Érdekes - 2022. január 17., Hétfő
#felmérés #gasztronómia #gyerekek

A szalonna is növény az amerikai gyerekek szerint

A szalonna is növény az amerikai gyerekek szerint

Egy új felmérés szerint többet kellene beszélgetni a gyerekekkel arról, mi kerül a tányérjukra (Illusztráció: Unsplash)

Egy új kutatás elképesztő eredménnyel zárult: az amerikai gyerekeknek fogalma sincs, honnan jön a szalonna, a krumpli.

A szülők egyik egyetemes képessége, hogy akár órákig is tudnak sztorizgatni arról, a gyerekbe éppen mit nem lehet belerimánkodni az ebédnél. Mert hát lássuk be, ritka az olyan család, amelyik teljesen megússza a válogatós korszakot – köszöntsön is az be bármikor. Az esetenként idegőrlő tili-toli és játszmázgatás közepette pedig sokszor felmerül a felnőttben: egyáltalán tudja ez a gyerek, hogy mit utasít vissza, ismeri az adott ételt, vagy akár kóstolta valaha is?!

Ne higgyük, hogy ez csak nálunk van így. Sőt... Egy tanulmány az Egyesült Államokban például arra jutott, hogy az amerikai gyerekek kulináris tudása, nos, nem egészen kielégítő – a megkérdezettek meghökkentő hányada gondolta például, hogy a bacon nem állati eredetű étel, hanem egy növény termése.

A kutatás eredményeit a Journal of Environmental Psychology nevű folyóiratban jelentették meg. A módszertan szerint a tudósok 176 amerikai gyereket kérdeztek az ételekről, a 4-7 éves korosztályból. A kicsiket többek között megkérték, hogy egy 13 tételt tartalmazó listáról csoportosítsák az élelmiszereket az eredetük szerint: melyik növényi, illetve állati eredetű. S bár a gyerekek életkora miatt számítani lehetett bizonyos hibaszázalékra, a valós eredmények a sokat látott szakembereket is meglepték.

Nézzünk néhány konkrét példát: a 13-as lista legismertebb eleme kétségkívül az alma volt, amelyet csak a gyerekek 16 százaléka nem sorolt a növényi eredetű ételek közé. Itt nagyjából véget is ért a sikersztori:

„A gyerekek körülbelül egyharmada gyakorlatilag az összes – a tej kivételével – állati eredetű, listán szereplő ételt rosszul kategorizálta” – olvasható a tanulmányban.

„A kicsik 36-41 százaléka szerint a hamburger, a hot dog, vagy a bacon mind-mind növényeken terem. Még a csirke nuggets is – amelyik konkrétan a nevében hordozza, melyik állathoz van köze – is elbukott: az alanyok több mint egyharmada gondolta úgy, hogy a csirkefalatok is valamilyen rejtélyes fán nőhetnek.”

A növényi eredetű ételekkel kicsit jobban boldogultak a gyerekek; például az alma után a legsikeresebben beazonosított étel a répa lett. Mondjuk itt is akadtak egészen meghökkentő kivételek:

a sült krumplit a gyerekek csaknem fele (46%) gondolta állati eredetűnek.

A csemetéknek második feladatként azt kellett eldönteniük, hogy a felsorolt dolgok ehetőek-e vagy sem. Itt szintén akadt reveláció:

a szarvasmarhát, a sertést és a csirkét a gyerekek nagy többsége (77, 73 és 66 százalék) egyaránt a nem ehető kategóriába sorolta.

S hogy milyen következtetéseket lehet levonni a fenti eredményekből? Elsődlegesen azt, hogy az amerikai kisgyerekek nagy általánosságban küszködnek az általuk fogyasztott ételek beazonosításával – ez azonban akár lehetőséget is teremthet arra, hogy a klímaváltozás ellen küzdjünk, vetik fel a tanulmányban.

„Ellentétben a felnőttekkel, akik mindenféle stratégiákat dolgoztak már ki annak megmagyarázására, hogy valójában miért is fogyasztanak húst, a kisgyerekek inkább gyanútlan, ’naív húsevőknek’ tekinthetők” – fogalmaz a Furman University kutatócsapata.

„Jelen tanulmányból az látszik, hogy a gyerekek egyáltalán nem tudatosan esznek húst, valószínűleg a bennük élő ösztönös állatvédő mechanizmusok dacára. Éppen ezért esélyes, hogy a gyermekkor ezen szakaszában sokkal egyszerűbben megvalósítható egy élethosszig tartó, növényi alapú étrend bevezetése, mint egy későbbi életszakaszban” – vélik a kutatók.

Ráadásul, az igazat megvallva, ez a korosztály már egy olyan világban nő fel, ahol „növényi alapú bármi” IS beszerezhető, ide értve a bacont is.

(Forrás: Magyar Konyha/Orbán Szilvia)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+