Murafölde - 2021. június 30., Szerda
#fejlesztés #természetvédelem #Balaton-felvidéki Nemzeti Park #Mura #Murafölde #Cseresnyés Péter

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

(Fotók: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba)

Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A projekt segítségével egy gazdálkodási centrumot alakítanak ki, valamint 250 hektáron javítják a környezet állapotát – jelentette ki Rácz András a Letenye külterületén megvalósuló beruházás nyitórendezvényén.

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: heteken belül kihirdethetik az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumot, amelyben ez a térség is jelentős szerepet tölt be. Az idei év 30 beruházás átadásával mintegy 8,7 milliárd forint összértékben a projektmegvalósítás éve a nemzeti parkok számára. Az elmúlt időszak viszont a projektmegvalósítások évtizede volt, hiszen az igazgatóságok 10 év alatt 186 projekt segítségével, 78 milliárd forint felhasználásával összességében 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát.

Rácz András felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország területének egyharmada maradt fenn természetközeli állapotban, ami ritka aránynak és egyedülálló kincsnek számít, ezen értékek védelme azonban állandó beavatkozásokat igényel. Ilyen a Mura-mente élőhelyfejlesztését célzó projekt is. Az államtitkár hozzátette: a természeti környezet állapota rövid távon az ország versenyképességét határozza meg, hosszú távon viszont fennmaradásunk záloga.

A Mura-menti Tájvédelmi Körzetben és Natura 2000 területen megvalósuló beruházás segíti az ártéri erdőterületek élőhely-rehabilitációját, a legeltetésre szánt gyepek helyreállítását és megteremti az állattartás feltételeit – mondta el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Puskás Zoltán kiemelte: a területen istállórendszert, etetőteret és mobilkarámokat alakítanak ki a jövőben itt legelő szürke marha-gulya számára. Emellett fogadóteret, irodákat létesítenek, és a terület mellett egy 3,5 kilométer hosszú tanösvény mutatja majd be a látogatóknak a hagyományos gazdálkodást és a térség természeti értékeit.

Az igazgató kiemelte, hogy a projekt segíti a terület természetközeli állapotának megóvását és visszaállítását, hiszen a gyepkezelés és a legeltetéses állattartás mellett a beerdősült részeken a  tájidegen fajokat őshonos egyedekre cserélik. Puskás Zoltán hozzátette: a most zajló fejlesztés összhangban van a bioszféra rezervátum célkitűzéseivel. Utalva arra, hogy hamarosan ötoldalúvá válik a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum hangsúlyozta: ezzel a döntéssel a jelenlegi 6 ezerről 100 ezer hektárra bővül a terület, és a világ első, 5 országot érintő határon átnyúló bioszféra-rezervátuma jön létre.

A Murafölde településein élők helyben maradását, a térség megerősítését célozza a Mura Nemzeti Program, amelybe jól illeszkedik a Letenye mellett megvalósuló fejlesztés – jelentette ki Cseresnyés Péter. A Mura Programért felelős miniszteri biztos hozzátette: a természeti értékeknek ugyanis nagy szerepe van az aktív turizmus erősítésében. Az elmúlt időszakban megnövekedett a térségbe látogató turisták száma, a gazdálkodási központ és a mellette létesülő új tanösvény pedig lehetőséget ad arra, hogy új élményekkel gazdagodjanak és ismereteket szerezzenek a Mura-mentét felfedező vendégek. Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében a múltbéli értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, amelyben a gazdálkodási centrum fontos szerepet tölt majd be. Hozzátette: a szemléletformálásnak a turisztikában is kiemelt jelentősége van, a területen létesülő tanösvény ebben nyújt majd segítséget. 

(Forrás: Agrárminisztérium)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 12., Péntek

300 éve érkeztek Nagykanizsa térségébe a Koblencz környékéről áttelepült németek

A kerek évfordulóról ünnepi szentmisén emlékeztek meg a homokkomáromi templomban.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Rekordszámú résztvevő volt a Szapáry Nap főzőversenyén

34 csapat jelentkezett, a helyiek mellett Zalaegerszegről, Szentesről, Lovásziból, Rigyácról is érkeztek versenyzők.


2022. augusztus 09., Kedd

Szőlészeti-borászati szakmai napot rendeztek Rigyácon

A résztvevőknek a zalai, illetve a Lendva-Csente borvidék is bemutatkozott, az előadások között pedig szó volt a bor- és gasztroturizmusról is.


2022. augusztus 01., Hétfő

Újra rétesfesztivál Tótszerdahelyen

Az idei menüben a rétesek mellett volt marhapörkölt nokedlivel és halászlé is.


A legkisebbeket is köszöntötték a sormási falunapon

A rendezvény egyik legfontosabb célja idén is a közösségépítés volt. 


2022. július 31., Vasárnap

Kisfilm készült Dél-Zala természeti értékeiről

Másfél éven keresztül forgott a kamera a dél-zalai régióban és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátumban.


2022. július 27., Szerda

Út utakon Rigyácon

Két felújított útszakaszt adtak át a dél-zalai településen.


2022. július 25., Hétfő

Családi napot rendeztek Magyarszentmiklóson

Az eseményen minden korosztály megtalálta a számára önfeledt kikapcsolódást és tartalmas szórakozást ígérő programot.


2022. július 23., Szombat

Tótszentmárton is ünnepelt

A tavaly felavatott termelői piacon tartották a tótszentmártoni Prósza-, Bor- és Tambura Fesztivált


2022. július 15., Péntek

Decrett József emlékérmet kapott a Zalaerdő kerületvezető erdésze

Primusa József az elismerést a 152. Vándorgyűlésen, Gödöllőn vette át.


2022. július 12., Kedd

Kultúra és mesterségek

Roma kulturális napot szerveztek a minap Murarátkán, ahol régi roma mesterségeket bemutató kiállítás is nyílt.


Átadtak egy felújított járdaszakaszt és egy határőr emlékművet Molnáriban

A Belügyminisztérium támogatásával megvalósuló beruházáson kívül számos más fejlesztés is történt a faluban a közelmúltban.

+