Murafölde - 2021. október 11., Hétfő
#Murakeresztúr #hagyomány #közösség #horvát nemzetiség #szüret #beruházás #Magyar Falu Program #Cseresnyés Péter

A murakeresztúriak szíve csücske a megújult tájház

A murakeresztúriak szíve csücske a megújult tájház

Cseresnyés Péter (b) Prof. Dr. Gadányi Károllyal, Murakeresztúr díszpolgárával (középen) és Zavarkó Józseffel, a település alpolgármesterével (Fotó: Gergely Szilárd)

Megújult a Horvát Nemzetiségi Tájház és Emlékház Murakeresztúron. A pályázati forrásból felújított épület éppen a „Kulturno drustvo Kerestur” Közművelődési Egyesület fennállásának 30. évfordulóján készült el.

A 7,5 millió forintos kormányzati támogatás fedezte a több mint 90 éves épületben a víz- és szennyvízbekötést, az alapszigetelést, a nyílászárók cseréjét, valamint a teljes áramvezetékezést és a tető felújítását is. A projektet a Magyar Falu Program, valamint a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi kapcsolatokért felelős Államtitkársága támogatta.

A megújult-megszépült épületet a „Kulturno drustvo Kerestur” Közművelődési Egyesület 30 éves jubileumi ünnepségén avatták fel. A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is, aki később így emlékezett vissza az eseményre: „Az örökségvédelem nagyszerű példáját láthatjuk Murakeresztúron, hiszen eleink örökségét őrizte meg egy civil csoport segítségével a község. A tájház ugyanakkor nemcsak a helyi közösség fontos értéke, hanem az évszázadok óta Zala ezen szegletében élő magyarországi horvátságé is.”

Kovácsné Deák Erzsébet, a közművelődési egyesület elnöke azt mondta, az avatás pillanata, „...amikor az álom valósággá válik, amikor a kitűzött cél megvalósulni látszik. Amikor elérkezik a nap, hogy mindenki számára láthatóvá válik a megszépült épület. Amikor megértjük, hogy érdemes volt érte nagyon sok önzetlen társadalmi munkát végezni. Amikor más is megérti, hogy ez az épület Murakeresztúr „szívében” azért van, hogy emléket állítson az elődeinknek, a horvát nemzetiségnek, a horvát hagyományőrzőknek s az utókornak".

Az ünnepséget egybekötötték a második alkalommal megrendezett, felvonulással egybekötött látványszürettel is, jövőre pedig a tervek szerint élő lakodalmast tartanak majd Murakeresztúron.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. május 17., Kedd

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

Hőszigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemes rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették a fűtést.


Keresztszentelés Molnáriban

Horvát nemzetiségi napot tartottak a határközeli községben.


2022. május 16., Hétfő

Már a megszépült templomban bérmálkoztak Becsehelyen

Befejeződött a becsehelyi templom felújítása. A munkálatok költségét 2,5 millió forint önkormányzati támogatásból, valamint 15 millió forint állami támogatásból fedezték.


2022. május 13., Péntek

Befejeződik a tavaszi vetés Zala megyében

A kukorica 94 százalékát, míg a napraforgónak 87 százalékát vetették el. Szójából 7800 hektáron került földbe a mag.


2022. május 06., Péntek

Idén is keresik az Év Erdészét!

Szabó Péter, a Nagykanizsai Erdészet kerületvezető erdésze képviselheti a Zalaerdőt az országos döntőben.


2022. május 05., Csütörtök

Kétnyelvű utcanévtáblák Murakeresztúron

Cseresnyés Péter szerint a nyelv ápolása, s így a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése az identitás megőrzését szolgálja.


2022. május 04., Szerda

Emléktáblát avattak a szepetneki vitézek tiszteletére

Az első világháborúban Magyarországért hősi halált halt szepetnekiek emlékművén 52 név szerepel, hét egykori helyi katona pedig a legénységi állomány számára elérhető legmagasabb elismerést, a vitézi címet is kiérdemelte.


2022. április 28., Csütörtök

Tavaszi vigadalmat tartottak Murarátkán

Disznótorral, kulturális programokkal, kézműves termékek vásárával és termelői piaccal egybekötött tavaszi vigadalmat tartottak a hétvégén Murarátkán.


2022. április 14., Csütörtök

Korszerűsítik Magyarszerdahely csapadékvízelvezető-rendszerét

231,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a község a Széchenyi 2020 program keretéből.


2022. március 31., Csütörtök

Hármas ünnep Murakeresztúron

Új járda, új gépjármű a Polgárőrségnek, új kerékpárok a közösségnek. Murakeresztúr egy nap lefolyása alatt háromszor is ünnepelt.


2022. március 30., Szerda

Felavatták a Kolping Alapszolgáltatási Központot Letenyén

A szociális szolgáltatásokat is nyújtó, újonnan épült letenyei intézményben egyszerre 28 embernek tudnak nappali ellátást biztosítani.

+