Sport - 2024. június 26., Szerda
#Nagykanizsa #sakk #bajnoki cím #Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub #szuperliga

A kanizsai sakk csúcskategóriát képvisel Magyarországon

A kanizsai sakk csúcskategóriát képvisel Magyarországon

Tizenhatodik bajnoki címet ünnepelhettek (Fotó: Gergely Szilárd)

A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub 16. alkalommal lett a szuperliga bajnoka. A klub játékosai és vezetői társaságában a Kaszinó Étteremben tartotta bankettjét, ahol az eddig nyert trófeák társaságában értékelték a szezont.

Dr. Flumbort András, a Magyar Sakkszövetség nagykanizsai származású alelnöke köszöntötte az együttest. Szerinte az évek alatt változtak a szabályok, kevesebb táblán játszanak a sakkozók, de a klub egysége megingathatatlan.

- Ez fantasztikus sorozat, melyhez jár a gratuláció a játékosoknak és sportvezetőknek egyaránt - mondta. - A gárda motorjai, vezetői különösen sokat tesznek azért, hogy az élmezőnyben tartsák szeretett csapatukat. Ehhez szintén hatalmas segítséget jelent egy sakk mellett a legmesszemenőbbekig elkötelezett támogató. Szeretném,

ha a kanizsaiak a bajnok-, illetve a klubcsapatok Európa Kupáján is részt vennének, esetleg valamiféle nemzetközi viadalt is hozhatnának a városba.

Az eseményen köszöntötte a csapatot Balogh László polgármester. A városvezető kiemelte: Nagykanizsa kétségtelenül a sakk fővárosa lett, erre minden városlakó büszke lehet. A történelembe visszarepülve látható, hogy 1923-ban már sakk-kör alakult, s 1927-től napjainkig szinte minden évben megtartották a városi bajnokságot. Aztán rangos sakk kupát alapítottak a mai Batthyány-gimnázium elődjében, majd 1990-ben az NB II-ből feljutottak az élvonalba és azóta 16 bajnoki címet gyűjtöttek.

A városvezetővel értett egyet Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is, aki szerint az elmúlt bő tíz évben Nagykanizsát a sakk fellegvárává tették.

- Különösen fontos kiemelni az utánpótlás szerepét - fogalmazott. - Köztük tette meg szó szerint és átvitt értelmében is első lépéseit dr. Flumbort András, aki ma a Magyar Sakkszövetség alelnökeként lehet jelen egykori nevelő egyesületének ünnepén. Jó lenne, ha a sikersorozat folytatódhatna a felnőttek bajnoki címeinek számában éppúgy, mint a a fiatalok kinevelése kapcsán is. Jelenleg a szponzori háttér biztosított, de kaphatna a csapat támogatást akár a szövetségtől. A város is szedje össze magát és támogassa ezt a csapatot, hiszen komoly reklámértéke van a sikernek!

Nádasi Tamás, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke hosszasan méltatta a szereplésüket, egyenként beszélt a játékosok hozzáállásáról is. Kiemelte:

a 16 bajnoki cím, ebből sorozatban 15 a párját ritkítja, 54 győzelem egyhuzamban.

- A következő bajnoki cím az elvárás - folytatta. - Indulunk kontinensviadalon, és szeretnénk Nagykanizsán később egy csúcsversenyt tartani. Sőt a dupla fordulónak is helyet adhatnánk, amennyiben egyszer épülne Nagykanizsán egy nagy szálloda. Olyan összetartó gárda, baráti társaság a miénk, akik a sport mellett az élet minden területén számíthatnak egymásra. A közösségünk ereje és szívóssága segít minket a bajnoki címekhez, amire méltán büszkék lehetünk.

A klub alelnöke, Szakacsits Szabolcs néhány érdekes statisztikával szolgált. A labdarúgást és a sakkot hasonlította össze.

- A világon 600 millió sakkozót tartanak számon, akik ismerik és játsszák a játékot - fogalmazott. - Labdarúgóból fele annyi, vagyis 300 millió játékos van, a foci szukolóiból 1,3 milliárd követi a meccseket. Európa- és világbajnokságokon ez a 3 milliárd nézőt is meghaladhatja. De vannak még megdöbbentő adatok. A sakk-sportág piaca 2 milliárd euró, míg a foci egy milliárddal több. A sakkban óriási üzleti lehetőség van, melyet érdemes lenne itthon is kihasználni. Százezrednyi az a támogatás, amit a sakk kap a labdarúgáshoz képest. A magyar sakk alulértékelt sportág, pedig a kanizsaiak az élvonal csúcskategóriáját képviseli, amin változtatni kell. Ezt az értéket támogatni kell a jövőben!

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 26., Szerda

Amerikai birkózók a Zsigmondy-csarnokban

A magyarok mindkét fogásnemben felülmúlták tengerentúli vendégeiket.


2024. június 24., Hétfő

Országúti kerékpárverseny Zalakaroson

A versenyzők a fürdővárosban és annak környékén tekertek.


2024. június 21., Péntek

Vitorlázó repülő program indul a nagykanizsai repülőtéren

A Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály a 12-15 év közötti, repülés iránt érdeklődő gyermekeket várja.


2024. június 20., Csütörtök

Zalakaros: országúti kerékpáros verseny egész hétvégén

A verseny ideje alatt Zalakaros teljes területén és a környező falvakban a gépjárműforgalom időszakos és teljes lezárása is várható.


2024. június 14., Péntek

Elkezdődik a foci Eb

A magyarok szombaton lépnek pályára.


2024. június 05., Szerda

Zárásként: 14 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérem

A nagykanizsai Szivárvány EGYMI fiataljai bizonyították rátermettségüket.


2024. június 03., Hétfő

Tartalékosan a „felsőház” végén...

Hatodik hely végzett a Kanizsa Sörgyár SE női első csapata az Extraligában.


2024. június 02., Vasárnap

Riminiben nemzetközi táncversenyen bizonyított a Premier

A nagykanizsai táncosok az élmények mellett sok kiváló helyezést gyűjtöttek.


Tanulásban akadályozottak bizonyítottak

Négy arany és két ezüstérmet szereztek az országos atlétika döntőn.


2024. június 01., Szombat

Országos bajnokságon bizonyított a SZKES

Kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra.


2024. május 31., Péntek

Távozik Gombos Zsolt, az FC Nagykanizsa edzője

Új impulzusokra vágyik a csapat.

+