Kanizsa - 2021. február 11., Csütörtök
#Fidesz-frakció #sajtótájékoztató #Kanizsa Rehab

Likviditási gondok a Kanizsa Rehabnál

Likviditási gondok a Kanizsa Rehabnál

Szabó Szilárd és Balogh László (Fotó: Gergely Szilárd)

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. anyagi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót a polgármester és a helyi Fidesz-frakció vezetője.  Balogh László elmondta, a napokban az ügyvezető levélben arról tájékoztatta, hogy a cég likviditási gondokkal küzd. A polgármester hangsúlyozta, ez a helyzet mindazok ellenére állt elő, hogy a Kanizsa Rehab az elmúlt évben 30 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól, továbbá az ügyvezető a kinevezésékor 35 millió forint megtakarítással vette át a céget.

Balogh László emlékeztetett, a tavalyi év folyamán Szirtes Balázs jelentős sikerről tájékoztatta a közgyűlést, s ezt a közszolgálati televízió egyik csatornáján is megerősítette. A polgármester idézte az ügyvezetőt, aki 2020 szeptemberében a közgyűlésen azt mondta, úgy gondolja, Nagykanizsa büszke lehet arra, hogy van egy olyan saját tulajdonban lévő cége, amely munkahelyeket bővít állami támogatás nélkül, mert nő a partnereinek a száma, nő az árbevétele.

Ezen mondatai tükrében őszintén örültem, hogy olyan embereknek tudunk munkát biztosítani, akik megváltozott munkaképességűek, és talán ez az egyetlen esélyük, hogy újra el tudjanak helyezkedni. Azonban Szirtes Balázs vélhetően elhibázott és nem kellően átgondolt üzletpolitikai lépései sajnálatos módon most azt eredményezhetik, hogy nagyobb létszámleépítésre kerülhet sor. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az általa remélt kormányzati bértámogatást abban a formában és mértékben elnyerte a cég, ami a korábbi évek gyakorlata volt. Az viszont már Szirtes Balázs felelőssége, hogy úgy vett fel hozzávetőlegesen 60 megváltozott munkaképességű embert, hogy nem tudta előre biztosan, miként fogja kigazdálkodni a bérüket, tulajdonképpen kockáztatta a sorsukat, és valamilyen szinten veszélybe sodorta azokét is, akik már régebb óta a cégnél dolgoztak. A kapott bértámogatás megítélése során tájékozódnia vagy tudnia kellett volna előre, hogy a korábbi évek pályázatai alapján az odaítélt támogatási intenzitás nagyon minimális, maximum 5-10 %-os emelése érhető el. Tehát ez csak Szirtes Balázs elképzelése volt, hogy 160 fő után állami bértámogatást fog kapni, de erre mi akkor figyelmeztettük is. Amúgy pedig Szirtes Balázs maga mondta, hogy ő munkahelyet tudott bővíteni, mindenfajta állami támogatás nélkül. Mi úgy szeretnénk segítséget nyújtani és munkahelyet teremteni, hogy az megalapozott legyen és hosszú távra szóljon, ezért is kértünk kellő mértékletességet annak idején – részletezte a polgármester.

Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője hangsúlyozta, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-t 35 millió forintos tartalékkal vette át az ügyvezető az előző, az ÉVE-frakció által méltatlanul elbocsájtott vezetéstől. 2020-ban, a pandémia évében mégis 30 millió forint önkormányzati támogatást kért és kapott a cég, 10 millió forintért pedig raktáron lévő, eladatlan maszkokat vásárolt a társaságtól a város. A frakcióvezető hozzátette, a cégnek 40 millió forint értékű folyószámla hitelkerete is van. Szabó Szilárd emlékeztetett, Szirtes Balázs tavaly szeptemberben a közgyűlésen azt mondta, augusztus végén az előző évi árbevételük 110%-át tudták már teljesíteni, illetve egy kétéves keretmegállapodást írt alá egy céggel, mely jelentős számú megrendelésről szólt.

– Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy hova tűnt ez a sok-sok millió? Miért van mindezek ellenére likviditási problémája a cégnek? Nem gondolja az ügyvezető, hogy a tavalyi év január elsejétől visszamenőlegesen 500 ezerről 800 ezer forintra megemelt fizetése ugyancsak jelentős terhet ró a cég költségvetésére? Ehhez kapcsolódóan csak egy mondatot hangsúlyoznék még: Tisztelt Ügyvezető Úr, nagyobb pénz, nagyobb felelősség, vállalja is akkor ezt! – emelte ki a frakcióvezető.

Szabó Szilárd arra is emlékeztetett, a Fidesz-frakció a 40 millió forintos hitelkerettel kapcsolatban már akkor megfogalmazta a kételyeit, amikor a közgyűlés erről döntött, és hozzátette, kíváncsi arra, hogy mi a helyzet a hitelkerettel, azt felhasználta-e a cég.

– Semmiféle szakmai anyagot, koncepciót nem kapott a közgyűlés, ami alátámasztotta volna ennek a 40 milliós hitelkeretnek a létjogosultságát. Természetesen az ÉVE frakciója sem kért ilyet, mert nekik a nagykanizsai adófizetők pénzéből semmi nem drága, másrészt a vezetőik kinevezésekor sem volt semmilyen szakmai vagy egyéb feltétel, elvárás támasztva. Kíváncsian várjuk a cég éves beszámolóját, pénzügyi és működési számait, de addig is bizakodunk, hogy az ügyvezető úr nem hoz nehéz és méltatlan helyzetbe egy ott dolgozó munkavállalót sem, és egy munkahely sem fog megszűnni a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft-nél – zárta a frakcióvezető.

 

 

Még érdekes lehet ...


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.


2021. július 02., Péntek

Hatékonyabban lehet előremozdítani az új Mura-híd ügyét is

Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és horvátországi PORA Kapronca-Kőrös megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség.


2021. június 29., Kedd

Három érmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar csapat tagja volt a batthyánys Németh Márton is.


2021. június 28., Hétfő

Időjárás a Balatonon

Kanizsai diákot is díjaztak az Országos Meteorológiai Szolgálat kreatív pályázatán.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+