Murafölde - 2020. szeptember 19., Szombat
#Kistolmács #fejlesztés #kisvasút #meghosszabbítják a síneket

Meghosszabbítják a síneket – egészen Kistolmácsig jár majd a kisvasút

Meghosszabbítják a síneket – egészen Kistolmácsig jár majd a kisvasút

Illusztráció. Ábel, a kisvasút gőzmozdonya (Fotó: zalaerdo.hu)

Meghosszabbítják a síneket Kistolmácsnál, így egészen a faluig jár majd a kisvasút. Az ehhez szükséges, mintegy 1 kilométeres pálya építési munkálatai már elkezdődtek. A szakemberek jelenleg a nyomvonal meghosszabbításához szükséges tereprendezésen dolgoznak. A Mura-program részeként megvalósuló turisztikai fejlesztésekhez – ennek részeként ehhez a beruházáshoz – összesen 1 milliárd forintos tőkeemelést kapott a tulajdonostól, vagyis az államtól a Zalaerdő.   

Rosta Gyula, a Csömödéri Állami Erdei Vasutat üzemeltető Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, eddig 32 kilométeres szakasz volt személyszállításra alkalmas, ezt hosszabbítják meg most csaknem ezer méterrel egészen a faluig. Kiemelte, a beruházást tőkeemelésből finanszírozza a cég, mely az elmúlt időszakban több turisztikai célú fejlesztést is megvalósított a környéken. Hozzátette, a kistolmácsi bővítés mellett a hálózat pördeföldei részén egy 1,8 kilométeres szakaszt is teljesen felújítanak.

Pulai Gergely, a kivitelező S24 Konzorcium képviseletében közölte, ha az időjárás engedi, akkor már idén befejezhetik a munkálatokat, de legkésőbb a szerződés szerinti határidőtől, azaz 2021 május közepétől már az új szakaszon is közlekedhetnek a személyszállító vonatok.

Csaknem a kistolmácsi strandig jár majd a kisvonat. A képen Gál Károly, a Zalaerdő vagyongazdálkosási osztályvezetője, valamint Cseresnyés Péter, Rosta Gyula és Pulai Gergely (Fotó: Gergely Szilárd)

A Mura-program részét képező fejlesztés célja, hogy minél több turista érkezzen a térségbe, hogy minél több ember megismerje ezt a gyönyörű vidéket – mondta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. A program miniszteri biztosa hozzátette, az egyedi élményeket nyújtó környék pihenésre, kirándulásra, aktív turizmusra egyaránt alkalmas, de a zalai ízekkel is meg lehet ismerkedni, valamint akár murai programokkal is össze lehet kötni az itteni napokat.  A politikus kifejtette, a kisvasutazás kerékpározással, horgászattal, fürdőzéssel és vízi sportokkal is összekapcsolható. Hangsúlyozta, a Mura-program részeként megvalósult turisztikai beruházások, a kerékpáros hálózat fejlesztése, valamint a környékbeli vállalkozók kínálata is segíti a térség népszerűbbé válását.

A Mura-program részeként a közelmúltban 3 beruházást is megvalósított a környéken a Zalaerdő. Elkészült a Budafai Arborétum új fogadóépülete, felújították és erdei lakká alakították a kistolmácsi munkásszállót, illetve horgászlakot építettek a kistolmácsi tó partjára.

 

 

 

 

 

Még érdekes lehet ...


2021. július 29., Csütörtök

Megújult az eszteregnyei polgármesteri hivatal és a közösségi ház is

A beruházáshoz szükséges összeg jelentős részét a Terület- és Településfejlesztési Program pályázatán nyerte a település.


2021. július 20., Kedd

Soltész: Igyekszünk megőrizni a keresztény értékeket

Zala megyében 823 millió forintból 54 településen 58 templom újulhat meg a templomfelújítási programban.


2021. július 13., Kedd

2021. június 30., Szerda

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.


2021. június 28., Hétfő

Mozdonyfütty Kistolmácson – felavatták a kisvasút meghosszabbított szakaszát

A pálya a Mura-program részeként készült el, a kisvonat a héten próbamenetrend szerint közlekedik, a végleges menetrendet jövő héten teszi közzé a Zalaerdő.


2021. május 22., Szombat

Magyarszerdahelyi fiatal a Forbes listáján

Becskei Andor szobrászművész a világhírű üzleti magazin 30 sikeres magyar 30 alatt listáján szerepel.


2021. április 30., Péntek

Több mint félmilliárdból zajlik szálláshelyfejlesztés Dél-Zalában

Mura fejlesztési program által érintett településeken, a belső-zalai falvakban is szép számban nyertek támogatást a pályázók.


2021. április 16., Péntek

Megmenthetőek-e a falusi kisboltok? A pályázat már elérhető!

Megnyílt a lehetőség a kérelmek benyújtására a kistelepülési üzletek támogatására a Magyar Falu Programban.


2021. április 03., Szombat

A járvány ellenére is folytatta a hagyományt az országgyűlési képviselő

Cseresnyés Péter jelképes húsvéti ajándékokat vitt az idősotthonokban élőknek, az üdvözlőlapokat, a gyümölcsöket és az édességeket csak a járványügyi elkülönítés után kapják meg a szépkorúak.


2021. március 16., Kedd

A zalai termőföld volt a legolcsóbb tavaly

A legdrágább hektáronkénti átlagár Hajdú-Bihar megyében volt, 2,351 millió forinttal, a legalacsonyabb pedig Zala megyében, 1,194 millió forinttal.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+