Kanizsa - 2022. március 25., Péntek
#fejlesztés #vagongyár #DKG #NYMWAG #Nagykanizsa #Cseresnyés Péter

Európa legkorszerűbb vagongyára és 1500 új munkahely érkezik Kanizsára! (Frissült)

Európa legkorszerűbb vagongyára és 1500 új munkahely érkezik Kanizsára! (Frissült)

A gyár látványrajza (Forrás. NYMWAG)

Európa legmodernebb és egyik legnagyobb vasútijármű-gyára lesz a volt DKG területén – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az erről szóló együttműködési megállapodást ma délelőtt írták alá a helyszínen. A több mint 50 milliárd forintos barnamezős beruházás mintegy 1.500 új munkahelyet teremt Nagykanizsán.

Palkovics László közölte, a cseh NYMWAG-cégcsoport a legmodernebb gyárát és kutató-fejlesztő bázisát hozza létre Nagykanizsán. A miniszter hangsúlyozta, Nagykanizsa múltjából következik ez a fejlesztés, ami a magyar gazdaság- és iparpolitika központi elemeihez is illeszkedik. Mint mondta, a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat biztosít a kötöttpályás közlekedés fejlesztéseire, de a következő 10-15 év Európában is a vasútról szól majd, mert gazdaságosabb és a környezetet is jobban kíméli, mint a közúti szállítás.  A miniszter kifejtette, a következő 6-8 évben Magyarország hatezer milliárd forintot fordít a vasúti ágazat megújítására, ennek kétharmada a pálya fejlesztését, egyharmada pedig a gördülőállomány korszerűsítését szolgálja, ezáltal versenyképesebb, gyorsabb és kényelmesebb lesz a vasúti közlekedés.  

Palkovics László ismertette, a cél az, hogy rövid időn belül 25 év alá lehessen szorítani a magyar vasúti járműállomány átlagéletkorát, a járműveket pedig szeretnék 60-70 százalékos hozzáadott értékben Magyarországon gyártani.

A miniszter hozzátette, Magyarország erősíteni kívánja a közép-európai logisztikai szerepét is. Mint mondta, a kontinensen a mozgatott áru mintegy 18-20 százalékát szállítják vasúton, ennél valamivel magasabb az arány Magyarországon. Közölte, a magyar kormány 5 év alatt csaknem 30 milliárd forint támogatással segíti a kötöttpályás teherfuvarozás megerősítését.

Alexandra Broszová, a NYMWAG Magyarország Kft. ügyvezetője rámutatott, az utóbbi években világossá vált, hogy az egyes országok gazdasági sikere nagyban függ a logisztikától, ami viszont elképzelhetetlen a modern vasút és a korszerű vagonok nélkül. Kiemelte, kevés olyan európai ország van, amelyik eléggé megfontolt és bátor ahhoz, hogy a high-tech iparágakkal párhuzamosan fejlessze és támogassa a hagyományos gépipart is, de Magyarországon és Közép-Európában pontosan értik, hogy a szakmaisággal ötvözött becsületes munka a jólét elengedhetetlen feltétele. Mint mondta, a magyar kormányban partnerre talált a cég, amelynek célja, hogy rövid időn belül Európa legjobbjai közé tartozzon.

Alexandra Broszová, Robert Spisák, Palkovics László és Cseresnyés Péter Nagykanizsán írta alá az együttműködési megállapodást (Fotó: Gergely Szilárd)

Robert Spisák, a NYMWAG Magyarország Kft. másik ügyvezetője elmondta, a nagykanizsai gyáruk a magyar gazdaságot is segíti, hogy egy újabb iparágban is Európa legjobbjai közé kerüljön. Kifejtette, Nagykanizsán barnamezős beruházással, a közelmúltban megszűnt DKG mintegy 36 hektáros területén gyártják majd a korszerű vasúti kocsikat. Ehhez 142 millió eurósra tervezett (azaz 52-54 milliárd forintos, de az összeg szükség szerint akár a 60 milliárd forintot is megközelítheti – a szerk.) beruházással Európa legkorszerűbb vagongyártó és -fejlesztő bázisát hozzák létre, amely a gyártókapacitást tekintve a második-harmadik legnagyobb lesz a kontinensen.

