Kanizsa - 2023. október 27., Péntek
#Nagykanizsa #közgyűlés #142 millió forint #víztorony #fejlesztési lista #Balogh László #Bizzer András #Szabó Szilárd #Radics Bálint #Fidesz-frakció

Az ÉVE megpróbált magyarázkodni, de nem sikerült

Az ÉVE megpróbált magyarázkodni, de nem sikerült

Az ÉVE-frakció megpróbálta megmagyarázni, hogy nem ők, hanem a külső körülmények tehetnek a kialakult helyzetről (Fotó: Gergely Szilárd)

Csütörtökön ismét közgyűlést tartott a kanizsai önkormányzat, s ahogy az már lenni szokott, megint egymás torkának estek a képviselők. Az egyik napirend kapcsán ugyanis szóba került a víztorony felújítására elkülönített 142 millió forintos keret, amit nagy valószínűséggel vissza kell fizetni az állam felé.

Mint emlékezetes: a kanizsai önkormányzat még 2021 nyarán kapott 588 millió forintos fejlesztési támogatást a kormánytól. A Balogh László polgármester által összeállított fejlesztési listát azonban nem fogadta el az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója, ezért hónapokat kellett arra várni, hogy az illetékes minisztérium jóváhagyja az ÉVE által összeállított listát, ami egyébként csak minimálisan tért el az eredetitől. A Fidesz-frakció már ekkor figyelmeztette Fodor Csabát és társait, hogy a késlekedésből problémák adódhatnak, ám a közgyűlési többséget birtokló ÉVE-frakció mit sem törődött ezzel.

Közben beütött a Sberbank csődje, ami miatt az önkormányzat nem fért hozzá saját forrásaihoz, s emiatt szintén hosszú hónapokig csúszott a tervezett fejlesztések megvalósítása. Amire végül sikerült kiírni a közbeszerzéseket, kiderült, hogy a becsült költségeknél 70 millió forinttal alacsonyabb árajánlatok érkeztek be összességében, illetve a két és fél évig a bankban tartott 588 millió forint 72 milliót kamatozott. Na, ezt a két tételt vonta össze az ÉVE-frakció, hogy részlegesen fel lehessen újítani a víztornyot. De mivel a munkálatokra kiírt közbeszerzés érvénytelen lett, nem sikerül elkölteni a pénzt az év végéig. Ha pedig ez így marad, akkor a 142 millió forintot vissza kell fizetni az államnak.

Az ÉVE-frakció megpróbálta megmagyarázni, hogy nem ők, hanem a külső körülmények tehetnek a kialakult helyzetről és tulajdonképpen minden, a listán szereplő vállalásukat teljesítették.

Bizzer András alpolgármester ugyanakkor rámutatott: az 588 millió forintos keret felhasználása kapcsán minden döntést az ÉVE-frakció hozott meg, így a felelősség is őket terheli a fiaskóért.

Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője is hasonló véleményt fogalmazott meg. Mint mondta: szerinte nincs még egy olyan pancser önkormányzat az országban, amelyik képtelen volt elkölteni a kormányzati támogatást.

Radics Bálint, a Fidesz képviselője pedig arra mutatott rá, ha az ÉVE elfogadta volna az eredeti, a polgármester által összeállított listát, akkor még a negatív körülmények ellenére is lett volna elég idő megvalósítani a fejlesztéseket, illetve a maradványt és kamatot is fel lehetett volna használni.

Balogh László polgármester végezetül ismét aláhúzta, hogy a 142 millió forint visszafizetésével a kanizsai embereket érte kár, ez pedig megbocsáthatatlan bűn, ami az ÉVE képviselőinek lelkén szárad.

Még érdekes lehet ...


2023. november 29., Szerda

Tükörsima aszfaltos út vezet egészen a Zöldtáborig

1267 méter hosszon kapott új burkolatot a Majális utca a Csónakázó-tónál.


2023. november 28., Kedd

Az iskoláig aszfaltoztak

Közel 250 méter hosszúságban kapott új aszfaltburkolatot Miklósfán az Iskola utca.


2023. november 27., Hétfő

Újabb vendég, újabb témák a polgári esten

Az év utolsó polgári estje következik Dr. Gelencsér Andrással.


2023. november 23., Csütörtök

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

A csoportszobákba új világítótestek is kerültek.


Már nem ázik be az óvoda

A közelmúltban fejeződtek be a munkálatok a ligetvárosi tagóvodában, csütörtökön pedig a műszaki átadás is megtörtént.


A Bolyai matekverseny idei legjobbjai

Idén 13 általános iskola 109 tanulója nevezett a tudáspróbára.


2023. november 22., Szerda

Visszakerültek a munkaerőpiacra

Az elért eredményeket összegezték a zárókonferencián.


2023. november 21., Kedd

Megadja Gábor publicistával folytatódik a sorozat

November 24-én, pénteken az Egylet Pincében várja az érdeklődőket a  NagyON Kanizsa Egyesület.


Ekkora halakat még sosem telepítettek a Csónakázó-tóba

Az idén ez már a nyolcadik haltelepítés volt a tavon.


2023. november 15., Szerda

Elkészült a járdaszakasz a bajcsai városrészben

A közelmúltban befejeződött a Vöröshegyi utca járdafelújítása a bajcsai városrészben.


2023. november 13., Hétfő

A város fejlődése töretlen, köszönhetően a kormányzati támogatásoknak

A közgyűlési többséggel rendelkező baloldali ÉVE-frakció - az alpolgármester javaslata ellenére - nem szavazta meg a parkoló építéséhez szükséges saját forrást.


2023. november 12., Vasárnap

Gálaműsor, kiállítás és díjátadó a horvát napon Nagykanizsán

Nagykanizsán tartotta szombaton az országos horvát napot az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége.


2023. november 08., Szerda

A Közbeszerzési Hatósághoz fordult a polgármester

Az ok: a víztorony felújítására kiírt közbeszerzési eljárást - forráshiányra hivatkozva - eredménytelenné nyilvánította a vízmű, holott a fedezet rendelkezésre állt.

+