Kanizsa - 2023. október 27., Péntek
#Nagykanizsa #közgyűlés #142 millió forint #víztorony #fejlesztési lista #Balogh László #Bizzer András #Szabó Szilárd #Radics Bálint #Fidesz-frakció

Az ÉVE megpróbált magyarázkodni, de nem sikerült

Az ÉVE megpróbált magyarázkodni, de nem sikerült

Az ÉVE-frakció megpróbálta megmagyarázni, hogy nem ők, hanem a külső körülmények tehetnek a kialakult helyzetről (Fotó: Gergely Szilárd)

Csütörtökön ismét közgyűlést tartott a kanizsai önkormányzat, s ahogy az már lenni szokott, megint egymás torkának estek a képviselők. Az egyik napirend kapcsán ugyanis szóba került a víztorony felújítására elkülönített 142 millió forintos keret, amit nagy valószínűséggel vissza kell fizetni az állam felé.

Mint emlékezetes: a kanizsai önkormányzat még 2021 nyarán kapott 588 millió forintos fejlesztési támogatást a kormánytól. A Balogh László polgármester által összeállított fejlesztési listát azonban nem fogadta el az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója, ezért hónapokat kellett arra várni, hogy az illetékes minisztérium jóváhagyja az ÉVE által összeállított listát, ami egyébként csak minimálisan tért el az eredetitől. A Fidesz-frakció már ekkor figyelmeztette Fodor Csabát és társait, hogy a késlekedésből problémák adódhatnak, ám a közgyűlési többséget birtokló ÉVE-frakció mit sem törődött ezzel.

Közben beütött a Sberbank csődje, ami miatt az önkormányzat nem fért hozzá saját forrásaihoz, s emiatt szintén hosszú hónapokig csúszott a tervezett fejlesztések megvalósítása. Amire végül sikerült kiírni a közbeszerzéseket, kiderült, hogy a becsült költségeknél 70 millió forinttal alacsonyabb árajánlatok érkeztek be összességében, illetve a két és fél évig a bankban tartott 588 millió forint 72 milliót kamatozott. Na, ezt a két tételt vonta össze az ÉVE-frakció, hogy részlegesen fel lehessen újítani a víztornyot. De mivel a munkálatokra kiírt közbeszerzés érvénytelen lett, nem sikerül elkölteni a pénzt az év végéig. Ha pedig ez így marad, akkor a 142 millió forintot vissza kell fizetni az államnak.

Az ÉVE-frakció megpróbálta megmagyarázni, hogy nem ők, hanem a külső körülmények tehetnek a kialakult helyzetről és tulajdonképpen minden, a listán szereplő vállalásukat teljesítették.

Bizzer András alpolgármester ugyanakkor rámutatott: az 588 millió forintos keret felhasználása kapcsán minden döntést az ÉVE-frakció hozott meg, így a felelősség is őket terheli a fiaskóért.

Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője is hasonló véleményt fogalmazott meg. Mint mondta: szerinte nincs még egy olyan pancser önkormányzat az országban, amelyik képtelen volt elkölteni a kormányzati támogatást.

Radics Bálint, a Fidesz képviselője pedig arra mutatott rá, ha az ÉVE elfogadta volna az eredeti, a polgármester által összeállított listát, akkor még a negatív körülmények ellenére is lett volna elég idő megvalósítani a fejlesztéseket, illetve a maradványt és kamatot is fel lehetett volna használni.

Balogh László polgármester végezetül ismét aláhúzta, hogy a 142 millió forint visszafizetésével a kanizsai embereket érte kár, ez pedig megbocsáthatatlan bűn, ami az ÉVE képviselőinek lelkén szárad.

Még érdekes lehet ...


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.

+