Az ügyvezető hangsúlyozta, az első vagonok alig több mint egy év múlva gördülhetnek ki a kanizsai gyárból, s a termelés folyamatos felfutását követően 1300-1500 embernek adnak majd munkát. Akkor a tervek szerint már évente 1800 tehervagont és 4800 vasúti futóművet gyártanak majd Nagykanizsán. Kiemelte, alapoznak arra, hogy Nagykanizsán komoly hagyománya van a gépgyártásnak, de kutató-fejlesztő központot is kialakítanak, továbbá képzést is indítanak a Nagykanizsai Szakképzési Centrummal.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, jelentős fejlesztések voltak az elmúlt időszakban Nagykanizsán, de egy ilyen nagyságrendű beruházásra régóta várt a város. Mint mondta, a vagongyár nemcsak Nagykanizsát, hanem a térséget is szolgálja.

A képviselő rámutatott, a Kanizsán már jelen lévő vállalkozásoknak és a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően ma kétezerrel többen dolgoznak a városban, mint 2010-ben. Emlékeztetett, a régi ipari park szinte betelt, így ott nagyobb területigényű beruházás már nem valósítható meg, ezért mintegy 170 hektár új iparterület fejlesztése is elkezdődött, s az első új csarnokot már építik a szakemberek az új területen.  

Cseresnyés Péter a folyamatban lévő fejlesztésekről szólva elmondta, elkezdték a tervezését a város déli elkerülő útjának, a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi útnak, ami tulajdonképpen az M9-est jelenti majd, valamint a két város közötti vasút villamosításának. Hozzátette, épül a posta új logisztikai központja, a leendő Science Park pedig a vagongyárral is együttműködik majd. Mint mondta, hamarosan teljesen elkészül a 7-es főút és a Petőfi utca kereszteződésében a biztonságos közlekedést szolgáló körforgalom; a sport- és rendezvénycsarnokot már birtokba vehették a kanizsaiak és a környékbeliek, az uszoda és a látogatóközpont építésének előkészítése pedig szintén folyamatban van.

Fotók: Gergely Szilárd, látványrajzok és vasúti kocsi: NYMWAG

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.


2023. január 17., Kedd

Újabb kormányzati támogatást kap a város az uszoda működtetésére

Több mint 31 millió forint vissza nem fizetendő újabb támogatásban részesíti a kanizsai uszodát a Kormány.


2023. január 14., Szombat

Az alpolgármester hangsúlyozza, nem a helyi balliberális frakciónak köszönhető az újabb, több mint fél milliárdos kormányzati támogatás

Bizzer András szerint a kanizsai baloldal ténykedése látszatintézkedésekben és bizonyos nagy szavak hangoztatásában merül ki.


2023. január 13., Péntek

A Kanizsa Aréna bebizonyította, hogy érdemes volt megálmodni és megépíteni– mondja a polgármester

Balogh László szerint van létjogosultsága a létesítménynek, a balliberális többség mégis alig biztosítja a működéshez szükséges költségeket.


2023. január 11., Szerda

Cseresnyés Péter: a vidék Magyarországa a nehézségek ellenére is fejlődött, mert fontos a Kormánynak

Nagykanizsa és Dél-Zala további 81 kistelepülése is fejlődött a Kormány kiszámítható gazdaságpolitikájának, valamint a vidék Magyarországának  fontossága miatt - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.


2023. január 07., Szombat

Lesben a csalók

Az utóbbi időszakban ismeretlen személyek a Zalaerdő nevében hamis tűzifavásárlási ajánlatokkal keresték meg a lakosságot.


Isten hozott, Judit!

Nagy Judit az idei első kanizsai baba – ő és anyukája is jól van.


2023. január 05., Csütörtök

Virágzik a téli jázmin Nagykanizsa belvárosában

A Berzsenyi utcában kapta lencsevégre a virágzó növényt Varga György, az MTI fotósa.

+