Kanizsa - 2022. március 25., Péntek
#fejlesztés #vagongyár #DKG #NYMWAG #Nagykanizsa #Cseresnyés Péter

Európa legkorszerűbb vagongyára és 1500 új munkahely érkezik Kanizsára! (Frissült)

Európa legkorszerűbb vagongyára és 1500 új munkahely érkezik Kanizsára! (Frissült)

A gyár látványrajza (Forrás. NYMWAG)

Európa legmodernebb és egyik legnagyobb vasútijármű-gyára lesz a volt DKG területén – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az erről szóló együttműködési megállapodást ma délelőtt írták alá a helyszínen. A több mint 50 milliárd forintos barnamezős beruházás mintegy 1.500 új munkahelyet teremt Nagykanizsán.

Palkovics László közölte, a cseh NYMWAG-cégcsoport a legmodernebb gyárát és kutató-fejlesztő bázisát hozza létre Nagykanizsán. A miniszter hangsúlyozta, Nagykanizsa múltjából következik ez a fejlesztés, ami a magyar gazdaság- és iparpolitika központi elemeihez is illeszkedik. Mint mondta, a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat biztosít a kötöttpályás közlekedés fejlesztéseire, de a következő 10-15 év Európában is a vasútról szól majd, mert gazdaságosabb és a környezetet is jobban kíméli, mint a közúti szállítás.  A miniszter kifejtette, a következő 6-8 évben Magyarország hatezer milliárd forintot fordít a vasúti ágazat megújítására, ennek kétharmada a pálya fejlesztését, egyharmada pedig a gördülőállomány korszerűsítését szolgálja, ezáltal versenyképesebb, gyorsabb és kényelmesebb lesz a vasúti közlekedés.  

Palkovics László ismertette, a cél az, hogy rövid időn belül 25 év alá lehessen szorítani a magyar vasúti járműállomány átlagéletkorát, a járműveket pedig szeretnék 60-70 százalékos hozzáadott értékben Magyarországon gyártani.

A miniszter hozzátette, Magyarország erősíteni kívánja a közép-európai logisztikai szerepét is. Mint mondta, a kontinensen a mozgatott áru mintegy 18-20 százalékát szállítják vasúton, ennél valamivel magasabb az arány Magyarországon. Közölte, a magyar kormány 5 év alatt csaknem 30 milliárd forint támogatással segíti a kötöttpályás teherfuvarozás megerősítését.

Alexandra Broszová, a NYMWAG Magyarország Kft. ügyvezetője rámutatott, az utóbbi években világossá vált, hogy az egyes országok gazdasági sikere nagyban függ a logisztikától, ami viszont elképzelhetetlen a modern vasút és a korszerű vagonok nélkül. Kiemelte, kevés olyan európai ország van, amelyik eléggé megfontolt és bátor ahhoz, hogy a high-tech iparágakkal párhuzamosan fejlessze és támogassa a hagyományos gépipart is, de Magyarországon és Közép-Európában pontosan értik, hogy a szakmaisággal ötvözött becsületes munka a jólét elengedhetetlen feltétele. Mint mondta, a magyar kormányban partnerre talált a cég, amelynek célja, hogy rövid időn belül Európa legjobbjai közé tartozzon.

Alexandra Broszová, Robert Spisák, Palkovics László és Cseresnyés Péter Nagykanizsán írta alá az együttműködési megállapodást (Fotó: Gergely Szilárd)

Robert Spisák, a NYMWAG Magyarország Kft. másik ügyvezetője elmondta, a nagykanizsai gyáruk a magyar gazdaságot is segíti, hogy egy újabb iparágban is Európa legjobbjai közé kerüljön. Kifejtette, Nagykanizsán barnamezős beruházással, a közelmúltban megszűnt DKG mintegy 36 hektáros területén gyártják majd a korszerű vasúti kocsikat. Ehhez 142 millió eurósra tervezett (azaz 52-54 milliárd forintos, de az összeg szükség szerint akár a 60 milliárd forintot is megközelítheti – a szerk.) beruházással Európa legkorszerűbb vagongyártó és -fejlesztő bázisát hozzák létre, amely a gyártókapacitást tekintve a második-harmadik legnagyobb lesz a kontinensen.

