Kanizsa - 2021. július 25., Vasárnap
#Volánbusz #busz #tömegközlekedés #fejlesztés #Cseresnyés Péter #Nagykanizsa #Zala megye

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

(Fotók: volanbusz.hu)

Tovább fiatalodik Zala megye járműállománya, ezúttal 32 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművekkel az utasok a megye nagyvárosai: Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lenti, Letenye, Keszthely, Hévíz egymás közötti viszonylatában és vonzáskörzetében találkozhatnak majd.

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő elmondta: „A mai átadó nagy öröm számunkra, hiszen Zala megyében mintegy 250 kistelepülésről főként 2 nagyobb városba utaznak az emberek munkahelyükre vagy a különböző szolgáltatásokért. A közösségi közlekedést a megyében a volánbuszok jelentik, amelyeket magam is gyakran vettem igénybe, így pontosan tudom, hogy mennyire fontos a megfelelő járatsűrűség, a kényelmes utazási lehetőség. Most olyan buszok állnak mögöttünk, amelyek ezt a komfortot fogják biztosítani.

A gazdaságfejlesztés eredményeinek köszönhetően a kormányzat költségvetési forrásokat tud fordítani a közösségi közlekedés fejlesztésére, segítve ezzel a napi munkába járást, de akár az útjainkat egyre inkább terhelő autóforgalom kiváltását is. Remélem, hogy ez a modernizáció egy tartós folyamat lesz, hozzájárulva ahhoz, hogy a vidék – a közlekedési lehetőségeknek köszönhetően is – megtartsa lakóit” – mutatott rá Cseresnyés Péter.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte: „Zalaegerszegen elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas tesztpályát építünk. A fejlesztéshez kapcsolódik egy kétszer két sávos gyorsforgalmi út építése is, amelyen egy 10 kilométeres okos-szakasz számtalan validációs lehetőséget biztosít majd. A tesztpálya számos további beruházást és vállalkozást vonz, új munkahelyeket teremtve, ezért is nagyon fontos a közösségi közlekedés megújítása, az utazási lehetőségek fejlesztése. A gazdasági növekedés lehetővé teszi a járműállomány frissítését. Ezt folytatnánk a helyi közlekedésben is: Zalaegerszeg zöld város szeretne lenni, a helyi flottát elektromos autóbuszokkal korszerűsítenénk.”

Gecse Péter, Zalaegerszeg Város alpolgármestere hozzátette: „Zalaegerszeg önkormányzata öt éves közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik a Volánbusszal, amely 2023 végéig érvényes, és szándékunk a közös munka folytatása. Már a szerződés aláírásakor is fontos célként tűztük ki a járműállomány fejlesztését. Tavaly 6 alacsonypadlós csuklós Mercedes autóbusz állt az utasok szolgálatába, jövőre 11 elektromos busz érkezhet. Elindulhat a vasútállomás és az autóbusz-állomás felújítása is. A helyi közösségi közlekedésben nagyon fontosak az utazók igényeinek megfelelő fejlesztések, hiszen így alakítható ki egy olyan, rugalmas szolgáltatás, amely – a járvány negatív hatásai után – visszahozza és megtartja az utasokat. A város helyi közösségének megfelelő színvonalon kell működnie, és ezt segítik az új helyközi járművek is. ”

Az elmúlt évek legnagyobb volumenű autóbusz-beszerzése zajlik idén – hívta fel a figyelmet Papp László, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Júniusban összesen 4 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Zala megye útjain, ezeket most újabb 32 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. Az első 25 darab autóbusz már július, augusztus hónapban megkezdi szolgálatát, míg 7 jármű - terveink szerint – év végén érkezik meg. Az új járműveknek köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő helyközi járműállomány 11,1 százaléka újul meg, és éves szinten közel 3,3 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Fejlesztéseink ezzel nem érnek véget, a megyeszékhely helyi közlekedésében is jelentős előrelépést tervezünk: az elektromos buszok beszerzésére benyújtott pályázatunk sikere esetén 11 új elektromos meghajtású jármű fiatalíthatja a helyi állományt, így a csendes és környezetkímélő elektromos buszok előnyeit Zalaegerszeg több mint 61 ezer lakosa is élvezheti majd.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

(Forrás: volanbusz.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. június 27., Hétfő

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

Sakkpalota Képességfejlesztő Program indul 12 környékbeli iskolában.


2022. június 25., Szombat

Több mint 700 álláslehetőség várta az érdeklődőket

A héten csaknem 50 munkáltató álláslehetőségeit ismerhették meg az elbocsátás előtt álló tungsramos dolgozók


2022. június 21., Kedd

Családi nap Miklósfán

Az immár hagyományos rendezvényen minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást, szórakozást nyújtó programot. 


Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés Péter szerint tovább folytatódik a kanizsai baloldal cirkusza, holott a város érdekében az együttműködés szükséges


2022. június 19., Vasárnap

Nem felejtünk...

A Hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcoltakra emlékeztek a minap a vasútállomáson.


1956 áldozataira emlékeztek

Az emlékezők az 56-os emlékkertben található kopjafánál egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket.


2022. június 14., Kedd

Fenyő 75

Fenyő Miklós 75. születésnapja alkalmából adott koncertet a Kanizsa Arénában.


2022. június 13., Hétfő

Folytatódott a hagyomány

A pandémiás időszak miatt két év kihagyás után szervezték meg ismét a hétvégén a Fidesz dél-zalai családi napját.


Fenntarthatósági projektnap a Vízműnél

A résztvevő gyerekek környezettudatosságról szóló előadáson vettek részt, és a szennyvíztelep működésével is megismerkedtek.


2022. június 10., Péntek

Kanizsán is megünnepelték a horvát államiság napját

A rendezvényen jelen volt Dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.


2022. június 09., Csütörtök

Családi nap Ligetvárosban

A DRVE rendezvényén a résztvevőket zenés és sport-, valamint gyermekprogramok, továbbá főzőverseny és ugrálóvár is várta.


2022. június 08., Szerda

Új menetrendet vezet be a Volánbusz több térségben

A térség számos településéről jobban elérhetők lesznek a balatoni, illetve a dunántúli fürdővárosok, a Balaton más régiókból is könnyebben megközelíthető az autóbuszjáratokkal.


2022. június 06., Hétfő

Pábijubileum a Kanizsa Arénában

A 75 éves Fenyő Miklós elemében van és úgy döntött, hogy „bulizni” indul.


Emlékezni és emlékeztetni

Nagykanizsán is megemlékeztek a trianoni békediktátumról a nemzeti összetartozás napján.

#Nagykanizsa

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

2022. június 27. - Kanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

+