Emlékezni és emlékeztetni

(Fotó: Gergely Szilárd)

Nagykanizsán is megemlékeztek a trianoni békediktátumról. A nemzeti összetartozás napján tartott eseményen Balogh László polgármester azt mondta, 1920-ban az ezeréves hagyomány generációról generációra való átörökítése is csorbát szenvedett, de - utalva a Szózatra – a magyarság ezt is túlélte.

- Háború övezte veszélyben, megfogyva bár, de törve nem, él nemzet e hazán! Mert egy test vagyunk, egy lélek, mely nem a múltba révedve, emlékeibe temetkezve létezik, hanem apái hagyatékát újjáépítve a jövőbe tekint, hogy kölcsönkérje azt gyermekeitől, hittel, hogy dúsan és erőben megsokszorozva adja vissza azt - mondta a városvezető.

202206061112_NKGTRI-17.jpg (1500×1001)
Balogh László: 1920. június 4-én azonban megfordult a folyó, megszakadt a természet rendje, hagyaték nélkül maradt a gyermekek kölcsönkapott világa (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy 102 év után is magyarok maradtak az elszakított területeken élők, de ez nem mindig és mindenhol könnyű számukra. Úgy fogalmazott, az 1920-as békediktátum úgy szakította darabokra a magyarságot, mint ha egy fa törzsét nyolcfelé hasították volna, de – mint mondta – ha hagyják, akkor mind a nyolc része virágot és gyümölcsöt hoz, azonban arra is rámutatott: nem mindig hagyják.

202206061110_NKGTRI-23.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

- A mai napig léteznek olyan árnyékok, odavetett nyilatkozatok, amelyek azokat az évtizedeket idézik fel, amikor jogtipró törvény, önkény, erőszak alkalmazásával sokan, sokfelé dolgoztak azon, hogy ennek a fának ne nyolc élő ága legyen, hanem csak egy. De az sem baj szerintük, ha talán egy sem - tette hozzá az országgyűlési képviselő, aki szerint illúzió lenne azt hinnünk, hogy nehéz a nyomára akadnunk ezeknek a törekvéseknek. Ha ilyennel szembesülünk, nincs helye semmiféle békés belenyugvásnak, szelídségnek. 

202206061114_NKGTRI-21.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter végül elmondta: fájdalom, de az anyaországtól elszakított magyarság megmaradásának nemcsak határainkon kívül vannak ellenségei, hanem a magyar közélet egyes régi vagy új internacionalizmuson nevelkedett képviselői is azon dolgoznak, hogy a magyar veszítse el a magyarságát, ha a lakcímkártyájában más ország szerepel.   

A megemlékezés koszorúzással ért véget.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.


2023. január 17., Kedd

Újabb kormányzati támogatást kap a város az uszoda működtetésére

Több mint 31 millió forint vissza nem fizetendő újabb támogatásban részesíti a kanizsai uszodát a Kormány.


2023. január 14., Szombat

Az alpolgármester hangsúlyozza, nem a helyi balliberális frakciónak köszönhető az újabb, több mint fél milliárdos kormányzati támogatás

Bizzer András szerint a kanizsai baloldal ténykedése látszatintézkedésekben és bizonyos nagy szavak hangoztatásában merül ki.


2023. január 13., Péntek

A Kanizsa Aréna bebizonyította, hogy érdemes volt megálmodni és megépíteni– mondja a polgármester

Balogh László szerint van létjogosultsága a létesítménynek, a balliberális többség mégis alig biztosítja a működéshez szükséges költségeket.


2023. január 11., Szerda

Cseresnyés Péter: a vidék Magyarországa a nehézségek ellenére is fejlődött, mert fontos a Kormánynak

Nagykanizsa és Dél-Zala további 81 kistelepülése is fejlődött a Kormány kiszámítható gazdaságpolitikájának, valamint a vidék Magyarországának  fontossága miatt - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.


2023. január 07., Szombat

Lesben a csalók

Az utóbbi időszakban ismeretlen személyek a Zalaerdő nevében hamis tűzifavásárlási ajánlatokkal keresték meg a lakosságot.


Isten hozott, Judit!

Nagy Judit az idei első kanizsai baba – ő és anyukája is jól van.


2023. január 05., Csütörtök

Virágzik a téli jázmin Nagykanizsa belvárosában

A Berzsenyi utcában kapta lencsevégre a virágzó növényt Varga György, az MTI fotósa.

+