. Ez a klub jelenti itthon a szakmai csúcsot, de innen is látják az alapokat, fontos, hogy azok minél erősebbek legyenek; pontosan értik, hogy a Polgár Judit módszer túlmutat a sakkon, hosszú távon pedig a klub és a magyar sakk is profitálhat belőle.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. március 28., Kedd

A nemzetközi mezőnyben is helyt álltak a kanizsai bringások

Kajdácson rendezték meg az év első országúti kerékpárosversenyét, a nemzetközi megmérettetésen a Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület négy fővel képviseltette magát.   


2023. március 27., Hétfő

Két arany és egy ezüstéremet nyertek a kanizsai birkózók Lengyelországban

Lengyelországba, Dabrowa Górniczába jártak a Kanizsai Birkózó Sportegyesület versenyzői.2023. március 25., Szombat

HIVATALOS: Thomas Tuchel váltja Julian Nagelsmannt a Bayern kispadján

Az amit egész héten még csak találgatott az egész világ, az péntekre hivatalossá vált: Thomas Tuchelt nevezték ki Julian Nagelsmann helyére a Bayern München kispadjára.


II. Kékfűrész trail ultrafutó verseny

Az idei verseny hossza 30,6 km volt 800 méter szintkülönbséggel.


2023. március 23., Csütörtök

77 nap mozgás, millió lépés és milliós nyeremény

A kihívás alatt a versenyzők virtuálisan bejárhatják a teljes magyar Kéktúra útvonalát.


Eb 2024: Cristiano Ronaldo ma este egyedül lesz világrekorder

Portugália a legnagyobb név a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének J-csoportjában, mögötte nagy csata várható Bosznia-Hercegovina, Izland és Szlovákia között.


2023. március 21., Kedd

A megye legjobbjai ültek asztalokhoz

A Kőrösi-iskolában rendezték a Sakk Diákolimpia egyéni amatőr megyei döntőjét a hétvégén.


2023. február 22., Szerda

Elindult a nevezés a Balaton-átúszásra

Tavaly a Magyar Sportújságírók Szövetsége „Az év szabadidős sporteseményének


2023. február 20., Hétfő

Elhunyt Lendvai Miklós válogatott labdarúgó

Negyvenhét esztendősen elhunyt Lendvai Miklós 23-szoros válogatott labdarúgó.


2023. február 19., Vasárnap

1500 amatőr kerékpáros állhat rajthoz Balatonfüreden a Giro d'Italia útvonalán

Május 1-jén BalatonFondo elnevezéssel amatőrök számára rendeznek profi kerékpáros maratont a Balaton-felvidéken, melyre már várják a nevezéseket.


2023. február 02., Csütörtök

Sakk-matt!

Már az egész világ online követheti a kanizsai sakkcsapat hazai mérkőzéseit.


2023. január 31., Kedd

Sivatagtól a Déli-sarkig: a csodanő kalandos útjai

Lubics Szilviával készített interjút a Travelo.

+