Murafölde - 2023. szeptember 22., Péntek
#Csömödér #Magyar Falu Program #Cseresnyés Péter #vasúti fejlesztés

Vasúti fejlesztés Csömödérben

Vasúti fejlesztés Csömödérben

Balról Tomposné Gyuricza Judit, Cseresnyés Péter, Szilágyi Tibor Fotó: zalakocka.hu

A magyar kormány által a Magyar Falu Program keretében biztosított 50 millió forintból valósult meg a Csömödér-Páka vasútállomás állomásépületének és környezetének megújítása. A megszépült épület ünnepélyes avatását pénteken tartották Csömödérben. 

Az átadón a MÁV képviseletében Szilágyi Tibor fejlesztési és beruházási főigazgató, Tomposné Gyuricza Judit, Csömödér polgármestere és Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Elhangzott, hogy országosan 2 milliárd forint támogatást nyújtott a kormányzat a MÁV Zrt. részére a kistelepülések vasútállomásainak fejlesztésére, ebből a keretből 13 helyszínen végeztek felújítást, köztük a Csömödér-Páka állomáson. A Zalaegerszeg-Rédics vonalon, melynek egyik megállója Csömödér-Páka, folyamatosan növekszik az utasszám, tavaly meghaladta a 31 ezret, de idén is már 21 ezer fő fölött van, a forgalom közel egyharmadát a Csömödér-Páka vasútállomás adja, vagyis szükség van a szolgáltatásra a térségben.

Ezt erősítette meg Cseresnyés Péter is, aki arról beszélt, hogy bár az utazási szokások változtak, de vannak, akik folyamatosan igénybe vették a vasutat és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően emelkedett is az utasok száma az elmúlt években. A politikus kiemelte, hogy itt egy olyan csomópontban vagyunk, amely az aktív, a magyar vidéket megismerni akaró turisták számára fontos helyszín, hisz tudnak utazni a kisvasúton, vasúton, szép természeti környezetben van lehetőség kerékpározni, vagy gyalogosan túrázni. Ez a térség - fogalmazott Cseresnyés Péter - egyre nagyobb figyelmet kapott, s ezért egyre többen látogatják. Hozzátette, hogy a fejlesztés a magyar kormány által biztosított egyik pályázati lehetőség és egy állami cég között létrejött kapcsolat révén valósult meg, ez annak köszönhető, hogy 2010 után a kormány úgy gondolta, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a vidéken élők életminőségének javítására. Ehhez a különféle források mellett olyan unikális lehetőséget is biztosított, mint a Magyar falu program, amelyik ebben a térségben több milliárd forint értékben adott lehetőséget az infrastruktúra és intézményi fejlesztések, illetve a kulturális lehetőségek bővítése terén. A faluprogram a mostani nehéz gazdasági helyzet ellenére, kicsit csökkentett forrással, de folytatódik, így a képviselő arra biztatta a településeket, hogy figyeljék a pályázati lehetőségeket és használják ki. 

Tomposné Gyuricza Judit polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat célja, hogy hasznosítsák az állomásépület MÁV által nem használt volt szolgálati lakását. Itt terveik szerint vendégházat működtetnek, ezzel Csömödér is bekerülhet a turisztikai vérkeringésbe.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.

+