Kanizsa - 2020. szeptember 13., Vasárnap
#könyvbemutató #Szekér Imre Tibor #Háborús emlékek a császári és királyi 48. gyalogezredről

Hiánypótló kiadvány

Hiánypótló kiadvány

A könyv csaknem 500 oldalon ismerteti az ezred háborús emlékeit (Fotó: Gergely Szilárd)

Bemutatták Szekér Imre Tibor Háborús emlékek a császári és királyi 48. gyalogezredről című kötetét. Ez az a könyv, amelynek elkészítését a polgármester saját keretéből támogatta, ez viszont vitát szült a helyi politikában.

A szerző elmondta, a kiadvány adósságot törlesztett. Mint Szekér Imre Tibor fogalmazott, korábban nem volt átfogó kutatás erről az ezredről, így Nagykanizsának ez akkor is fontos, és a város által nyújtott támogatás még akkor is megérte, ha Kanizsának nem a 48-as, hanem a 20-as gyalogezred volt a „házi ezrede”.

Balogh László polgármester szerint muszáj emlékezni a 48-as gyalogezredre, ugyanis története összefonódik Nagykanizsáéval, az ezred Kanizsa katonavárosi múltjának és így identitásának a szerves része, a hiánypótló könyv pedig segít az emlékezésben. Hangsúlyozta, Kanizsának büszkének kell lennie arra, hogy ennek az ezrednek a városban, a jelenlegi piarista iskola helyén volt a központja és az egyik laktanyája. Hozzátette, a 48-as ezred katonáinak legalább 80 százaléka zalai volt, ők több háborúban és több fronton is szolgáltak, a Deák téri emlékmű nekik állít emléket.

Előtérben a kutatás során ajándékba kapott relikviák némelyike. A képen Balogh László, Szekér Imre Tibor és Cseresnyés Péter (Fotó: Gergely Szilárd)

A bemutatón Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő azt mondta, nem is érti, miért kavart vihart a könyv támogatása. Szerinte ez nem lehet vita tárgya: ennek lélekből kell történnie, hiszen a saját történetünk és ennek feltárása az egyik legfontosabb, mert minden identitás alapját – legyen az egyéni vagy közösségi – egy történet megíródása biztosítja, amelyből kibontakozik egy értékösszefüggés, ez pedig emlékezetet teremt, és megalkotja az egyén és a közösség valahova tartozásának és világértelmezésének kereteit. Kifejtette, csak egy közös történet teremtheti meg azt az értékközösséget, azt a valaholt, amit a sajátunknak, az otthonunknak érzünk, amelyhez az emlékeken keresztül ragaszkodunk, és olykor akár az életünket áldozzuk. Mint fogalmazott, ilyen történet a császári és királyi 48-as gyalogezred története is. Hangsúlyozta, a különbözőképpen megélt és elmesélt történetek, és az ennek következtében megszülető, egymástól eltérő nézőpontok kialakulása miatt sokszínű Európa, nem a semmiből kitalált színes zászlóktól. Hozzátette, a sok egyéni és nemzeti történet, a sok hős, a megírt és így el nem feledett esemény teszi sokszínűvé és egyedivé.

Elhangzott, a kutatást a szerző a feleségével, Szekér Anikóval 12 éve kezdte, de több magánember és egyesület is segített nekik az ezred történetének feltárásában. Rengeteg relikviát kaptak Kanizsáról, de a határon túlról, az egykori Zala vármegye területéről is. Hazai és külföldi levéltárak adatait is feltárták. A fotókkal gazdagon illusztrált műben kétezernél is több katona részletes adatai szerepelnek, több száz portréval kiegészítve.

A kutatómunka olyan mennyiségű anyagot eredményezett, hogy a könyvnek lesz folytatása. Az elmúlt évek munkájának eredménye azonban nemcsak a kiadvány lett, hanem például sírok rendbetétele is.

 

Még érdekes lehet ...


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.


2024. május 30., Csütörtök

Schauta csacsogása felér egy beismerő vallomással

Újabb részleteket tárt a nyilvánosság elé Fenyves Tamás, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának korábbi tagja.


Az M9-es autópálya építésénél Nagykanizsa térségi oszlop lehet

Navracsics Tibor miniszter szerdán Balogh László polgármesterrel találkozott a dél-zalai városban.


2024. május 25., Szombat

Van még lejjebb?!

Az ÉVE nyíltan beismerte a nyomásgyakorlást.


Megemlékezés a hősökről

Balogh László polgármester: a honvédség megalapítása a legnagyobb nemzeti eszmékhez kötődik.


Közösségi esemény

A Csónakázó-tónál szervezték meg a vakok és gyengénlátók sportnapját.


2024. május 24., Péntek

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

A drónok szerepéről esett szó a roadshow keretében.


2024. május 23., Csütörtök

Nem a kormány, hanem az ÉVE vérezteti ki Kanizsát

Ötszáz millió forint maradt a tavalyi költségvetésben.


Marakodás helyett gyarapodás

Lázár János: megépítjük a déli elkerülőt Kanizsán


Fergeteges gyereknap és légiparádé a kiskanizsai reptéren

A Legendák a levegőben csapatához társszervezőként csatlakozott a NagyON Kanizsa Egyesület.


2024. május 22., Szerda

Görbe tükör

A kormány pénzéből fejlesztett az ÉVE, mégis elhanyagolt Nagykanizsa.

+