Kanizsa - 2024. május 11., Szombat
#Nagykanizsa #vitéz Szabadi Béla őrmester #katonahős #megemlékezés #Balogh László

Megemlékezés a nagykanizsai katonahősről

Megemlékezés a nagykanizsai katonahősről

A temetői főhajtáson Balogh László polgármester is méltatta a katonahőst (Fotó: Zalakocka)

Születésének 110. évfordulóján a Tripammer utcai temetőben található végső nyughelyénél emlékeztek meg vitéz Szabadi Béla őrmesterről. A nagykanizsai születésű fiatalember 1939 tavaszán halt hősi halált Kárpátalja visszavétele során, amikor a környék magaslataiért folytatott ádáz harcokban rajait vezetve súlyos lőtt sebet szerzett. Később földi maradványait hazaszállították és a város által felajánlott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.

A megemlékezésen a nagykanizsai Huszár András amatőr történelemkutató kiemelte: Szabadi Béla hősiességéért és önfeláldozásáért posztumusz a Magyar Arany Vitézségi Érmet adományozták részére, amely kitüntetés rangját jelzi, hogy mindössze 40 kivételesen bátor magyar katona érdemelte ki a második világháború éveiben. Közülük ketten származtak Zala vármegyéből, Szabadi Béla mellett a zalaszentgróti illetőségű Pataky – született Pilipár – Dezső őrmester.

202405111043_Szabadi_Bela_foto_vagott_valtozat.PNG (471×750)Vitéz Szabadi Béla 1939 tavaszán halt hősi halált Kárpátalja visszavétele során

Az eseményen Balogh László polgármester is szólt az emlékezőkhöz, valamint a nagy számban megjelent hagyományőrzőkhöz is. Kiemelte: a katona az igazi láthatatlan hős. Békeidőben, ha jól megy a sora a világnak, akkor ő az, aki értékeink és az emberi kultúra védelmében megteremti a nyugalom hitét a közösségek számára, így amíg a civil lakosság építkezik, addig ő a falaknál áll és őrzi azt, vigyázva az alapokat. Ez a legnagyobb láthatatlan áldozat. Ha azonban békétlenség uralja az életet, és egymás farkasává válnak a népek és országok, ha háborúk fenyegetése borítja lángba a földet, akkor a katona az, aki bajtársaival a falaknál áll és védi a hazát, vagy támadja az ellent. De személye és alakja ekkor is láthatatlan.

- Szabadi 1939-ben, huszonöt évesen önkéntesen jelentkezett a hadseregbe, majd egy magaslat bevételénél hősi halált halt, miközben több társát is megmentette - folytatta. - Ezért posztumusz megkapta a legénységi állományú honvédek számára adható legmagasabb fokú kitüntetést, a Magyar Arany Vitézségi Érmet, amelyet alig 40 katona érdemelt ki 1939 és 1945 között. Ő azon hőseink egyike, akire azért emlékezünk, hogy a feláldozott élet által megóvott értékek megőrződjenek a jövőnek.

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+