Kanizsa - 2021. január 28., Csütörtök
#Fidesz-frakció #Nagykanizsa #sajtótájékoztató

Döntött a Kúria – törvénysértően módosította a baloldali koalíció a kanizsai közgyűlés SZMSZ-ét

Döntött a Kúria – törvénysértően módosította a baloldali koalíció a kanizsai közgyűlés SZMSZ-ét

Szabó Szilárd és Erdős László (Fotó: Gergely Szilárd)

Törvénysértően módosította a baloldali koalíció Nagykanizsa közgyűlésének SZMSZ-ét, az erről szóló ítéletet a Kúria mondta ki – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján a helyi Fidesz-frakció vezetője. Szabó Szilárd emlékeztetett, a bíróság arról a rendeletről határozott, mely megvonta a polgármester azon jogát, hogy távolléte esetén a megszólalás lehetőségét átadja egy általa kijelölt személynek, legyen az éppen az alpolgármester vagy bárki más.

Nem ez az első alkalom, hogy olyan ügyben kell megszólalnunk, amely a Nagykanizsát irányító baloldali szivárványkoalíció törvénytelen döntéseinek köszönhető, azok következménye – kezdte a sajtótájékoztatót Szabó Szilárd.

A frakcióvezető hozzátette, az önkormányzati választások óta sajnálatos módon minden közgyűlésben van valami közös, mégpedig az, hogy kivétel nélkül minden alkalommal olyan előterjesztésekkel borzolták az ÉVE képviselői a kedélyeket, amelyek Balogh László polgármester jogainak megnyirbálásáról, azok elvételéről szóltak.

– Természetesen minden megvont jogkört egyúttal a saját hatáskörükbe vontak a „mindent ide nekünk” elv alapján. Így történt ez a 2020. augusztus 27-i közgyűlésen is, amikor a Szervezési és Működési Szabályzat módosítása került beterjesztésre, melyek értelmében az önkormányzat által szervezett nemzeti és városi jelentőségű ünnepeken, kulturális eseményeken, továbbá az önkormányzat által elnyert támogatásból, vagy saját forrásból megvalósításra kerülő projektek különböző fázisainak sajtónyilvános kommunikációja esetén a polgármester akadályoztatása esetére bizottsági elnök felkérését írják elő. Tehát miről is szól ez lényegében? Megvonták a jogot a polgármestertől, hogy a távolléte esetén átadja a megszólalás lehetőségét egy általa kijelölt személynek, legyen az éppen az alpolgármester vagy bárki más – mondta Szabó Szilárd.

A képviselő hangsúlyozta, hogy minden ilyen kezdeményezés, amely egyértelműen a polgármester ellehetetlenítésére irányul, az tökéletesen ellentétben van az Éljen VárosuNk! Egyesület által sokszor hangoztatott kommunikációval, hogy ők együttműködésre törekszenek, ők a közös munka hívei. Hozzátette, sajnos, ez az eset sem ezt mutatja.

– Most már bírósági végzés van arról, hogy nemcsak etikátlan minden ilyen támadás, hanem törvénytelen is. Ezt az augusztus 27-én az ÉVE által beterjesztett és megszavazott rendeletet 2020. szeptemberében kifogásolta a Zala Megyei Kormányhivatal, törvényességi felhívással élt. A soron következő szeptemberi közgyűlésen a kormányhivatal felhívására Balogh László polgármester úr természetesen előterjesztette a SZMSZ szükséges módosítását és a törvényesség helyreállítását, amelyet az ÉVE frakció nem fogadott el, így a törvényesség nem állt helyre. Adódik a kérdés: ha a balos főjogászok a saját szakmájukban ennyit tudnak, mit kezdenek majd a várossal? – zárta a frakacióvezető.

Erdős László önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a jogtalanság talaján állt az Éljen VárosuNk! Egyesület frakciója, amikor tavaly augusztusban ezt a döntését meghozta, mert – mint mondta – a helyi önkormányzatokról szóló törvény világosan rendelkezik, hogy a képviselőtestületet a polgármester képviseli, ebbe a körbe tartozik a protokolláris képviselet is. Kiemelte, a törvény rögzíti a helyettesítés rendjét is, a magasabb jogszabálytól pedig a közgyűlés nem térhet el, így nem írhatja elő a polgármesternek, hogy kit kérjen fel adott esetben egy beszéd megtartására.

