Hazai - 2022. július 15., Péntek
#Orbán Viktor #gazdasági válság #kata #rezsicsökkentés

Orbán: az európai gazdaság tüdőn lőtte magát

Orbán: az európai gazdaság tüdőn lőtte magát

(Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher)

Nem bír el az ország 450 ezer katást, a mostani háborús körülmények között egyszerűen nem fér bele – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint a háborús helyzet megkérdőjelez mindent, amihez hozzászoktunk. Ezért arra kéri azokat, akik az átlag fölötti mennyiségben használnak energiát, fogják vissza a fogyasztásukat.

Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna február 24-én, hogy nem egyszerűen egy konfliktus jön létre, hanem lezárul egy korszak, és új korszakba lépünk, a háborúk korába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint a háború nemcsak a frontokon zajlik, hanem a gazdaságban is, ennek a része az árak emelkedése.

Ez a miniszterelnök szerint megkérdőjelez mindent, amihez hozzászoktunk. Harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettük.

– húzta alá, hozzátéve, hogy lesz harc a munkahelyekért is, ugyanis a szankciós politika miatt az európai gazdaság recesszióba süllyed. 

Azt tanácsolom mindenkinek, akinek van állása, hogy becsülje meg, mert a következő hónapokban az európai gazdaság recesszióba csúszik.

A miniszterelnök szerint Brüsszelnek be kellene látnia, hogy tévedtek, a szankciós politika tévedés. Azt gondolták ugyanis, hogy az oroszoknak jobban fog fájni, mint nekünk, de ez nem így lett. Az elgondolás abból fakadt, hogy ezzel oroszokat meg lehet állítani, ehelyett azonban sokkal inkább húzódik a háború.

A kormányfő szerint lesznek olyan országok, ahol nem lesz energia, máshol viszont drága lesz, Magyarország az utóbbiak közé fog tartozni.

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében kellett dönteni arról, hogy az átlag fogyasztás fölött piaci árakat alkalmazzanak. A kormányfő szerint Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a nyugat-európai országok, mert itt a jövedelem nagyobb hányadát költik rezsire. 

A baloldal ezzel sose értett egyet

– tette hozzá.

A kormányfő úgy látja, hogy a háború óta már nem fér bele a rezsicsökkentés teljes fenntartása, szerinte van, aki ezt meg fogja érteni, valaki meg nem.

Magyarország mindig is ellenezte a szankciókat, ezt próbálta elmagyarázni az uniós miniszterelnököknek. Szerinte ki fogják nyuvasztani az európai gazdaságokat a szankciók, el kell jönnie az igazság pillanatának.

Le kell ülni az oroszokkal, tárgyalni kell velük

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy fegyverszünetet kell kell kötni az oroszokkal első lépésként.

Jó döntésnek tartom

– jelentette ki a kata módosításáról a kormányfő, szerinte a cégekkel van a baj, amelyek erre kényszerítették a munkavállalókat. Ugyanakkor jelezte, hogy még ez is beleférne, de most más a helyzet, nem beszélve arról, hogy a nyugdíj szempontjából sem mindegy. Egy ápoló 180 ezer forinttal járul hozzá a kiadásokhoz, míg egy katás 50 ezer forinttal. Szerinte így kilyukadna a nyugdíjkassza. „Nem bír el az ország 450 ezer katást, a mostani háborús körülmények között egyszerűen nem fér bele”– mondta, hozzátéve, hogy lehet átalányadózni, vagy visszamenni a munkaerőpiacra. Szeptember 25-ig kell nyilatkozni arról, hogy merre mennek tovább.

„Értsék meg, hogy milyen helyzet van, a háborús helyzetre az összefogás a válasz, nem pedig a politikai haszonszerzés” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Reagált a kritikákra is, szerinte a baloldal mindig fel fog ülni az elégedetlenségi hullámra, emiatt úgy látja, hogy nem lehet rájuk bízni az országot.

A helyzet durvul a kormányfő szerint a déli határon. A katonákat vissza kell vinni, a katonákkal határvédelmet ellátni luxus, de a rendőröket se lehet ott tartani – indokolta a határvadászezredek felállítását a kormányfő. Szerinte hosszabb távon is marad ez a helyzet, délután aláírja az erről szóló rendeletet, a fizetésüket beállították. Hozzá kell igazítani viszont a rendőrök és a katonák bérét is, mivel a határvadászok kevésbé képzettek. Hároméves szerződést kapnak, első körben 2000 főt képeznek ki, akik később átléphetnek általános alkalmazási státuszba. A Frontex szerint 80 százalékkal nőtt a migrációs nyomás tavaly óta.

A miniszterelnök szerint Kína a haszonélvezője a mostani helyzetnek, de nem okozója. Amerika nem veszít, Európa viszont szenved. Akik nagyon jól járnak, azok az üzletemberek, mint például Soros György. A kormányfő szerint meg kell találni azt az ösvényt, amelyen keresztül tompítani lehet a gazdasági hatásokat.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.

#Nagykanizsa

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. április 26. - Érdekes

Bagoly mondja...

Bagoly mondja...

2024. április 25. - Vélemények

Felbolydul Nagykanizsa

Felbolydul Nagykanizsa

2024. április 25. - Kanizsa

Katonai eskü az Erzsébet téren

Katonai eskü az Erzsébet téren

2024. április 25. - Kanizsa

48 óra

48 óra

2024. április 23. - Vélemények

Az ÉVE lemondott a városáról?

Az ÉVE lemondott a városáról?

2024. április 23. - Kanizsa

A bölcsődék napja

A bölcsődék napja

2024. április 22. - Kanizsa

Egy belső vizsgálat eredményei

Egy belső vizsgálat eredményei

2024. április 19. - Kanizsa

+