Kanizsa - 2023. október 06., Péntek
#Nagykanizsa #aradi vértanúk emléknapja #megemlékezés #Balogh László #hősök tisztelete

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az aradi vértanúkra emlékeztek

A megemlékezésen közreműködtek a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum honvéd kadétjai is (Fotó: Gergely Szilárd)

A nagykanizsai Aradi udvarban az aradi vértanúk emléknapja alkalmából a hősök tiszteletére rendezett megemlékezést az önkormányzat, melyen Balogh László polgármester mondott beszédet. A főhajtáson megjelent Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, valamint az oktatási és kulturális intézmények vezetői is. 

Balogh László polgármester emlékező beszédében kiemelte: nincs nemzet és haza, nincs édesanya, ki gyermekét a vérzivatarba küldené, hogy az az életével fizetve váljon halhatatlan, névtelen hőssé. Egy nemzet, a szülőföld soha nem hősöket akar, nem háborúban feláldozott fiatalokat; egy nemzet derék és dolgos generációkat kíván, gerinces vállalkozókat, szabad polgárokat, ügyes mestereket, büszke, nagy tudású tanárokat, bátor orvosokat.

202310062020_NKGARA-60.jpg (1500×1001)Balogh László polgármester hangsúlyozta: Mi, magyarok 1000 éve egy szigetként élünk Európa közepén a Kárpátok szent bércei alatt (Fotó: Gergely Szilárd)

- Mert minden nép a jövőjét építi, otthonok sokaságát, minden család a gyermekét óvja és védi, az ő jövőjüket gondozza és növeli, nem a harcmezők tömegsírjait, a kivégzőhelyek sírhalmait - folytatta. - Mi, magyarok 1000 éve egy szigetként élünk Európa közepén a Kárpátok szent bércei alatt: saját nyelvünkön szóljuk a dalt, saját lépte van a táncunknak, saját ritmusa a zenénknek. Nyelvünk, dalunk és táncunk eggyé olvaszt a szláv és germán tenger közepén, egyéni karaktert, önérzetet és kultúrát teremt, amely megkülönböztet minket másoktól. Magyarságunk és nemzetünk talaj, melybe belenőtt a szívünk, a történelmünk könyv, melyet őseink vére írt, irodalmunk a szabadság dalainak hosszú, rímes sora. Nincs történet itt, mely ne rólunk szólna; minden legenda a miénk, mely élővé teszi a holtat; nincs rom, ami ne értünk állt volna, folyó, ami ne minket védene. A történelem nem elvont dolog, nem absztrakció, a történelem itt él bennünk, az ereinkben csörgedezik.

202310062022_NKGARA-74.jpg (1500×1001)A megemlékezésen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is (Fotó: Gergely Szilárd)

A városvezető fontosnak érezte hozzátenni: mindannyiunk hite és reménye, hogy a nemes jellem, a derekas kiállás, a becsületes és gerinces élet, a felelősséget vállaló bátorság erényei újra növekednek a generációkban, mert csak az ebben való hit képes értelmet adni mindennapi tetteinknek. Ezért kell mesélnünk csatáinkról és veszteségeinkről, ezért kell mesélnünk a hőseinkről. Mert ők mi vagyunk, és ők is csak mi általunk vannak.

Ezt követően a Hevesi-iskola diákjainak prózával és zenével színesített emlékműsora következett, majd az emlékezők, politikai pártok képviselői megkoszorúzták Batthyány Lajos vértanú miniszterelnök szobrát.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+