Kanizsa - 2021. február 11., Csütörtök
#Fidesz-frakció #sajtótájékoztató #Kanizsa Rehab

Likviditási gondok a Kanizsa Rehabnál

Likviditási gondok a Kanizsa Rehabnál

Szabó Szilárd és Balogh László (Fotó: Gergely Szilárd)

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. anyagi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót a polgármester és a helyi Fidesz-frakció vezetője.  Balogh László elmondta, a napokban az ügyvezető levélben arról tájékoztatta, hogy a cég likviditási gondokkal küzd. A polgármester hangsúlyozta, ez a helyzet mindazok ellenére állt elő, hogy a Kanizsa Rehab az elmúlt évben 30 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól, továbbá az ügyvezető a kinevezésékor 35 millió forint megtakarítással vette át a céget.

Balogh László emlékeztetett, a tavalyi év folyamán Szirtes Balázs jelentős sikerről tájékoztatta a közgyűlést, s ezt a közszolgálati televízió egyik csatornáján is megerősítette. A polgármester idézte az ügyvezetőt, aki 2020 szeptemberében a közgyűlésen azt mondta, úgy gondolja, Nagykanizsa büszke lehet arra, hogy van egy olyan saját tulajdonban lévő cége, amely munkahelyeket bővít állami támogatás nélkül, mert nő a partnereinek a száma, nő az árbevétele.

Ezen mondatai tükrében őszintén örültem, hogy olyan embereknek tudunk munkát biztosítani, akik megváltozott munkaképességűek, és talán ez az egyetlen esélyük, hogy újra el tudjanak helyezkedni. Azonban Szirtes Balázs vélhetően elhibázott és nem kellően átgondolt üzletpolitikai lépései sajnálatos módon most azt eredményezhetik, hogy nagyobb létszámleépítésre kerülhet sor. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az általa remélt kormányzati bértámogatást abban a formában és mértékben elnyerte a cég, ami a korábbi évek gyakorlata volt. Az viszont már Szirtes Balázs felelőssége, hogy úgy vett fel hozzávetőlegesen 60 megváltozott munkaképességű embert, hogy nem tudta előre biztosan, miként fogja kigazdálkodni a bérüket, tulajdonképpen kockáztatta a sorsukat, és valamilyen szinten veszélybe sodorta azokét is, akik már régebb óta a cégnél dolgoztak. A kapott bértámogatás megítélése során tájékozódnia vagy tudnia kellett volna előre, hogy a korábbi évek pályázatai alapján az odaítélt támogatási intenzitás nagyon minimális, maximum 5-10 %-os emelése érhető el. Tehát ez csak Szirtes Balázs elképzelése volt, hogy 160 fő után állami bértámogatást fog kapni, de erre mi akkor figyelmeztettük is. Amúgy pedig Szirtes Balázs maga mondta, hogy ő munkahelyet tudott bővíteni, mindenfajta állami támogatás nélkül. Mi úgy szeretnénk segítséget nyújtani és munkahelyet teremteni, hogy az megalapozott legyen és hosszú távra szóljon, ezért is kértünk kellő mértékletességet annak idején – részletezte a polgármester.

Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője hangsúlyozta, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-t 35 millió forintos tartalékkal vette át az ügyvezető az előző, az ÉVE-frakció által méltatlanul elbocsájtott vezetéstől. 2020-ban, a pandémia évében mégis 30 millió forint önkormányzati támogatást kért és kapott a cég, 10 millió forintért pedig raktáron lévő, eladatlan maszkokat vásárolt a társaságtól a város. A frakcióvezető hozzátette, a cégnek 40 millió forint értékű folyószámla hitelkerete is van. Szabó Szilárd emlékeztetett, Szirtes Balázs tavaly szeptemberben a közgyűlésen azt mondta, augusztus végén az előző évi árbevételük 110%-át tudták már teljesíteni, illetve egy kétéves keretmegállapodást írt alá egy céggel, mely jelentős számú megrendelésről szólt.

– Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy hova tűnt ez a sok-sok millió? Miért van mindezek ellenére likviditási problémája a cégnek? Nem gondolja az ügyvezető, hogy a tavalyi év január elsejétől visszamenőlegesen 500 ezerről 800 ezer forintra megemelt fizetése ugyancsak jelentős terhet ró a cég költségvetésére? Ehhez kapcsolódóan csak egy mondatot hangsúlyoznék még: Tisztelt Ügyvezető Úr, nagyobb pénz, nagyobb felelősség, vállalja is akkor ezt! – emelte ki a frakcióvezető.

Szabó Szilárd arra is emlékeztetett, a Fidesz-frakció a 40 millió forintos hitelkerettel kapcsolatban már akkor megfogalmazta a kételyeit, amikor a közgyűlés erről döntött, és hozzátette, kíváncsi arra, hogy mi a helyzet a hitelkerettel, azt felhasználta-e a cég.

– Semmiféle szakmai anyagot, koncepciót nem kapott a közgyűlés, ami alátámasztotta volna ennek a 40 milliós hitelkeretnek a létjogosultságát. Természetesen az ÉVE frakciója sem kért ilyet, mert nekik a nagykanizsai adófizetők pénzéből semmi nem drága, másrészt a vezetőik kinevezésekor sem volt semmilyen szakmai vagy egyéb feltétel, elvárás támasztva. Kíváncsian várjuk a cég éves beszámolóját, pénzügyi és működési számait, de addig is bizakodunk, hogy az ügyvezető úr nem hoz nehéz és méltatlan helyzetbe egy ott dolgozó munkavállalót sem, és egy munkahely sem fog megszűnni a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft-nél – zárta a frakcióvezető.

 

 

Még érdekes lehet ...


2021. február 22., Hétfő

Hamarosan elkezdődnek a régi-új bölcsőde kialakításának munkálatai

A Corvin utcai, 24 férőhelyes intézményre 237 millió forintot nyert a város.


2021. február 17., Szerda

2021. február 13., Szombat

Az új híd nem csak fizikailag kapcsolja majd össze a Mura két oldalán élőket

A 60 kilométeres kerülő megszüntetése a horvát-magyar kapcsolatok erősítését is szolgálja.


2021. február 12., Péntek

Elkezdődött a fánkfesztivál!

A 13. alkalommal meghirdetett országos rendezvényt ezúttal online tartják meg.


2021. február 10., Szerda

Enyhítés Kanizsán: február 15-től már nem kell mindenhol maszkot viselni

A polgármester az országosan és helyben is javuló járványügyi adatokra hivatkozva, egészségügyi szakemberekkel egyeztetve döntött róla.


Változás a fogászati ellátásban

Áramszünet miatt február 12-13-14-én szünetel a fogászati ellátás a Szent Imre u. 1. szám alatti fogászati rendelőben.


2021. február 09., Kedd

Elhunyt Szabó Zsigmond

A kanizsai tévés szakember maga volt az élő történelem.


Felújították a Vöröskereszt kanizsai irodáját

A nagykanizsai iroda fontos szerepet tölt be a térség intézményes és intézményen kívüli szociális ellátásának biztosításában, továbbá állandó véradóhelyként hozzájárul a nemzeti vérkészlet folyamatos szinten tartásához is.


Kedvezőbb csatlakozások

Február 1-jétől kedvezőbben csatlakozó autóbuszjáratok biztosítják Nagykanizsán a vasútállomás elérését.


Ma van a biztonságos internet napja

Bűnmegelőzési tanácsok a cikkben.


2021. február 07., Vasárnap

90 éves Márkus Ferenc

A tanár úr már megkapta a védőoltást, a kanizsaiak nevében a polgármester és az országgyűlési képviselő köszöntötte fel születésnapja alkalmából.


2200 ember dolgozik az ipari park kis- és középvállalkozásainál

Az utolsó szabad terület értékesítésének versenytárgyalását hamarosan megtartják


2021. február 03., Szerda

Elérte a célját a diákok lemorzsolódását csökkentő program

Véget ért a Nagykanizsai Szakképzési Centrum speciális projektje, melyben az intézményrendszert is fejlesztették.


2021. január 31., Vasárnap

Havazással tért vissza a tél

Szépen kifehéredett a nyugati határ.


2021. január 28., Csütörtök

Döntött a Kúria – törvénysértően módosította a baloldali koalíció a kanizsai közgyűlés SZMSZ-ét

A Kúria határozatáról a Fidesz-frakció képviselői tájékoztatták a sajtót.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+