Kanizsa - 2022. március 16., Szerda
#Cseresnyés Péter #március 15. #ünnep #Balogh László #Nagykanizsa

Cseresnyés Péter: legyen béke!

Cseresnyés Péter: legyen béke!

(Fotó: Gergely Szilárd)

„A haza nem csak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban.”

Így kezdte a polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174-ik évfordulóján az ünnepi beszédét. A városi ünnepséget a Medgyaszay Házban tartották, a Deák téri zászlófelvonást és koszorúzást követően. Balogh László felelevenítette az akkori március 15-e eseményeit, s kiemelte: 1848 március idusán apáink és anyáink, őseink és hőseink áldozatával egy, a szabadságot és méltóságot a szívébe oltó nemzet lépett a történelem színpadára. Egységgé lett – testestül-lelkestül.

–  A szabadság és méltóság nem tulajdonom, nem alanyi jogom, nem az én akaratának függvénye és járandósága; a szabadság és méltóság emberi összetartozásunk köteléke, egymás felé forduló tekintetünk összessége, tett, melyben felcsillan a közös jövő képe. A közös haza, a közös otthon álma, mely Márai szavaival nem csak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, hanem mi magunk, testestül-lelkestül. A mi munkánk és tettünk, a mi segítségünk, a mi vérünk és verejtékünk, a földet bevető lendítésünk: a mag, mely felnő, a ház, mely megvéd, az ének, mely elringat, a tánc, mely szerelmet ad, az áldás, mely magad vagy. A szabadság te magad vagy, áldásodban és ajándékozásodban, a másik emberhez való odafordulásodban, az önként vállalt elköteleződésedben. A gesztusban, mikor otthonod küszöbén fogadod a szenvedőt, ételt, ágyat és méltóságot adsz a kivetettnek, szabad cselekvést a nélkülözőnek. Ez te magad vagy; ez mi magunk vagyunk, magyarként és szabad emberként, kik képesek kezet és menedéket nyújtani – mondta a polgármester.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, ne engedjünk a ’48-ból! Mint kiemelte, a 12 pont és az áprilisi törvények ma sincsenek hatályon kívül, így beszédében azokat állította a mával párhuzamba, hangsúlyozva a legfontosabbat: legyen béke!

– Béke, mert a háború kiforgat minket emberi valónkból. Béke, mert a háború elpusztíthat mindent, amit a nap nap utáni munkával felépítettünk, amit a következő generációnak áthagyományozhatunk. Béke, mert minden egyes, a háború oltárán feláldozott élet pótolhatatlan kárt jelent. Azt hinné az ember, hogy ha semmi másban nem, ebben az egy kérdésben egyetérthetünk. Személy szerint is megdöbbentőnek tartom, hogy nem ez a helyzet. Vannak olyanok, akik szavakkal, tettekkel sürgetik, hogy értelmetlenül, kilátástalanul belesodródjunk a szomszédunkban dúló háborúba. Meggyőződésem, hogy nem engedhetünk a ’48-ból. Nem engedhetünk a jogállamiságból, a sajtó, a gondolkodás, az érdekképviselet, az értékelvűség szabadságából, a nemzet integrációjából, a szolidaritásból és a béke megőrzéséből – fejtette ki Cseresnyés Péter.

A nemzeti ünnep emlékműsora egyben a helyi Petőfi Klub nyitóprogramja is volt. A résztvevők a Kanizsai Fiatalok Közössége által színpadra állított, A költő visszatér című előadást láthatták.

Az esti órákban pedig a hagyományos, fáklyás emlékező sétán keresték fel a kanizsaiak a forradalom és szabadságharc városi emlékhelyeit.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+