Együtt, a nemzetért!

1848-as megemlékezés Nagykanizsán (Fotó: Gergely Szilárd)

Március 15-én Nagykanizsán is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójáról. Az ünnepélyes zászlófelvonást és koszorúzást követően ünnepi műsor kezdődött a Medgyaszay Házban. A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Bizzer András alpolgármester és Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. 

- 1848 igazsága, hogy az ember szabadsága, szabad mozgása, gondolkodása és vallása csak a nemzetben járhatja be önnön lehetőségét, semmi másban – mondta beszédében Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. - Nem a valakik birodalmi vágyát szolgáló libasorban, nem egyéni ingereket hajhászó fogyasztói kultúrában, nem múltat eltörlő ideológiákban, hanem csak a történelmét ismerő, erényeit és bűneit elismerő nemzet fogalmában. Nincs más útja, nincs más közösségi módja a szabad létezésnek, mint az emlékezésben gyökerező független, szuverén nemzet tökéletlen konstrukciója. Minden más eszme elhazudja a létezés lényegét, mert céljaiért meg akarja változtatni az ember tökéletlen természetét, átmosni tudatát, módosítani genetikáját, társadalommérnökként beolvasztva tégelyébe, átalakítva eredendő természetes és közösségi mivoltát.

202403152104_NKGKOC-103.jpg (1500×997)Ünnepi beszédet Balogh László polgármester mondott (Fotó: Gergely Szilárd)

Hozzátette: A nemzet nem unió, nem összeolvadás, és nem vérségi ellentét vagy vallási háborgás; a nemzet nem gyűlölet, nem acsarkodás, nem egyéni szabadosság, nem egymás elleni uszítás.

A nemzet közös emlékezés és jövőálmodás.

Megfér benne minden, mi kiegészítőn ellentétes, megfér benne a férfi és a nő, a család, megfér katolikus, református és az ateista ellentmondás. Mindent elbír, minden feszültséget felold és kibeszél mindaddig, amíg a közöset és nem idegen hatalmat, nem egyéni vágyat, nem külső érdeket és nem mikroadományozót szolgál. A nemzet nem több és nem kevesebb, mint amit Ernest Renan történész megfogalmaz: „… közös emlékezet a múltról, és közös terv a jövőre.”

A polgármester szerint a nemzeti minimum egy maxima: Kossuthot ismerni kell, tisztelni és tanítani, nem önérdekből lebetonozni és parkolókkal telehinteni…

- Mert ’48 nem a Nemek forradalma, hanem az Igenek forradalma volt. Építésre, alkotásra, együttműködésre született, közös emlékezettel közös tervre a jövőért. Együtt, a nemzetért! - hangsúlyozta Balogh László.

Az ünnepi műsorban Mészáros János Elek magánénekes és a Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjai működtek közre, este pedig a hagyományos fáklyás sétára várták az emlékezőket.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+