Érdekes - 2021. április 04., Vasárnap
#húsvét #hagyomány #ünnep #tippek #Ficsak

„Zöldhúsvét” – túlzások nélkül, a valódi értékekre fókuszáltan éljük meg az ünnepet

„Zöldhúsvét” – túlzások nélkül, a valódi értékekre fókuszáltan éljük meg az ünnepet

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe - az „ünnepek ünnepe”, Jézus Krisztus megváltásának és vele az emberiség feltámadásának ünnepe. Ebben az időszakban ünnepeljük a világosság győzelmét is a sötétség felett, valamint az élet győzelmét a bűn és a halál felett.

Számos néphagyomány kapcsolódik Húsvéthoz, melyek közül kevés maradt széles körben élő a mai napig, de nem koptak ki teljesen: máig a húsvéti asztal elmaradhatatlan kísérője a húsvéti sonka, ahogy a termékenységet jelképező tojás, nyúl és a locsolkodás is ismert jelképe ennek a szép ünnepnek.

A hosszúra nyúlt tél után ez az időszak volt a fellélegzés időszaka is. A véget érő hideg, majd a nagy önfegyelmet kívánó böjt után vissza lehetett térni a bőségesebb, változatosabb táplálkozáshoz és a húshoz (innen a sonka). De a Húsvét a terített asztal bősége ellenére se szólt régen csupán a traktáról és még kevésbé a pazarlásról. A bőséges (ebb) lakoma és a vendéglátás is ésszerű keretek között maradt, hiszen pontosan tudták, hogy másnap is kell majd ebéd az asztalra. Pont annyit készítettek, amennyi az utolsó falatig elfogyott, és talán ez a tanítás az, amit a Húsvét sok más mellett ebben a korban, jelen körülmények között is átadhat nekünk.

Leginkább azt, hogy érdemes takarékosan bánni mindazzal, ami nekünk adatott, másként bánni értékeinkkel, az élelmiszerrel is. Ahogy Földünk, környezetünk egészsége és jólléte is gyengédebb, értőbb, gondosabb figyelmet érdemel.

Ötgyermekes édesanyaként tudom, milyen könnyű lenne túlzásokba esni Húsvétkor is, könnyű lenne „kiszolgálni” azokat az elvárásokat, amiket sokan (a gyerekek is) természetesnek ítélnek, pedig feleslegesek. Halmozni, felhalmozni, extrém mértékű nagybevásárlást csapni élelemből, édességből, ajándékokból. A Zöld Követ Egyesület alapítójaként azonban régóta szívügyem, hogy túlzások nélkül, a valódi értékekre és örömökre fókuszáltan élhessük meg ünnepeinket.

Hogyan lehet mindezt a gyakorlatban megvalósítani?

Mérjük fel a család reális igényeit és csak annyi élelmiszert vásároljunk és csak annyit főzzünk, süssünk, amely valóban el is fogy. Idén szinte biztosan elmaradnak a családi összejövetelek is, már csak ezért is felesleges túlvállalni magunkat. Akkor is reményeket ébresztő és szép ünnep a Húsvét, ha ötféle helyett csak egyféle sütemény vagy kalács kerül az asztalra.

Csak akkor lepjük meg a gyerekeket élő nyuszival, ha a család (mi magunk is) valóban felkészültünk egy élő állat hosszútávú gondozására, ha ismerjük az azzal járó terheket és kiadásokat. Bármennyire is szeretnék a gyerekek (vagy bármilyen heves a fellángolás), maradjunk reálisak. Nem csak a család érdekében, de az állatok is értő gondoskodást igényelnek és érdemelnek.

Ne vásároljunk nagy mennyiségű csokoládét és édességet csak azért, mert Húsvét van – a jelképes csokoládényuszik mellett kerülhet gyümölcs vagy gyümölcsalapú édesség is a „nyuszifészekbe”.

A húsvéti dekoráció fontos eleme az ünnepnek és a ráhangolódásnak is. Ezen a területen érdemes újragondolni eddigi gyakorlatunkat és az évente új trend alapján vásárolt, sokszor műanyag dekoráció helyett idén készítsünk- akár a gyerekekkel közösen – saját, kreatív dekorációt a lakásba. Ha van rá lehetőségünk, vágjunk néhány barkaágat a vázába, vagy válasszunk szépen virágzó hagymás, cserepes virágokat, nárciszt, tulipánt, krókuszt díszítésként, de a teljesen közönséges gyermekláncfű, a százszorszép és a magunk szedte ibolya is csodásan mutat az asztalon. Esetleg egy jóhangulatú családi program keretében készítsünk papírból ablak és asztaldíszt közösen. Ez nem csak a környezet védelmét segítheti elő, de igazi, minőségi idővé is válhat a családok életében.

A tojásfestés is lehet „zöld”, még véletlenül sem kell műanyag matricákkal, vagy műanyag alapú festékkel díszíteni az asztalra kerülő tojásokat.

