Kanizsa - 2020. július 27., Hétfő
#árvíz #belvíz #Kiskanizsa #Nagykanizsa #Pivári utca #Principális csatorna #szivattyúzás #esőzés

Kiszivattyúzzák a vizet az elöntött kiskanizsai kertekből

Kiszivattyúzzák a vizet az elöntött kiskanizsai kertekből

Elkezdték a szivattyúzást a katasztrófavédelem szakemberei a kiskanizsai kertekben (Fotó: Gergely Szilárd)

Bizzer András alpolgármester felmérte a város érintett részein, hogyan tud segíteni az önkormányzat a kárenyhítésben, illetve abban, hogy a jövőben minél kisebb eséllyel fordulhasson elő a hétvégihez hasonló helyzet. Kiskanizsán és Palinban is a terület önkormányzati képviselőjével egyeztetett azokról a problémákról, amelyek a nagy mennyiségű csapadékon túl hozzájárulhattak a területek elöntéséhez, az árkokból kiömlő vízfolyásokhoz.

Hétfő délelőtt a katasztrófavédelem szakemberei megkezdték a szivattyúzást a víz alá került Pivári utcai kerteknél. Itt a belvíz és az árvíz egyaránt megjelent a területen. A Principális-csatorna vízszintje szombaton volt a legmagasabb.

– Az a helyzet, hogy szombaton kellett védekezni a Principálisnak ezen a szakaszán is. Az a védekezés szerintem sikeres volt, de mivel átszakadt egy halastó gátja, mégis megjelent a víz a szakaszon. Ez egyébként a Principális-hídtól egy kétszáz méteres szakasz, ahol a probléma van a talajvízzel, ezért intézkedtünk arról, hogy kiszivattyúzzák. Én most a város valamennyi kritikus részén megnézem, hogy hol tud segíteni az önkormányzat. Illetve fel kell mérni, hogy az önkormányzat a jövőben milyen beruházásokat tud megvalósítani annak érdekében, hogy minél kevesebb alkalommal alakuljon ki hasonló helyzet ilyen nagy esőzések esetén – mondta Bizzer András alpolgármester.

Bizzer András alpolgármester és Tóth Nándor önkormányzati képviselő Kiskanizsán egyeztetett (Fotó: Gergely Szilárd)

Tóth Nándor, a terület önkormányzati képviselője szerint a 2016-os mederkotrás sokat segített, de ennyi csapadék ilyen rövid idő alatt nem esett az elmúlt években, ezt a mennyiséget nem tudják elvezetni a csatornák. Hozzátette, a mostani bajt tetézte a már említett gátszakadás is. A Pivári utcánál azonban nemcsak az árvíz, hanem a belvíz is problémát okoz.

– Azt tudni kell Kiskanizsáról, konkrétan a Pivári utcáról, hogy ez a városnak a legalacsonyabban fekvő része, tehát itt a belvíz egyébként is magasan van, így nagyon nehéz a megelőzés. De tény és való, most a töltésen is jött át víz, és elöntötte a kerteket. Szerencsére épületekben nem esett kár, a kertekben termelt növényekről pedig még nem lehet megmondani, mennyire ártott nekik.  Ha gyorsan sikerül a vizet kiszivattyúzni, akkor talán nem lesz jelentősebb kár. Ahogy az időjárást figyeljük, fel kell arra készülni, hogy a jövőben is előfordulhatnak hasonló esetek. Az árvíz ellen a gátépítés lenne a megoldás, ezt én kezdeményezem is a közgyűlésben, hogy mindenképpen készüljenek el a tervek, s nézzük meg, hogyan tudjuk az anyagiakat előteremteni. Talán a jövő évi költségvetésben lesz erre lehetőség, és ezzel párhuzamosan figyelni kell a pályázatokat is, hiszen jó volna, ha támogatásból lehetne megépíteni – fejtette ki Tóth Nándor.

Az alpolgármester Palinban is megnézte az elöntött területeket és a vízmosások által okozott károkat. Itt szintén a városrész önkormányzati képviselőjével egyeztetett arról, hogyan lehetne a jövőben megelőzni a hétvégihez hasonló helyzetek kialakulását, mérsékelni a károk nagyságát, és ezért mit tehet az önkormányzat.

Az esőzésekről készített összes cikkünket erre a linkre kattintva találja.

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 23., Péntek

Heves viták és egyet nem értés jellemezte a közgyűlést

Balogh László polgármester szerint létfontosságú ügyek kerültek a soron kívüli közgyűlésen a képviselők elé, de a hatalmat gyakorló ÉVE-frakció egyetlen érdemleges döntést sem volt képes meghozni a város érdekében.


2022. szeptember 19., Hétfő

Lengyel barátok az Evakuációs emlékhelynél

A Magyarországon egyedülálló mementót szombaton kereste fel két lengyel házaspár.


2022. szeptember 17., Szombat

2022. szeptember 16., Péntek

Átadták a felújított Széchenyi teret

A beruházás keretében 2400 négyzetméternyi zöldfelületet és 35 parkolóhelyet újítottak fel, új utcabútorokat és ivókutat is elhelyeztek.


Megvétózza a polgármester a DRVE telephelyével kapcsolatos döntést

Balogh Lászlót megdöbbentette a határozat, amely egy karitatív szervezet olyan kérését utasította el, amely nem példa nélküli a városban.


2022. szeptember 09., Péntek

Város Napja: erre számítson, ha autóba ül

A fesztivál miatt az alábbi útlezárások, forgalomkorlátozások és forgalmirend-változások várhatók az Erzsébet téren és környékén.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Sakk-matt!

Fejlesztési eszközcsomagot kaptak a Sakkpalota programhoz csatlakozott kanizsai és környékbeli iskolák.


2022. szeptember 06., Kedd

Sültekben a legjobbak

Vadgasztronómiai Nagydíjjal tért haza Soponyáról a Zalaerdő csapata.


Körözött személyt fogtak Nagykanizsán

A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, a rendőrök előállították, majd őrizetbe vették.


2022. szeptember 05., Hétfő

Pénteken és szombaton lesz a Város Napja

A kétnapos fesztiválon 7 országosan ismert zenekar, 19 helyi fellépő és összesen mintegy 250 szereplő ad koncertet, vagy műsort a színpadon, illetve annak környékén.


Újra a közgyűlés elé terjeszti a miklósfai kerékpárút terveit a képviselő

A kész tervekkel rendelkező beruházást legutóbb nem támogatta az ÉVE-frakció.


2022. szeptember 04., Vasárnap

Megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán

Szeptember elsejével megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán, ahol szintén csütörtöktől emelték a parkolási díjakat, valamint új belvárosi parkolót nyitottak.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

2 év pandémiás szünet után szervezte meg az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a hagyományos, szoptatás világnapi rendezvényét.

+