Kanizsa - 2022. március 25., Péntek
#fejlesztés #vagongyár #DKG #NYMWAG #Nagykanizsa #Cseresnyés Péter

Európa legkorszerűbb vagongyára és 1500 új munkahely érkezik Kanizsára! (Frissült)

Európa legkorszerűbb vagongyára és 1500 új munkahely érkezik Kanizsára! (Frissült)

A gyár látványrajza (Forrás. NYMWAG)

Európa legmodernebb és egyik legnagyobb vasútijármű-gyára lesz a volt DKG területén – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az erről szóló együttműködési megállapodást ma délelőtt írták alá a helyszínen. A több mint 50 milliárd forintos barnamezős beruházás mintegy 1.500 új munkahelyet teremt Nagykanizsán.

Palkovics László közölte, a cseh NYMWAG-cégcsoport a legmodernebb gyárát és kutató-fejlesztő bázisát hozza létre Nagykanizsán. A miniszter hangsúlyozta, Nagykanizsa múltjából következik ez a fejlesztés, ami a magyar gazdaság- és iparpolitika központi elemeihez is illeszkedik. Mint mondta, a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat biztosít a kötöttpályás közlekedés fejlesztéseire, de a következő 10-15 év Európában is a vasútról szól majd, mert gazdaságosabb és a környezetet is jobban kíméli, mint a közúti szállítás.  A miniszter kifejtette, a következő 6-8 évben Magyarország hatezer milliárd forintot fordít a vasúti ágazat megújítására, ennek kétharmada a pálya fejlesztését, egyharmada pedig a gördülőállomány korszerűsítését szolgálja, ezáltal versenyképesebb, gyorsabb és kényelmesebb lesz a vasúti közlekedés.  

Palkovics László ismertette, a cél az, hogy rövid időn belül 25 év alá lehessen szorítani a magyar vasúti járműállomány átlagéletkorát, a járműveket pedig szeretnék 60-70 százalékos hozzáadott értékben Magyarországon gyártani.

A miniszter hozzátette, Magyarország erősíteni kívánja a közép-európai logisztikai szerepét is. Mint mondta, a kontinensen a mozgatott áru mintegy 18-20 százalékát szállítják vasúton, ennél valamivel magasabb az arány Magyarországon. Közölte, a magyar kormány 5 év alatt csaknem 30 milliárd forint támogatással segíti a kötöttpályás teherfuvarozás megerősítését.

Alexandra Broszová, a NYMWAG Magyarország Kft. ügyvezetője rámutatott, az utóbbi években világossá vált, hogy az egyes országok gazdasági sikere nagyban függ a logisztikától, ami viszont elképzelhetetlen a modern vasút és a korszerű vagonok nélkül. Kiemelte, kevés olyan európai ország van, amelyik eléggé megfontolt és bátor ahhoz, hogy a high-tech iparágakkal párhuzamosan fejlessze és támogassa a hagyományos gépipart is, de Magyarországon és Közép-Európában pontosan értik, hogy a szakmaisággal ötvözött becsületes munka a jólét elengedhetetlen feltétele. Mint mondta, a magyar kormányban partnerre talált a cég, amelynek célja, hogy rövid időn belül Európa legjobbjai közé tartozzon.

Alexandra Broszová, Robert Spisák, Palkovics László és Cseresnyés Péter Nagykanizsán írta alá az együttműködési megállapodást (Fotó: Gergely Szilárd)

Robert Spisák, a NYMWAG Magyarország Kft. másik ügyvezetője elmondta, a nagykanizsai gyáruk a magyar gazdaságot is segíti, hogy egy újabb iparágban is Európa legjobbjai közé kerüljön. Kifejtette, Nagykanizsán barnamezős beruházással, a közelmúltban megszűnt DKG mintegy 36 hektáros területén gyártják majd a korszerű vasúti kocsikat. Ehhez 142 millió eurósra tervezett (azaz 52-54 milliárd forintos, de az összeg szükség szerint akár a 60 milliárd forintot is megközelítheti – a szerk.) beruházással Európa legkorszerűbb vagongyártó és -fejlesztő bázisát hozzák létre, amely a gyártókapacitást tekintve a második-harmadik legnagyobb lesz a kontinensen.

Az ügyvezető hangsúlyozta, az első vagonok alig több mint egy év múlva gördülhetnek ki a kanizsai gyárból, s a termelés folyamatos felfutását követően 1300-1500 embernek adnak majd munkát. Akkor a tervek szerint már évente 1800 tehervagont és 4800 vasúti futóművet gyártanak majd Nagykanizsán. Kiemelte, alapoznak arra, hogy Nagykanizsán komoly hagyománya van a gépgyártásnak, de kutató-fejlesztő központot is kialakítanak, továbbá képzést is indítanak a Nagykanizsai Szakképzési Centrummal.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, jelentős fejlesztések voltak az elmúlt időszakban Nagykanizsán, de egy ilyen nagyságrendű beruházásra régóta várt a város. Mint mondta, a vagongyár nemcsak Nagykanizsát, hanem a térséget is szolgálja.

