Kanizsa - 2021. január 28., Csütörtök
#Fidesz-frakció #Nagykanizsa #sajtótájékoztató

Döntött a Kúria – törvénysértően módosította a baloldali koalíció a kanizsai közgyűlés SZMSZ-ét

Döntött a Kúria – törvénysértően módosította a baloldali koalíció a kanizsai közgyűlés SZMSZ-ét

Szabó Szilárd és Erdős László (Fotó: Gergely Szilárd)

Törvénysértően módosította a baloldali koalíció Nagykanizsa közgyűlésének SZMSZ-ét, az erről szóló ítéletet a Kúria mondta ki – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján a helyi Fidesz-frakció vezetője. Szabó Szilárd emlékeztetett, a bíróság arról a rendeletről határozott, mely megvonta a polgármester azon jogát, hogy távolléte esetén a megszólalás lehetőségét átadja egy általa kijelölt személynek, legyen az éppen az alpolgármester vagy bárki más.

Nem ez az első alkalom, hogy olyan ügyben kell megszólalnunk, amely a Nagykanizsát irányító baloldali szivárványkoalíció törvénytelen döntéseinek köszönhető, azok következménye – kezdte a sajtótájékoztatót Szabó Szilárd.

A frakcióvezető hozzátette, az önkormányzati választások óta sajnálatos módon minden közgyűlésben van valami közös, mégpedig az, hogy kivétel nélkül minden alkalommal olyan előterjesztésekkel borzolták az ÉVE képviselői a kedélyeket, amelyek Balogh László polgármester jogainak megnyirbálásáról, azok elvételéről szóltak.

– Természetesen minden megvont jogkört egyúttal a saját hatáskörükbe vontak a „mindent ide nekünk” elv alapján. Így történt ez a 2020. augusztus 27-i közgyűlésen is, amikor a Szervezési és Működési Szabályzat módosítása került beterjesztésre, melyek értelmében az önkormányzat által szervezett nemzeti és városi jelentőségű ünnepeken, kulturális eseményeken, továbbá az önkormányzat által elnyert támogatásból, vagy saját forrásból megvalósításra kerülő projektek különböző fázisainak sajtónyilvános kommunikációja esetén a polgármester akadályoztatása esetére bizottsági elnök felkérését írják elő. Tehát miről is szól ez lényegében? Megvonták a jogot a polgármestertől, hogy a távolléte esetén átadja a megszólalás lehetőségét egy általa kijelölt személynek, legyen az éppen az alpolgármester vagy bárki más – mondta Szabó Szilárd.

A képviselő hangsúlyozta, hogy minden ilyen kezdeményezés, amely egyértelműen a polgármester ellehetetlenítésére irányul, az tökéletesen ellentétben van az Éljen VárosuNk! Egyesület által sokszor hangoztatott kommunikációval, hogy ők együttműködésre törekszenek, ők a közös munka hívei. Hozzátette, sajnos, ez az eset sem ezt mutatja.

– Most már bírósági végzés van arról, hogy nemcsak etikátlan minden ilyen támadás, hanem törvénytelen is. Ezt az augusztus 27-én az ÉVE által beterjesztett és megszavazott rendeletet 2020. szeptemberében kifogásolta a Zala Megyei Kormányhivatal, törvényességi felhívással élt. A soron következő szeptemberi közgyűlésen a kormányhivatal felhívására Balogh László polgármester úr természetesen előterjesztette a SZMSZ szükséges módosítását és a törvényesség helyreállítását, amelyet az ÉVE frakció nem fogadott el, így a törvényesség nem állt helyre. Adódik a kérdés: ha a balos főjogászok a saját szakmájukban ennyit tudnak, mit kezdenek majd a várossal? – zárta a frakacióvezető.

Erdős László önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a jogtalanság talaján állt az Éljen VárosuNk! Egyesület frakciója, amikor tavaly augusztusban ezt a döntését meghozta, mert – mint mondta – a helyi önkormányzatokról szóló törvény világosan rendelkezik, hogy a képviselőtestületet a polgármester képviseli, ebbe a körbe tartozik a protokolláris képviselet is. Kiemelte, a törvény rögzíti a helyettesítés rendjét is, a magasabb jogszabálytól pedig a közgyűlés nem térhet el, így nem írhatja elő a polgármesternek, hogy kit kérjen fel adott esetben egy beszéd megtartására.

– A Fidesz-frakció már előre megmondta, hogy törvénybe ütközik ez a módosítás, ennek ellenére a többséget képviselő ÉVE-frakció meghozta a törvénysértő döntést olyan érvek alapján, amelyek az önkormányzati jogi ismeretek szembeszökő hiányáról tesznek tanúbizonyságot. Majd a kormányhivataltól érkezett törvényességi felhívásnak sem tettek eleget, a polgármester javaslatát lesöpörték, nem szüntették meg a törvénysértést. Ennek pedig az lehet az oka, hogy az Éljen VárosuNk! Egyesület tagjai vagy nincsenek tisztában a jogszabályok helyes tartalmával, vagy tisztában vannak ugyan, de tudatosan és konokul sértik meg a törvényt. Ilyen előzmények idézték elő azt a kínos helyzetet, hogy végezetül a Kúriának kellett megsemmisítenie a törvénysértő rendelkezéseket. Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a Kúria vetett véget a kanizsai Gyurcsány-hívek jogi ámokfutásának – hangsúlyozta Erdős László.

 

 

Még érdekes lehet ...


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.


2021. július 02., Péntek

Hatékonyabban lehet előremozdítani az új Mura-híd ügyét is

Együttműködési megállapodást kötött a nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és horvátországi PORA Kapronca-Kőrös megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség.


2021. június 29., Kedd

Három érmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A magyar csapat tagja volt a batthyánys Németh Márton is.


2021. június 28., Hétfő

Időjárás a Balatonon

Kanizsai diákot is díjaztak az Országos Meteorológiai Szolgálat kreatív pályázatán.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+