– A Fidesz-frakció már előre megmondta, hogy törvénybe ütközik ez a módosítás, ennek ellenére a többséget képviselő ÉVE-frakció meghozta a törvénysértő döntést olyan érvek alapján, amelyek az önkormányzati jogi ismeretek szembeszökő hiányáról tesznek tanúbizonyságot. Majd a kormányhivataltól érkezett törvényességi felhívásnak sem tettek eleget, a polgármester javaslatát lesöpörték, nem szüntették meg a törvénysértést. Ennek pedig az lehet az oka, hogy az Éljen VárosuNk! Egyesület tagjai vagy nincsenek tisztában a jogszabályok helyes tartalmával, vagy tisztában vannak ugyan, de tudatosan és konokul sértik meg a törvényt. Ilyen előzmények idézték elő azt a kínos helyzetet, hogy végezetül a Kúriának kellett megsemmisítenie a törvénysértő rendelkezéseket. Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a Kúria vetett véget a kanizsai Gyurcsány-hívek jogi ámokfutásának – hangsúlyozta Erdős László.

 

 

Még érdekes lehet ...


2021. február 22., Hétfő

Hamarosan elkezdődnek a régi-új bölcsőde kialakításának munkálatai

A Corvin utcai, 24 férőhelyes intézményre 237 millió forintot nyert a város.


2021. február 17., Szerda

2021. február 13., Szombat

Az új híd nem csak fizikailag kapcsolja majd össze a Mura két oldalán élőket

A 60 kilométeres kerülő megszüntetése a horvát-magyar kapcsolatok erősítését is szolgálja.


2021. február 12., Péntek

Elkezdődött a fánkfesztivál!

A 13. alkalommal meghirdetett országos rendezvényt ezúttal online tartják meg.


2021. február 11., Csütörtök

Likviditási gondok a Kanizsa Rehabnál

A polgármester és a Fidesz-frakció szerint az ügyvezető vélhetően elhibázott és nem kellően átgondolt üzletpolitikai lépései miatt létszámleépítés következhet a cégnél.


2021. február 10., Szerda

Enyhítés Kanizsán: február 15-től már nem kell mindenhol maszkot viselni

A polgármester az országosan és helyben is javuló járványügyi adatokra hivatkozva, egészségügyi szakemberekkel egyeztetve döntött róla.


Változás a fogászati ellátásban

Áramszünet miatt február 12-13-14-én szünetel a fogászati ellátás a Szent Imre u. 1. szám alatti fogászati rendelőben.


2021. február 09., Kedd

Elhunyt Szabó Zsigmond

A kanizsai tévés szakember maga volt az élő történelem.


Felújították a Vöröskereszt kanizsai irodáját

A nagykanizsai iroda fontos szerepet tölt be a térség intézményes és intézményen kívüli szociális ellátásának biztosításában, továbbá állandó véradóhelyként hozzájárul a nemzeti vérkészlet folyamatos szinten tartásához is.


Kedvezőbb csatlakozások

Február 1-jétől kedvezőbben csatlakozó autóbuszjáratok biztosítják Nagykanizsán a vasútállomás elérését.


Ma van a biztonságos internet napja

Bűnmegelőzési tanácsok a cikkben.


2021. február 07., Vasárnap

90 éves Márkus Ferenc

A tanár úr már megkapta a védőoltást, a kanizsaiak nevében a polgármester és az országgyűlési képviselő köszöntötte fel születésnapja alkalmából.


2200 ember dolgozik az ipari park kis- és középvállalkozásainál

Az utolsó szabad terület értékesítésének versenytárgyalását hamarosan megtartják


2021. február 03., Szerda

Elérte a célját a diákok lemorzsolódását csökkentő program

Véget ért a Nagykanizsai Szakképzési Centrum speciális projektje, melyben az intézményrendszert is fejlesztették.


2021. január 31., Vasárnap

Havazással tért vissza a tél

Szépen kifehéredett a nyugati határ.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+