Kanizsa - 2023. október 06., Péntek
#Nagykanizsa #aradi vértanúk emléknapja #megemlékezés #Balogh László #hősök tisztelete

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az aradi vértanúkra emlékeztek

A megemlékezésen közreműködtek a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum honvéd kadétjai is (Fotó: Gergely Szilárd)

A nagykanizsai Aradi udvarban az aradi vértanúk emléknapja alkalmából a hősök tiszteletére rendezett megemlékezést az önkormányzat, melyen Balogh László polgármester mondott beszédet. A főhajtáson megjelent Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, valamint az oktatási és kulturális intézmények vezetői is. 

Balogh László polgármester emlékező beszédében kiemelte: nincs nemzet és haza, nincs édesanya, ki gyermekét a vérzivatarba küldené, hogy az az életével fizetve váljon halhatatlan, névtelen hőssé. Egy nemzet, a szülőföld soha nem hősöket akar, nem háborúban feláldozott fiatalokat; egy nemzet derék és dolgos generációkat kíván, gerinces vállalkozókat, szabad polgárokat, ügyes mestereket, büszke, nagy tudású tanárokat, bátor orvosokat.

202310062020_NKGARA-60.jpg (1500×1001)Balogh László polgármester hangsúlyozta: Mi, magyarok 1000 éve egy szigetként élünk Európa közepén a Kárpátok szent bércei alatt (Fotó: Gergely Szilárd)

- Mert minden nép a jövőjét építi, otthonok sokaságát, minden család a gyermekét óvja és védi, az ő jövőjüket gondozza és növeli, nem a harcmezők tömegsírjait, a kivégzőhelyek sírhalmait - folytatta. - Mi, magyarok 1000 éve egy szigetként élünk Európa közepén a Kárpátok szent bércei alatt: saját nyelvünkön szóljuk a dalt, saját lépte van a táncunknak, saját ritmusa a zenénknek. Nyelvünk, dalunk és táncunk eggyé olvaszt a szláv és germán tenger közepén, egyéni karaktert, önérzetet és kultúrát teremt, amely megkülönböztet minket másoktól. Magyarságunk és nemzetünk talaj, melybe belenőtt a szívünk, a történelmünk könyv, melyet őseink vére írt, irodalmunk a szabadság dalainak hosszú, rímes sora. Nincs történet itt, mely ne rólunk szólna; minden legenda a miénk, mely élővé teszi a holtat; nincs rom, ami ne értünk állt volna, folyó, ami ne minket védene. A történelem nem elvont dolog, nem absztrakció, a történelem itt él bennünk, az ereinkben csörgedezik.

202310062022_NKGARA-74.jpg (1500×1001)A megemlékezésen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is (Fotó: Gergely Szilárd)

A városvezető fontosnak érezte hozzátenni: mindannyiunk hite és reménye, hogy a nemes jellem, a derekas kiállás, a becsületes és gerinces élet, a felelősséget vállaló bátorság erényei újra növekednek a generációkban, mert csak az ebben való hit képes értelmet adni mindennapi tetteinknek. Ezért kell mesélnünk csatáinkról és veszteségeinkről, ezért kell mesélnünk a hőseinkről. Mert ők mi vagyunk, és ők is csak mi általunk vannak.

Ezt követően a Hevesi-iskola diákjainak prózával és zenével színesített emlékműsora következett, majd az emlékezők, politikai pártok képviselői megkoszorúzták Batthyány Lajos vértanú miniszterelnök szobrát.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.


2024. július 15., Hétfő

Elismerő oklevelet vehetett át a nagykanizsai Büki József

A Nagykanizsai Erdészet nyugalmazott kerületvezető erdésze az egri vándorgyűlésen vehette át az elismerést.


2024. június 28., Péntek

A geotermikus energiáról

Háromoldalú együttműködést kötött az önkormányzat annak érdekében, hogy a város és környéke alatt található geotermikus energiát kibányásszák és hasznosítsák.


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+