Murafölde - 2023. szeptember 22., Péntek
#Csömödér #Magyar Falu Program #Cseresnyés Péter #vasúti fejlesztés

Vasúti fejlesztés Csömödérben

Vasúti fejlesztés Csömödérben

Balról Tomposné Gyuricza Judit, Cseresnyés Péter, Szilágyi Tibor Fotó: zalakocka.hu

A magyar kormány által a Magyar Falu Program keretében biztosított 50 millió forintból valósult meg a Csömödér-Páka vasútállomás állomásépületének és környezetének megújítása. A megszépült épület ünnepélyes avatását pénteken tartották Csömödérben. 

Az átadón a MÁV képviseletében Szilágyi Tibor fejlesztési és beruházási főigazgató, Tomposné Gyuricza Judit, Csömödér polgármestere és Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Elhangzott, hogy országosan 2 milliárd forint támogatást nyújtott a kormányzat a MÁV Zrt. részére a kistelepülések vasútállomásainak fejlesztésére, ebből a keretből 13 helyszínen végeztek felújítást, köztük a Csömödér-Páka állomáson. A Zalaegerszeg-Rédics vonalon, melynek egyik megállója Csömödér-Páka, folyamatosan növekszik az utasszám, tavaly meghaladta a 31 ezret, de idén is már 21 ezer fő fölött van, a forgalom közel egyharmadát a Csömödér-Páka vasútállomás adja, vagyis szükség van a szolgáltatásra a térségben.

Ezt erősítette meg Cseresnyés Péter is, aki arról beszélt, hogy bár az utazási szokások változtak, de vannak, akik folyamatosan igénybe vették a vasutat és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően emelkedett is az utasok száma az elmúlt években. A politikus kiemelte, hogy itt egy olyan csomópontban vagyunk, amely az aktív, a magyar vidéket megismerni akaró turisták számára fontos helyszín, hisz tudnak utazni a kisvasúton, vasúton, szép természeti környezetben van lehetőség kerékpározni, vagy gyalogosan túrázni. Ez a térség - fogalmazott Cseresnyés Péter - egyre nagyobb figyelmet kapott, s ezért egyre többen látogatják. Hozzátette, hogy a fejlesztés a magyar kormány által biztosított egyik pályázati lehetőség és egy állami cég között létrejött kapcsolat révén valósult meg, ez annak köszönhető, hogy 2010 után a kormány úgy gondolta, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a vidéken élők életminőségének javítására. Ehhez a különféle források mellett olyan unikális lehetőséget is biztosított, mint a Magyar falu program, amelyik ebben a térségben több milliárd forint értékben adott lehetőséget az infrastruktúra és intézményi fejlesztések, illetve a kulturális lehetőségek bővítése terén. A faluprogram a mostani nehéz gazdasági helyzet ellenére, kicsit csökkentett forrással, de folytatódik, így a képviselő arra biztatta a településeket, hogy figyeljék a pályázati lehetőségeket és használják ki. 

Tomposné Gyuricza Judit polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat célja, hogy hasznosítsák az állomásépület MÁV által nem használt volt szolgálati lakását. Itt terveik szerint vendégházat működtetnek, ezzel Csömödér is bekerülhet a turisztikai vérkeringésbe.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. november 28., Kedd

Dél-Zalában is megkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése

Elkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése Dél-Zalában.


2023. november 24., Péntek

Túrázók, figyelem!

A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán, Zalaújlak térségében az erdőgazdaság fakitermelési munkát végez, a munkavégzés időszakosan veszélyhelyzetet okozhat a túraútvonalon.


2023. november 23., Csütörtök

Bővült az eszközpark

A beszerzett eszközök a közterületek gondozását, rendben tartását, illetve a rendezvények lebonyolítását, hangosítását segítik.


2023. november 17., Péntek

Több mint 10 milliárd forint jutott Dél-Zalába a Magyar Falu Programból

Négy éve indult a Magyar Falu Program, azóta csak a pályázati kiírásokon keresztül több mint 300 milliárd forintot biztosítottak több mint 30 ezer nyertesnek.


2023. november 15., Szerda

Újabb szakasszal bővült a kerékpárút-hálózat Dél-Zalában

Több mint 3 kilométer hosszban épült meg az új kerékpárút Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós között, melyet szerdán avattak fel.


2023. november 12., Vasárnap

A névadó ünnepét tartották Tótszentmártonban

A hagyományos rendezvényen volt kulturális műsor, az óvodásokkal és a tótszerdahelyi iskolásokkal pedig lámpás járást is tartottak a Szent Márton szoborhoz.


Odafigyelnek az idősekre Nagybakónakon is

Jó hangulatban telt el szombaton Nagybakónakon a szépkorúak számára szervezett rendezvény, melyen a diákok műsora mellett zenés és táncos fellépők is szórakoztatták az ünnepelteket.


2023. október 31., Kedd

Idősbarát település lett Csörnyeföld

A településen az alapfeladatokon túl számos erőfeszítést tesznek az idősekért.


2023. október 29., Vasárnap

Kettős ünnep Csömödérben

A településen szombaton köszöntötték az időseket és a felújított kultúrházat is felavatták.


2023. október 28., Szombat

Pákai küldöttség az Országházban

A küldöttséget Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője fogadta.   


Ünnepség az időseknek Lovásziban

Lovásziban is ünnepséget szerveztek az idősek tiszteletére, a köszöntők mellett kulturális műsor és vendéglátás is várta őket az Olajbányász Művelődési Házban.


2023. október 23., Hétfő

A szépkorúakat köszöntötték Molnáriban

Idősek napi ünnepséget tartottak Molnáriban.

+