Sport - 2021. május 11., Kedd
#felmérés #Századvég #sportolás #életmód #egészség #testmozgás

A legnépszerűbb sportokkal hagytak fel a magyarok

A legnépszerűbb sportokkal hagytak fel a magyarok

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A Századvég 2020-ban is felmérte a magyar felnőtt korú lakosság sportolási szokásait és az ezzel kapcsolatos attitűdöket. A felmérésnek külön aktualitást adott az előző, 2017-es vizsgálat óta eltelt idő mellett az azóta kialakult pandémiás helyzet is.

A Századvég kutatásának célja a felnőtt korú magyar lakosság körében a sportolási szokások, attitűdök felmérése, különös tekintettel a koronavírus-járványra volt. A kutatásnak két fő célcsoportja a rendszeresen sportolók és a rendszeres testmozgást nem végzők voltak. A Sport pandémia idején című elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

A koronavírus-járvány nemcsak Európa gazdaságára, hanem a sportra is kedvezőtlen hatást gyakorolt.

Számos fontos sportesemény elmaradt, de a szabadidősportok gyakorlásának szokásait is felborították a rendkívüli intézkedések.

Bár még nehéz lenne megállapítani, hogy összességében mekkora károkat okozott a járvány a hazai sportban, nem csak a sportesemények elmaradása jellemzi 2020-at, hanem a lakosság fizikai aktivitásának csökkenése is.

Fény derült arra is, hogy a sportágak népszerűsége nem változott, de a csapatban, közösségben, társsal űzhető sportokkal a lakosság szinte teljesen felhagyott. Ilyenek a küzdősportok vagy a labdajátékok. Amit előszeretettel űztek, az a futás, a kerékpározás, a súlyzós vagy a zenés-táncos mozgásformák. Mindez a korlátozások hatásának tudható be.

A kutatásban megkérdezettek úgy vélték, a korlátozások ellenére a rendszeresen sportolók és nem sportolók számára is voltak olyan szabadtéri alternatívák, ahova el tudtak járni szabadidejükben.

Minden településnek vannak jellemző létesítményei, földrajzi jellegzetességei, ahol kikapcsolódhatnak, mozoghatnak az emberek. Például minden, a kutatásban résztvevő tapasztalata szerint van a lakóközösségben, vagy a közelben szabadidős sportpark.

A magyar lakosság körében végzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a válaszadók közel kétharmada (63 százaléka) rendszeres testmozgást végez, ezzel szemben 37 százalék nem végez ilyen jellegű (rendszeres) tevékenységet. Az adatokból jól látható, hogy a pandémia előtti mintázathoz képest csak minimálisan csökkent a sportolás intenzitása.

A felmérés alapján elmondható, hogy a fiatalkori sportolás szignifikánsan növeli annak az esélyét, hogy valaki később, idősebb korában is sportoljon.

Ezt követően rákérdeztek arra is, hogy konkrétan melyek voltak a művelt sportágak. A legnépszerűbb sportok közé a kerékpár és a futball tartozik – ezek valamelyikét minden negyedik válaszadó végezte 18 éves kora előtt. Nem sokkal marad el ettől a futás sem, amelyet minden ötödik kitöltő választott. A népszerű sportok közé tartozik még a kézilabda, a kosárlabda, az úszás, a torna, a tánc és az atlétika is.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a sportolás magányos tevékenységnek tekinthető, csak egy kisebbség sportol csoportosan, s ha így is tesz, akkor barátokkal vagy párjukkal sportolnak a válaszadók.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 24., Szombat

2022. szeptember 22., Csütörtök

Szalai Ádám bejelentette: visszavonul a válogatottságtól

A hétfői, olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után nem szerepel többet a magyar labdarúgó-válogatottban Szalai Ádám.


2022. szeptember 19., Hétfő

Fekvenyomó bajnokság az Arénában

Az ország számos pontjáról érkeztek indulók.


2022. szeptember 15., Csütörtök

A Tour de Zalakaros versenyzői tizenötödször állnak rajthoz

Az országúti maratonon, a Tour de Zalakaros versenyen kis forgalmú utakon, de néha gyilkos emelkedőkön tekernek a versenyzők a zalai vidék legszebb tájain, a táv 137 km.


2022. szeptember 13., Kedd

Sakkban nagy Kanizsa!

Megtartották a 32. Batthyány-Kanizsa Sakk-kupát, ami egyben a 11. Bagonyai Attila Emlékverseny is volt


2022. szeptember 11., Vasárnap

Varga Zsolt: folytatni kell ezt a munkát

A házigazda horvátokkal szemben elveszített Európa-bajnoki döntő után csalódottan értékeltek a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai.


2022. szeptember 04., Vasárnap

A huszárvágta volt a legkreatívabb szurkolói aktivitás a Girón

Az egész világot körbejárta a videó, amelyen Martonvásár határában huszárvágta kísérte egy darabon a mezőnyt. Most díjat kaptak a kreatív szurkolók.


2022. augusztus 27., Szombat

Telt ház várja az olaszokat, minden jegy elkelt egy nap alatt a Puskásba

Péntek délelőtt 10 órakor egyszerre próbáltak meg százezren jegyhez jutni, emiatt az MLSZ honlapja jelentősen le is lassult. 


2022. augusztus 25., Csütörtök

Harcművészeti vb lesz októberben a Kanizsa Arénában

A világbajnokságon várhatóan 30-34 ország képviselteti magát mintegy 1000 versenyzővel.


2022. augusztus 21., Vasárnap

Kiss Péter Pál Európa-bajnok

Kiválóan sikerült a vasárnap délelőtt a magyar parakajakosoknak: a kétszáz méteres döntőkben egy arany-, egy bronzérem, valamint több értékes helyezés a mieink mérlege.

+