Murafölde - 2021. augusztus 18., Szerda
#fejlesztés #Surd #Liszó #szennyvízhálózat

2,8 milliárdból készül el a szennyvízhálózat Surdon és Liszón

2,8 milliárdból készül el a szennyvízhálózat Surdon és Liszón

Kanász János és Cseresnyés Péter (Fotó: Gergely Szilárd)

A napokban megszületett a kormánydöntés, Liszó és Surd 2,8 milliárd forintot kap, hogy kiépüljön a települések szennyvízhálózata.  A két községben ezer ember él, és több évtizedes probléma volt a csatorna hiánya.  

– Annak idején, amikor a kétezres évek közepe táján egy nagy szennyvízberuházás tervezése volt folyamatban a vízmű szakmai koordinálásával, akkor 14 településsel indult a projekt, de sajnos, bizonyos oknál fogva, az akkori szociálliberális vezetés nem tudta elérni, hogy mind a tizennégy helyen megvalósuljon a fejlesztés, így szerencsétlen módon Surd és Liszó kimaradt a beruházásból. Azóta folyamatosan egyeztettem e két település polgármesterével, hogy amint lehetőség lesz rá, Surdon és Liszón is elkészüljön a szennyvízcsatorna. Liszó és Surd tervet készített az új megoldásra, majd sikerült a kormány elé vinni azt az előterjesztést, ami nemcsak ennek a két településnek a csatornázási problémáját oldja meg. Néhány nappal ezelőtt megszületett a kormánydöntés, hogy 2.8 milliárd forintot kap Surd és Liszó a szennyvízberuházásra – fejtette ki Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, hozzátéve, a többi település ügyéről is hamarosan tájékoztatást ad.

Surd életében a csatornaépítés az egyik legnagyobb beruházás lesz, ami a település további fejlődését is elősegítheti, mondta Kanász János polgármester.

– Köszönjük, és nagyon örülök, hogy meg tudjuk valósítani a szennyvízberuházást. Bízom benne, hogy ezután már tudunk tovább fejlődni, mert eddig azért maradt távol tőlünk néhány vállalkozás, mert nem volt megoldott a szennyvízelvezetés. A surdi házaknál és az intézményeknél is derítővel működik a szennyvíztárolás, ha elkészül a csatorna, mindenkinek sokkal komfortosabb lesz az élete, nem kell az ürítésről gondoskodni és annak költségét fizetni – hangsúlyozta a polgármester.

Kanász János hozzátette, úgy tudja, bekötési díjat sem kell fizetni, a lakosság ingyen csatlakozhat a hálózathoz, mely a két település szennyvizét a nagykanizsai tisztítóba vezeti majd. A munkálatok a közbeszerzés után indulhatnak, várhatóan az év végén vagy a jövő év első felében.

Még érdekes lehet ...


2021. október 22., Péntek

Ilyen volt a tűzgömb - becsehelyi szemmel

Tűzgömb húzott el Magyarország felett szerdán kora este, a jelenséget a becsehelyi csillagvizsgáló is megörökítette.


2021. október 20., Szerda

Hűség és hazaszeretet napja Lovásziban

Megemlékeztek Lovásziban azokról a hősökről, akik 1919-ben a településre bevonuló dél-szláv kádereket elűzték.


2021. október 17., Vasárnap

Dobri a példa

Kormányzati támogatásból újították fel a közösségi házat, és két mobilgarázst is átadtak a községben.


2021. október 11., Hétfő

A murakeresztúriak szíve csücske a megújult tájház

Épp a „Kulturno drustvo Kerestur” Közművelődési Egyesület fennállásának 30. évfordulóján készült el a pályázati forrásból felújított épületben a Horvát Nemzetiségi Tájház és Emlékház.


2021. október 10., Vasárnap

Gesztenyés nap Galambokon!

Egész nap finom ételek, sült gesztenye, színvonalas műsorok, gyermekfoglalkozások, kézműves kirakodóvásár és estig tartó zenés mulatság várta az érdeklődőket.


2021. október 09., Szombat

A nagyrécseiek egészségére!

Megújult a település orvosi rendelője.


2021. szeptember 30., Csütörtök

Harminc muraföldei polgármester vett részt a műhelybeszélgetésen

A településvezetők Cseresnyés Péterrel egyeztettek a fejlesztésekről.


2021. szeptember 12., Vasárnap

Dél-Zala legjobb kerékpártúrája

A zalai erdőkben éppúgy megfér egymás mellett a termálfürdő és az olajhimba, mint hazánk leghosszabb kisvasútja és egy titkos erődrendszer.


2021. szeptember 01., Szerda

Erdőjárók, figyelem!

A Zalaerdő Zrt. értesíti a lakosságot, hogy szeptemberben (naponta, délután 16 óra és reggel 8 óra közötti időszakban) az üzemi vadászterületein intenzív szarvas-vadászatot folytat.


2021. augusztus 26., Csütörtök

Töltsön el egy aktív napot Muraföldén!

Murafölde Családi Napot rendeznek szeptember 4-én Kistolmácson.

+