TIPP: Színező alapanyag lehet a cékla, a lilakáposzta, a hagyma és a kurkuma is. Színenként forraljunk fel egy-egy kis lábasban fél liter vizet. Tegyük bele a színezőanyagot – lábosonként egy-egy nagy marékkal számoljunk – de természetesen minél többet teszünk bele, annál erősebb lesz a szín. Amikor kiázott a vízbe a színezőanyag, akkor szűrjük le, adjunk hozzá egy-egy evőkanál ecetet. A frissen főtt, még forró tojásokat tegyük az oldatokba és pár órán át maradjanak is benne. A festékfürdő után töröljük szárazra a tojásokat. Régen (liba) zsírral fényesítették azokat, de ha nincs otthon ilyen jellegű zsiradék, akkor pár csepp olajtól vagy kókusz zsírtól is szép fényt kapnak a tojások.

Parfüm vagy kölni helyett pedig adhatunk a fiúgyerekek kezébe illóolaj alapú locsolóvizet is, amelynek elkészítése se bonyolultabb a tojásfestésnél.

Pár csepp – tetszés szerint választott (levendula, bergamott, citromfű, rózsaolaj)- illóolajat cseppentsünk egy kicsi, szórófejjel ellátott üvegcsébe, egy kevéske vízbe. Az olaj ugyan nem elegyedik könnyen a vízzel, de ha használat előtt felrázza a locsolkodó, akkor a vízzel együtt az illóolaj cseppecskéi is keverednek a permetben. Szórófejjel ellátott üveget bio/natúr kereskedésekben lehet vásárolni, de az is lehet, hogy a saját pipere polcunkon is találunk utántölthető parfümös üveget.

Ez a Húsvét szűk családonként zár össze minket, reményeink szerint ez azonban szeretettel teli, békés, építő együttlétet jelent. Különleges teret és lehetőséget, amely értékes felismeréseket hozhat. Rámutathat azokra az értékekre, amikre a hétköznapok során kevesebb figyelem jut, például egymás és a természet tiszteletének, az élet, valamint az életfeltételek megőrzésének fontosságára.

(Forrás: ficsakblog.hu/Király Nóra)

Még érdekes lehet ...


2021. július 30., Péntek

Egész évben erre várt mindenki - szombaton Strandok éjszakája!

Koncertek, tűzzsonglőrök, táncprogramok és szaunaszeánszok is várják a látogatókat az ország számos fürdőjében.


2021. július 29., Csütörtök

Egy hét a csillagok alatt

Óránként 20-30 hullócsillag figyelhető meg a Perseida meteorraj tetőzésekor augusztusban.


2021. július 28., Szerda

Rekordszámú nevezés érkezett a Balaton-átúszásra

8600-nál is több ember döntött úgy, hogy nekivág az 5,2 km-es távnak.


Második otthonná válnak a nyaralók

A tökéletes üdülő ismérvei a teljes felszereltség, a kényelem, a jó megközelíthetőség és a multifunkcionalitás, azaz legyen otthon, iroda és pihenőhely is egyben.


2021. július 27., Kedd

Kihirdették 2022 Év Madarát

A legtöbb szavazatot elnyert madár 41%-kal aratott, ő lesz a következő év főszereplője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél.


Újabb tünetet fedeztek fel a koronavírus-fertőzötteknél

A magas vércukorszint legkevesebb hat hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt.


Lassan fogynak a jegyek a fesztiválokra

A Művészetek Völgye pénteki nyitásával elindult a hazai fesziválszezon, mivel azonban rendezvények fele elmarad, a szakértők szerint a látogatók száma és a bevételek is minimum feleződnek.


2021. július 26., Hétfő

Prémium víziblicikli premier volt a Kékszalagon

Charlene monacói hercegné, Conor McGregor ketrecharcos és számos Forma-1-es pilóta is használja már azt a különleges vízisport eszközt.


A vezetők megelégelték a home office-t

Az amerikai vezérigazgatók felszámolják a távmunkát.


2021. július 25., Vasárnap

Vakáció-irigység: ismerős az érzés?

Minden ismerősöd egzotikus helyeken nyaral, miközben te beleolvadsz a betonba? Csak görgeted az Instát és nem érted, miért van ennyi pénze/ideje az embereknek?


2021. július 24., Szombat

Virágzás előtt a parlagfű

Már júliusban allergiás tüneteket okozhat.


2021. július 23., Péntek

3+1 tuti tipp az élelmiszerpazarlás ellen

Egy átlagos magyar évente 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe.


2021. július 20., Kedd

Strandok éjszakája - Zalában is

Éjszakai fürdőzéssel, zenével, vízi mozival, szaunaprogramokkal várják a holdfényben csobbanni vágyókat a fürdők július 31-én, azaz jövő hét szombaton a Strandok Éjszakáján.


Szakértő: egy csúcstechnológiás kémszoftver nem hagy nyomot

A magyar állam nem tud adatgyűjtésről.


2021. július 19., Hétfő

Az ujjunk lehet a jövő mobiltöltője

Olyan új szerkezetet fejlesztenek a Kaliforniai Egyetemen, amely a legkisebb erőfeszítést igényli a használójától ahhoz, hogy feltöltsön egy okostelefont.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+