Kanizsa - 2020. július 27., Hétfő
#árvíz #belvíz #Kiskanizsa #Nagykanizsa #Pivári utca #Principális csatorna #szivattyúzás #esőzés

Kiszivattyúzzák a vizet az elöntött kiskanizsai kertekből

Kiszivattyúzzák a vizet az elöntött kiskanizsai kertekből

Elkezdték a szivattyúzást a katasztrófavédelem szakemberei a kiskanizsai kertekben (Fotó: Gergely Szilárd)

Bizzer András alpolgármester felmérte a város érintett részein, hogyan tud segíteni az önkormányzat a kárenyhítésben, illetve abban, hogy a jövőben minél kisebb eséllyel fordulhasson elő a hétvégihez hasonló helyzet. Kiskanizsán és Palinban is a terület önkormányzati képviselőjével egyeztetett azokról a problémákról, amelyek a nagy mennyiségű csapadékon túl hozzájárulhattak a területek elöntéséhez, az árkokból kiömlő vízfolyásokhoz.

Hétfő délelőtt a katasztrófavédelem szakemberei megkezdték a szivattyúzást a víz alá került Pivári utcai kerteknél. Itt a belvíz és az árvíz egyaránt megjelent a területen. A Principális-csatorna vízszintje szombaton volt a legmagasabb.

– Az a helyzet, hogy szombaton kellett védekezni a Principálisnak ezen a szakaszán is. Az a védekezés szerintem sikeres volt, de mivel átszakadt egy halastó gátja, mégis megjelent a víz a szakaszon. Ez egyébként a Principális-hídtól egy kétszáz méteres szakasz, ahol a probléma van a talajvízzel, ezért intézkedtünk arról, hogy kiszivattyúzzák. Én most a város valamennyi kritikus részén megnézem, hogy hol tud segíteni az önkormányzat. Illetve fel kell mérni, hogy az önkormányzat a jövőben milyen beruházásokat tud megvalósítani annak érdekében, hogy minél kevesebb alkalommal alakuljon ki hasonló helyzet ilyen nagy esőzések esetén – mondta Bizzer András alpolgármester.

Bizzer András alpolgármester és Tóth Nándor önkormányzati képviselő Kiskanizsán egyeztetett (Fotó: Gergely Szilárd)

Tóth Nándor, a terület önkormányzati képviselője szerint a 2016-os mederkotrás sokat segített, de ennyi csapadék ilyen rövid idő alatt nem esett az elmúlt években, ezt a mennyiséget nem tudják elvezetni a csatornák. Hozzátette, a mostani bajt tetézte a már említett gátszakadás is. A Pivári utcánál azonban nemcsak az árvíz, hanem a belvíz is problémát okoz.

– Azt tudni kell Kiskanizsáról, konkrétan a Pivári utcáról, hogy ez a városnak a legalacsonyabban fekvő része, tehát itt a belvíz egyébként is magasan van, így nagyon nehéz a megelőzés. De tény és való, most a töltésen is jött át víz, és elöntötte a kerteket. Szerencsére épületekben nem esett kár, a kertekben termelt növényekről pedig még nem lehet megmondani, mennyire ártott nekik.  Ha gyorsan sikerül a vizet kiszivattyúzni, akkor talán nem lesz jelentősebb kár. Ahogy az időjárást figyeljük, fel kell arra készülni, hogy a jövőben is előfordulhatnak hasonló esetek. Az árvíz ellen a gátépítés lenne a megoldás, ezt én kezdeményezem is a közgyűlésben, hogy mindenképpen készüljenek el a tervek, s nézzük meg, hogyan tudjuk az anyagiakat előteremteni. Talán a jövő évi költségvetésben lesz erre lehetőség, és ezzel párhuzamosan figyelni kell a pályázatokat is, hiszen jó volna, ha támogatásból lehetne megépíteni – fejtette ki Tóth Nándor.

Az alpolgármester Palinban is megnézte az elöntött területeket és a vízmosások által okozott károkat. Itt szintén a városrész önkormányzati képviselőjével egyeztetett arról, hogyan lehetne a jövőben megelőzni a hétvégihez hasonló helyzetek kialakulását, mérsékelni a károk nagyságát, és ezért mit tehet az önkormányzat.

Az esőzésekről készített összes cikkünket erre a linkre kattintva találja.

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 31., Kedd

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Nagykanizsa önkormányzata is csatlakozott a CYEB Energiamegoldások Kft. által meghirdetett LED-csere programhoz, melynek keretében - meghatározott feltételek mellett - ingyen juthat LED-izzókhoz a lakosság.


2023. január 30., Hétfő

Mohácsi busók az Erzsébet téren

A hagyományőrzők a Kiskanizsai Polgári Olvasókör meghívásának eleget téve érkeznek szombaton Kanizsára.


Olyan gyorsan akarták eladni, hogy még most is üresen áll

Az ÉVE-frakciót még az sem érdekelte, hogy  döntésük nyomán - ha csak időlegesen is - szünetel majd a népkonyha.


2023. január 29., Vasárnap

A belváros egyik legértékesebb területét kínálják eladásra

A közel 2500 négyzetméteres telekrész kikiáltási árát 100 millió forintban állapította meg az önkormányzat, a vételárat ÁFA is terheli.


2023. január 28., Szombat

Kutyakomédia címmel posztolt a polgármester a heti önkormányzati ülésről

Balogh László szerint a helyi balliberális frakció tétlenségét olyan hangnemmel próbálta elfedni, amit a lehiggadást célzó technikai szünettel sem lehetett féken tartani.


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.


2023. január 17., Kedd

Újabb kormányzati támogatást kap a város az uszoda működtetésére

Több mint 31 millió forint vissza nem fizetendő újabb támogatásban részesíti a kanizsai uszodát a Kormány.


2023. január 14., Szombat

Az alpolgármester hangsúlyozza, nem a helyi balliberális frakciónak köszönhető az újabb, több mint fél milliárdos kormányzati támogatás

Bizzer András szerint a kanizsai baloldal ténykedése látszatintézkedésekben és bizonyos nagy szavak hangoztatásában merül ki.

+