Kanizsa - 2022. március 24., Csütörtök
#pálinka #párlatverseny #Pannónia Pálinkakultúra Egyesület #hagyomány #Cseresnyés Péter #Balogh László

Vadbodza párlat lett Pannónia Kincse

Vadbodza párlat lett Pannónia Kincse

(Fotók: Gergely Szilárd)

A hétvégén negyedik alkalommal rendezte meg versenyét a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület. Pannónia Kincse a Gyenesei Pálinkárium vadbodzája, míg Kanizsa legjobb párlata Kovács Károly Nem tudom szilvája lett.

A megmérettetésre 17 megyéből, illetve a határon túlról is érkeztek minták. A több mint nyolcszáz tétel között 5 ország párlatai szerepeltek 32 kategóriában.

Gazdag Attila, az egyesület elnöke elmondta, 147 arany-, 182 ezüst- és 242 bronzérmet érdemeltek ki a versenyzők, akik között kereskedelmi főzdék nem vehettek részt.

Balogh László polgármester kiemelte, az egyesület és a párlatkészítők munkája egy újabb szempontból teheti fel Nagykanizsát a térképre.

- Sakkfőváros vagyunk, dödöllefőváros vagyunk, fánkfőváros vagyunk, de én hiszek abban, hogy pálinkaország fővárosa is lehetünk a Pannónia Pálinkakultúra Egyesületünknek köszönhetően.

A pálinkakészítés a hagyományőrzést is szolgálja, mutatott rá Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, kiemelve: a szabad pálinkafőzést a jelenlegi kormány tette lehetővé.

- A parasztság birtokában olyan szakmai tudás volt a földművelésen túl is, amit szépen lassan elvesztünk. Asztalosok voltak, szerszámkészítők voltak, bort tudtak csinálni, pálinkát főztek, állatot neveltek, növényt termesztettek, és ez a kultúra így összességében lassan a homályba vész. Kivéve azokat a területeket, amelyeket fölkarolunk, odafigyelünk rá és kiemelt területként tovább ápolunk. Például miután a magyar kultúra része volt a bor- és a pálinkakészítés, 2010-ben törvényt fogadtunk el, amely a szabad pálinkafőzést lehetővé tette bizonyos korlátok között.

Cseresnyés Péter hozzátette: a hagyományőrzést, a főzdéket és a pálinkakultúra fejlődését a kormányzat pályázatokkal is támogatja.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 23., Péntek

Heves viták és egyet nem értés jellemezte a közgyűlést

Balogh László polgármester szerint létfontosságú ügyek kerültek a soron kívüli közgyűlésen a képviselők elé, de a hatalmat gyakorló ÉVE-frakció egyetlen érdemleges döntést sem volt képes meghozni a város érdekében.


2022. szeptember 19., Hétfő

Lengyel barátok az Evakuációs emlékhelynél

A Magyarországon egyedülálló mementót szombaton kereste fel két lengyel házaspár.


2022. szeptember 17., Szombat

2022. szeptember 16., Péntek

Átadták a felújított Széchenyi teret

A beruházás keretében 2400 négyzetméternyi zöldfelületet és 35 parkolóhelyet újítottak fel, új utcabútorokat és ivókutat is elhelyeztek.


Megvétózza a polgármester a DRVE telephelyével kapcsolatos döntést

Balogh Lászlót megdöbbentette a határozat, amely egy karitatív szervezet olyan kérését utasította el, amely nem példa nélküli a városban.


2022. szeptember 09., Péntek

Város Napja: erre számítson, ha autóba ül

A fesztivál miatt az alábbi útlezárások, forgalomkorlátozások és forgalmirend-változások várhatók az Erzsébet téren és környékén.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Sakk-matt!

Fejlesztési eszközcsomagot kaptak a Sakkpalota programhoz csatlakozott kanizsai és környékbeli iskolák.


2022. szeptember 06., Kedd

Sültekben a legjobbak

Vadgasztronómiai Nagydíjjal tért haza Soponyáról a Zalaerdő csapata.


Körözött személyt fogtak Nagykanizsán

A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, a rendőrök előállították, majd őrizetbe vették.


2022. szeptember 05., Hétfő

Pénteken és szombaton lesz a Város Napja

A kétnapos fesztiválon 7 országosan ismert zenekar, 19 helyi fellépő és összesen mintegy 250 szereplő ad koncertet, vagy műsort a színpadon, illetve annak környékén.


Újra a közgyűlés elé terjeszti a miklósfai kerékpárút terveit a képviselő

A kész tervekkel rendelkező beruházást legutóbb nem támogatta az ÉVE-frakció.


2022. szeptember 04., Vasárnap

Megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán

Szeptember elsejével megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán, ahol szintén csütörtöktől emelték a parkolási díjakat, valamint új belvárosi parkolót nyitottak.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

2 év pandémiás szünet után szervezte meg az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a hagyományos, szoptatás világnapi rendezvényét.

+