Kanizsa - 2024. január 26., Péntek
#Nagykanizsa #Balogh László #Bizzer András #közgyűlés #politikai adok-kapok

Újra egymásnak feszültek...

Újra egymásnak feszültek...

Politikai adok-kapok és érdemi döntések a nagykanizsai közgyűlésen (Fotó: Gergely Szilárd)

Az idei év első közgyűlése sem volt mentes a politikai adok-kapoktól, jóllehet a testület számos érdemi kérdésben is döntést hozott.

A csütörtöki soros ülésen döntés született a Kanizsa Kulturális Központ (KKK) vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálásáról. A tisztségre ketten, a jelenlegi vezető, Kovácsné Mikola Mária, illetve Farkas Tibor nyújtott be pályázatot, ám utóbbi később visszavonta azt. Így a testület egyhangúlag bízta meg a következő 5 évre a KKK vezetésével Kovácsné Mikola Máriát.

A testület a szeptember 13-14-re tervezett Bor- és Dödölle Fesztivál megrendezéséről is döntött. A szervezési feladatokkal közvetlenül a Kanizsa Kulturális Központot bízták meg, a kétnapos program finanszírozásáról pedig később, a költségvetés ismeretében döntenek a városatyák.

Ismét napirendre került a Rózsa utcában lévő, Bálits Károlyról elnevezett vívóterem korszerűsítési és bővítési ügye. Mint elhangzott: a korábbi elképzelések helyett egyelőre a vívóterem energetikai modernizációjára kerülne sor, illetve az önkormányzat elvi hozzájárulást adott egy későbbi bővítéshez is.

A közgyűlés arról már korábban döntött, hogy a Honvéd Kaszinó épületét integrálja a város kulturális intézményrendszerébe, ám a további működés feltételeihez az áprilisi fenntartóváltáshoz számos egyéb technikai és gyakorlati feladatot kell még megoldani. Ezekről is döntött csütörtöki ülésén a testület.

Természetesen a politikai adok-kapok sem maradt el, ahogy azt várni lehetett a legnagyobb vitát a Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester közötti egyeztetésekről szóló beszámoló hozta. Balogh László ezúttal is hangsúlyozta: nem hajlandó beszámolni azokról a háttérmegbeszélésekről, melyeket az országgyűlési képviselővel folytat, hiszen ezen egyeztetések sok esetben érzékeny gazdasági, pénzügyi információkat is tartalmaznak. A polgármester ugyanakkor jelezte: sok esetben az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) hibás döntéseinek korrekciójára kéri az országgyűlési képviselőt, mint például a közvilágítási rekonstrukció kapcsán, melynek köszönhetően az ÉVE eredeti javaslatához képest sokkal jobb kondíciókat biztosít a beruházáshoz.

A polgármester mondandóját nem hagyta szó nélkül az ÉVE-frakció. Dr. Fodor Csaba frakcióvezető válaszában elmondta: azért álltak neki a közvilágítás rekonstrukciójának, mert a Fidesz nem foglalkozott ezzel a kérdéssel. Az is tudott dolog volt, hogy a városnak nincs közel 1 milliárd forintja a beruházásra, ezért első körben olyan partnert kerestek, aki képes megfinanszírozni a fejlesztést. Időközben viszont lehetőség nyílt a kedvezményes hitelfelvételre, így végül amellett döntött a frakció.

Szintén vitát generált az új ipari park területeinek értékesítésével kapcsolatos előterjesztés. Bizzer András alpolgármester a napirend kapcsán úgy fogalmazott: az ÉVE-frakciónak köszönhetően semmiféle gazdaságfejlesztés nem valósult meg a városban az elmúlt 4 évben. Mint mondta: az új ipari parknak továbbra sincs gazdája, így nem is várható, hogy befektetők érkeznek az üres területekre.

Az alpolgármester szavaira dr. Fodor Csaba frakcióvezető reagált, aki felemlegette a Tungsram és a Gépgyár bezárását, illetve számon kérte azt, miért nem épült meg a vagongyár. A frakcióvezető egyúttal azt is mondta: Bizzer András alpolgármesterként nyugodtan készíthetne előterjesztést a város gazdaságfejlesztéséről, de ilyen munkaanyaggal nem találkoztak.

Bizzer András viszontválaszában rámutatott: a ciklus elején számos előterjesztést készített, melyeket egytől-egyig lesöpört az ÉVE-frakció, ami nem meglepő annak fényében, amit a Demokratikus Koalíció kommunikál, jelesül, hogy a DK senkit sem tűr meg a soraiban, aki bármilyen módon együttműködik a Fidesszel. 

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+