Kanizsa - 2023. október 23., Hétfő
#Nagykanizsa #1956 hősei #megemlékezés #Balogh László

1956 hőseire emlékeztek Nagykanizsán

1956 hőseire emlékeztek Nagykanizsán

A Deák téren zászlófelvonással kezdődött a megemlékezés, majd az 56-os emlékkertben helyezték el koszorúikat a résztvevők (Fotó: Gergely Szilárd)

„Mert 67 éve ezen az októberi napon léteztek a bátrak, kiálltak az igazak, akik szabaddá és nyitottá tették a jövőt. Ez az abszolút pont, ez az abszolút igazság pillanata. Nincs lejjebb, mert nincs és nem lehet más érdek, mint a haza.”

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere fogalmazta meg a fenti mondatot az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján megtartott városi ünnepségen, mely a Deák téren kezdődött zászlófelvonással, majd az '56-os emlékkertben a résztvevők helyezték el koszorúikat, köztük Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője. A Medgyaszay Házban folytatódott az emlékezés a polgármester beszédével.

- Történelmünk három álom fogantatása és gyötrelmes valósággá válása; magyar történetünk három álom kibontakozása: Egy ezredéve szent királyunk akaratából egy keresztény állam, a magyar állam született; 175 éve, március 15-én a pesti ifjak bátorságából egy nemzet, a magyar nemzet lépett a fénybe; 67 éve, október 23-án egy nép lelkében egy dávidi vágy fogant, a független Magyarország szabadsága. Három álom, három kibontakozás; három pillér, mely a létünk gerincét tartja és benső szabadságunkat szavatolja. Mi István vagyunk, az akarat; mi a 48-asok vagyunk, a nemzet; de legfőképp, mi 56-osok vagyunk, a szabadság. Államhatárokon átívelve, Trianont felfüggesztve, a Júdás-kommunistákat félretéve, a ruszkikat hazaküldve ott és akkor újjászületett az 1000 éves magyar nemzet szabadsága. 

202310231608_NKGOKK-104.jpg (1500×1001)Balogh László: szemben a puskával, a bitófa árnyékával és az ÁVH körömszaggató fájdalmával könnyűnek találtatott minden, mi nem a nemzet szabadsága (Fotó: Gergely Szilárd)

Majd úgy folytatta: gyötrelmes áldozatot hoztak meg 67 éve az apáink, a pesti srácok és az ő anyáik, ezt hozta meg a 453 bitófára juttatott mártír, a 20 000 kilakoltatott, a 13 000 internált, a 26 000 bebörtönzött, a 200 000 disszidens, a számtalan sortűz-áldozat, harci cselekmény általi hős és kettétört sorsú áldozat. És ezt az áldozatot hozta meg a magyar szabadságért Skerlák Józsefné, Ungor Károly, Balázs László – a három ártatlan kanizsai; ezt hozta meg a börtönt kapott Orbán Nándor, Hulesch Béla, Lékai Gyula, Gőgös Ferenc, Rimai Béla, Paizs Ferenc, Solti Jenő, Üveges Lajos és a kirúgott Csitt-es diákok! 

- Nem fotel-siserehadként harcoltak a közösségi média felületén, üres parkolóért a belváros peremén, nem új ruháért, sajtért, hanem a magyar függetlenségért és a szabadságért - jelezte. - Mert az nem adatik meg magától, azt nem ajándékba adják. Aki nem küzd meg önmagáért, nem harcolja ki az igazát, a szabadságát, aki nem emlékezik a hőseire, annak jussa és sorsa csak a mozdulatlan, kizökkent idő kárhozata. De mi most István vagyunk, az akarat; mi most a 48-asok vagyunk, a nemzet; de legfőképp, mi most az 56-osok vagyunk, a szabadság. Ma szabaddá lehetünk a múlttal, az ezredéves álommal; ma emberré válhatunk a vadságban, bátorrá a gyávaságban. Mert 67 éve ezen az októberi napon léteztek a bátrak, kiálltak az igazak, akik szabaddá és nyitottá tették a jövőt. Ez az abszolút pont, ez az abszolút igazság pillanata. Nincs lejjebb, mert nincs és nem lehet más érdek, mint a haza. Ha feladjuk a nemzeti keretet, ha feladjuk a magyar történelmet, akkor elpárolog a szabadság és annak örök hite, mert mi vagyunk a nagy Európa.

202310231615_NKGOKK-106.jpg (1500×1001)Az Imre Sándor Szeretetszínház Törött szárnyú madár című emlékműsorát, Bartokos Tamás rendezte (Fotó: Gergely Szilárd)

Ezután a műsorban az 5 esztendős Gergely Zsigmond énekelte el a Magyarország az én kedves szép hazám című dalt, majd az Imre Sándor Szeretetszínház előadását láthatta a közönség.

A délelőtti megemlékezés mellett délután Őszvilág címmel Utassy József irodalmi emlékműsorra kerül sor az 1956-os évfordulón a Honvéd Kaszinóban, 18 órakor pedig fáklyás emlékező sétát tartanak.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+