Az ügyvezető hangsúlyozta, az első vagonok alig több mint egy év múlva gördülhetnek ki a kanizsai gyárból, s a termelés folyamatos felfutását követően 1300-1500 embernek adnak majd munkát. Akkor a tervek szerint már évente 1800 tehervagont és 4800 vasúti futóművet gyártanak majd Nagykanizsán. Kiemelte, alapoznak arra, hogy Nagykanizsán komoly hagyománya van a gépgyártásnak, de kutató-fejlesztő központot is kialakítanak, továbbá képzést is indítanak a Nagykanizsai Szakképzési Centrummal.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, jelentős fejlesztések voltak az elmúlt időszakban Nagykanizsán, de egy ilyen nagyságrendű beruházásra régóta várt a város. Mint mondta, a vagongyár nemcsak Nagykanizsát, hanem a térséget is szolgálja.

A képviselő rámutatott, a Kanizsán már jelen lévő vállalkozásoknak és a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően ma kétezerrel többen dolgoznak a városban, mint 2010-ben. Emlékeztetett, a régi ipari park szinte betelt, így ott nagyobb területigényű beruházás már nem valósítható meg, ezért mintegy 170 hektár új iparterület fejlesztése is elkezdődött, s az első új csarnokot már építik a szakemberek az új területen.  

Cseresnyés Péter a folyamatban lévő fejlesztésekről szólva elmondta, elkezdték a tervezését a város déli elkerülő útjának, a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi útnak, ami tulajdonképpen az M9-est jelenti majd, valamint a két város közötti vasút villamosításának. Hozzátette, épül a posta új logisztikai központja, a leendő Science Park pedig a vagongyárral is együttműködik majd. Mint mondta, hamarosan teljesen elkészül a 7-es főút és a Petőfi utca kereszteződésében a biztonságos közlekedést szolgáló körforgalom; a sport- és rendezvénycsarnokot már birtokba vehették a kanizsaiak és a környékbeliek, az uszoda és a látogatóközpont építésének előkészítése pedig szintén folyamatban van.

Fotók: Gergely Szilárd, látványrajzok és vasúti kocsi: NYMWAG

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. június 27., Hétfő

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

Sakkpalota Képességfejlesztő Program indul 12 környékbeli iskolában.


2022. június 25., Szombat

Több mint 700 álláslehetőség várta az érdeklődőket

A héten csaknem 50 munkáltató álláslehetőségeit ismerhették meg az elbocsátás előtt álló tungsramos dolgozók


2022. június 21., Kedd

Családi nap Miklósfán

Az immár hagyományos rendezvényen minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást, szórakozást nyújtó programot. 


Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés Péter szerint tovább folytatódik a kanizsai baloldal cirkusza, holott a város érdekében az együttműködés szükséges


2022. június 19., Vasárnap

Nem felejtünk...

A Hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcoltakra emlékeztek a minap a vasútállomáson.


1956 áldozataira emlékeztek

Az emlékezők az 56-os emlékkertben található kopjafánál egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket.


2022. június 14., Kedd

Fenyő 75

Fenyő Miklós 75. születésnapja alkalmából adott koncertet a Kanizsa Arénában.


2022. június 13., Hétfő

Folytatódott a hagyomány

A pandémiás időszak miatt két év kihagyás után szervezték meg ismét a hétvégén a Fidesz dél-zalai családi napját.


Fenntarthatósági projektnap a Vízműnél

A résztvevő gyerekek környezettudatosságról szóló előadáson vettek részt, és a szennyvíztelep működésével is megismerkedtek.


2022. június 10., Péntek

Kanizsán is megünnepelték a horvát államiság napját

A rendezvényen jelen volt Dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.


2022. június 09., Csütörtök

Családi nap Ligetvárosban

A DRVE rendezvényén a résztvevőket zenés és sport-, valamint gyermekprogramok, továbbá főzőverseny és ugrálóvár is várta.


2022. június 08., Szerda

Új menetrendet vezet be a Volánbusz több térségben

A térség számos településéről jobban elérhetők lesznek a balatoni, illetve a dunántúli fürdővárosok, a Balaton más régiókból is könnyebben megközelíthető az autóbuszjáratokkal.


2022. június 06., Hétfő

Pábijubileum a Kanizsa Arénában

A 75 éves Fenyő Miklós elemében van és úgy döntött, hogy „bulizni” indul.


Emlékezni és emlékeztetni

Nagykanizsán is megemlékeztek a trianoni békediktátumról a nemzeti összetartozás napján.

+