Kanizsa - 2021. január 14., Csütörtök
#fejlesztés #okoszebra #vásárcsarnok

Okoszebra lesz a vásárcsarnoknál

Okoszebra lesz a vásárcsarnoknál

Szabó Szilárd a helyszínen, a vásárcsarnok előtti zebránál ismertette a fejlesztés lényegét (Fotó: Gergely Szilárd)

Hamarosan úttestbe épített villogó fény jelzi majd az autósoknak, ha gyalogos közlekedik a vásárcsarnok előtti zebrán. A Kalmár utcai gyalogátkelőhely fejlesztése a biztonságot szolgálja – jelentette be Szabó Szilárd önkormányzati képviselő.

– Sikerrel vettünk rész a Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatán, így 50%-os, azaz 1,5 millió forintos támogatással készül el a korszerű és látványos közlekedésbiztonsági fejlesztés, vagyis az okoszebra kialakítása. Mindannyiunk számára fontos a biztonságos közlekedés, akár gyalogosan, akár autóval közlekedünk. Több mint egy évvel ezelőtt már kértem, hogy kezdjen el a város ilyen irányú baleset-megelőzési fejlesztéseket, beruházásokat, mivel sajnálatos módon egyre több baleset történik a városunkban is. Az egyeztető és előkészítő munkát követően elkészült az előterjesztésem, amit az Éljen városuNk vezette városfejlesztési bizottság és az ugyancsak általuk többséget adó közgyűlés még csak napirendre sem volt hajlandó venni, így megtárgyalni sem. Bíztam benne, hogy ez egy olyan kezdeményezés lesz, ami nem a politikai bosszú áldozatává válik, de sajnos a többször megismételt előterjesztésem is erre a sorsra jutott, ezáltal sem önerőből, sem a Generali alapítványa által kiírt pályázat támogatásával sem valósulhatott meg ilyen beruházás. A pályázatot be sem adhatta a város közgyűlési támogatás híján. Decemberben viszont újra lehetőség nyílt okoszebra kialakítására pályázni, ekkor országosan 3 darabra, és Balogh László polgármester úr támogatásával mi is pályáztunk. Az alapítvány tegnap értesített minket a pályázatunk sikeréről – hangsúlyozta Szabó Szilárd.

Az önkormányzati képviselő hozzátette, hamarosan elkészülhet a fejlesztés, amelyről a rendőrséggel is egyeztettek, és ami minden itt közlekedő biztonságát szolgálja majd. Ha a tapasztalatok jók lesznek, akkor a képviselő szeretné, hogy a város több gyalogátkelőhelyénél is hasonló okoszebra legyen.

Szabó Szilárd elmondta, az okoszebra lényege, hogy az útburkolatban elhelyezett villogó fényekkel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőhelyen éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer – az út mindkét két szélén elhelyezett szenzorok révén – csak akkor lép működésbe, amikor a gyalogos az átkelő padkájára lép, azt megközelíti, illetve ténylegesen áthalad a zebrán. A nagy fényerejű LED-prizmák különösen hatékonyan működnek rossz látási viszonyok között, például esős időben, ködben, szürkületben és sötétben, így nagyobb távolságból is felhívják az autósok figyelmét a zebrán közlekedő gyalogosokra.

A statisztikák szerint 2019-ben 20 gyalogosbaleset volt Nagykanizsán, ebből 12 kijelölt gyalogátkelőhelyen történt; négy halálesettel végződött, 6 súlyos, 10 pedig könnyű sérüléssel. Abban az évben 4 baleset történt a Kalmár utcai zebrán.

Még érdekes lehet ...


2023. február 02., Csütörtök

Jubilál a fánkfesztivál

Február 17-18-án tizenötödik alkalommal rendezik meg az Országos Farsangi Fánk Fesztivált Nagykanizsán.


2023. február 01., Szerda

Zrínyisek az Arénában

Nagykanizsa legrégibb általános iskolája mutatkozott be azoknak, akik január 28-án ellátogattak a Kanizsa Arénában tartott rendezvényükre.


Fontos információk hiányoznak

Hátráltatja a költségvetés tervezését, hogy a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. nem ad információt bizonyos pályázati projektek állásáról - mondta sajtótájékoztatóján Balogh László polgármester.


2023. január 31., Kedd

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Nagykanizsa önkormányzata is csatlakozott a CYEB Energiamegoldások Kft. által meghirdetett LED-csere programhoz, melynek keretében - meghatározott feltételek mellett - ingyen juthat LED-izzókhoz a lakosság.


2023. január 30., Hétfő

Mohácsi busók az Erzsébet téren

A hagyományőrzők a Kiskanizsai Polgári Olvasókör meghívásának eleget téve érkeznek szombaton Kanizsára.


Olyan gyorsan akarták eladni, hogy még most is üresen áll

Az ÉVE-frakciót még az sem érdekelte, hogy  döntésük nyomán - ha csak időlegesen is - szünetel majd a népkonyha.


2023. január 29., Vasárnap

A belváros egyik legértékesebb területét kínálják eladásra

A közel 2500 négyzetméteres telekrész kikiáltási árát 100 millió forintban állapította meg az önkormányzat, a vételárat ÁFA is terheli.


2023. január 28., Szombat

Kutyakomédia címmel posztolt a polgármester a heti önkormányzati ülésről

Balogh László szerint a helyi balliberális frakció tétlenségét olyan hangnemmel próbálta elfedni, amit a lehiggadást célzó technikai szünettel sem lehetett féken tartani.


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.

#Nagykanizsa

Sakk-matt!

Sakk-matt!

2023. február 02. - Sport

Jubilál a fánkfesztivál

Jubilál a fánkfesztivál

2023. február 02. - Kanizsa

Zrínyisek az Arénában

Zrínyisek az Arénában

2023. február 01. - Kanizsa

Fontos információk hiányoznak

Fontos információk hiányoznak

2023. február 01. - Kanizsa

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

2023. január 31. - Kanizsa

Mohácsi busók az Erzsébet téren

Mohácsi busók az Erzsébet téren

2023. január 30. - Kanizsa

+