A képviselő rámutatott, a Kanizsán már jelen lévő vállalkozásoknak és a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően ma kétezerrel többen dolgoznak a városban, mint 2010-ben. Emlékeztetett, a régi ipari park szinte betelt, így ott nagyobb területigényű beruházás már nem valósítható meg, ezért mintegy 170 hektár új iparterület fejlesztése is elkezdődött, s az első új csarnokot már építik a szakemberek az új területen.  

Cseresnyés Péter a folyamatban lévő fejlesztésekről szólva elmondta, elkezdték a tervezését a város déli elkerülő útjának, a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi útnak, ami tulajdonképpen az M9-est jelenti majd, valamint a két város közötti vasút villamosításának. Hozzátette, épül a posta új logisztikai központja, a leendő Science Park pedig a vagongyárral is együttműködik majd. Mint mondta, hamarosan teljesen elkészül a 7-es főút és a Petőfi utca kereszteződésében a biztonságos közlekedést szolgáló körforgalom; a sport- és rendezvénycsarnokot már birtokba vehették a kanizsaiak és a környékbeliek, az uszoda és a látogatóközpont építésének előkészítése pedig szintén folyamatban van.

Fotók: Gergely Szilárd, látványrajzok és vasúti kocsi: NYMWAG

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. május 24., Péntek

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

A drónok szerepéről esett szó a roadshow keretében.


2024. május 23., Csütörtök

Nem a kormány, hanem az ÉVE vérezteti ki Kanizsát

Ötszáz millió forint maradt a tavalyi költségvetésben.


Marakodás helyett gyarapodás

Lázár János: megépítjük a déli elkerülőt Kanizsán


Fergeteges gyereknap és légiparádé a kiskanizsai reptéren

A Legendák a levegőben csapatához társszervezőként csatlakozott a NagyON Kanizsa Egyesület.


2024. május 22., Szerda

Görbe tükör

A kormány pénzéből fejlesztett az ÉVE, mégis elhanyagolt Nagykanizsa.


2024. május 17., Péntek

A kórház gyermekosztályát támogatták

Fontos orvosi eszközöket vásárolhattak az országos jótékonysági vadászat során összegyűlt pénzből.


Hetven éve kezdte meg működését a kanizsai kórházban a pathológia

A boncolások mellett évente megközelítőleg 5-6 ezer szövettani vizsgálatot, 3-4 ezer citológiai vizsgálatot is végeznek.


Fertőtleníteni kell a Bolyai-iskolát

A Bólyai-iskolát kell fertőtleníteni.


2024. május 13., Hétfő

Bringás reggeli Kanizsán

Az országos megmozdulás részeként május 14-én (kedd) 07:00 és 08:30 között várják a kerékpárosokat az Erzsébet téren.


2024. május 11., Szombat

Megemlékezés a nagykanizsai katonahősről

Vitéz Szabadi Béla példa lehet a mai generáció előtt.


2024. május 10., Péntek

Hazugságokkal hergel az ÉVE

Radics Bálintot megdöbbentette az a fajta szélhámosság, amit az ÉVE megenged magának.


2024. május 09., Csütörtök

Deutsch Tamás lesz a vendég Kanizsán

Május 15-én folytatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozata.


Emléktáblát avatnak Nagykanizsán

A vitézek leszármazottai találkoznak.


2024. május 03., Péntek

Indul a Sörgyár utca aszfaltozása

Az útszakasz felújítása közel 11,5 millió forintba kerül.


Eltűnnek végre a kátyúk

Teljes hosszában megújul a Napsugár utca burkolata.


2024. április 30., Kedd

Hitelprogram a hazai kkv-szektor tagjainak

Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda vezető tanácsadója ismertette az aktuális EU-s pályázati felhívásokat a kanizsai kamara rendezvényén.


Párbeszéd, közös felelősségvállalás

Lakossági fórumot tartottak Ligetvárosban.


NagyON MÁJUS!

Majális a Csótónál a NagyON Kanizsa jóvoltából.

#Nagykanizsa

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

2024. május 24. - Kanizsa

Marakodás helyett gyarapodás

Marakodás helyett gyarapodás

2024. május 23. - Kanizsa

Görbe tükör

Görbe tükör

2024. május 22. - Kanizsa

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

2024. május 20. - Kultúra

Nyitott szertárkapuk

Nyitott szertárkapuk

2024. május 18. - Kék hírek

A kórház gyermekosztályát támogatták

A kórház gyermekosztályát támogatták

2024. május 17. - Kanizsa

Fertőtleníteni kell a Bolyai-iskolát

Fertőtleníteni kell a Bolyai-iskolát

2024. május 17. - Kanizsa

+