Kanizsa - 2021. július 25., Vasárnap
#Volánbusz #busz #tömegközlekedés #fejlesztés #Cseresnyés Péter #Nagykanizsa #Zala megye

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

(Fotók: volanbusz.hu)

Tovább fiatalodik Zala megye járműállománya, ezúttal 32 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművekkel az utasok a megye nagyvárosai: Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lenti, Letenye, Keszthely, Hévíz egymás közötti viszonylatában és vonzáskörzetében találkozhatnak majd.

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő elmondta: „A mai átadó nagy öröm számunkra, hiszen Zala megyében mintegy 250 kistelepülésről főként 2 nagyobb városba utaznak az emberek munkahelyükre vagy a különböző szolgáltatásokért. A közösségi közlekedést a megyében a volánbuszok jelentik, amelyeket magam is gyakran vettem igénybe, így pontosan tudom, hogy mennyire fontos a megfelelő járatsűrűség, a kényelmes utazási lehetőség. Most olyan buszok állnak mögöttünk, amelyek ezt a komfortot fogják biztosítani.

A gazdaságfejlesztés eredményeinek köszönhetően a kormányzat költségvetési forrásokat tud fordítani a közösségi közlekedés fejlesztésére, segítve ezzel a napi munkába járást, de akár az útjainkat egyre inkább terhelő autóforgalom kiváltását is. Remélem, hogy ez a modernizáció egy tartós folyamat lesz, hozzájárulva ahhoz, hogy a vidék – a közlekedési lehetőségeknek köszönhetően is – megtartsa lakóit” – mutatott rá Cseresnyés Péter.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte: „Zalaegerszegen elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas tesztpályát építünk. A fejlesztéshez kapcsolódik egy kétszer két sávos gyorsforgalmi út építése is, amelyen egy 10 kilométeres okos-szakasz számtalan validációs lehetőséget biztosít majd. A tesztpálya számos további beruházást és vállalkozást vonz, új munkahelyeket teremtve, ezért is nagyon fontos a közösségi közlekedés megújítása, az utazási lehetőségek fejlesztése. A gazdasági növekedés lehetővé teszi a járműállomány frissítését. Ezt folytatnánk a helyi közlekedésben is: Zalaegerszeg zöld város szeretne lenni, a helyi flottát elektromos autóbuszokkal korszerűsítenénk.”

Gecse Péter, Zalaegerszeg Város alpolgármestere hozzátette: „Zalaegerszeg önkormányzata öt éves közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik a Volánbusszal, amely 2023 végéig érvényes, és szándékunk a közös munka folytatása. Már a szerződés aláírásakor is fontos célként tűztük ki a járműállomány fejlesztését. Tavaly 6 alacsonypadlós csuklós Mercedes autóbusz állt az utasok szolgálatába, jövőre 11 elektromos busz érkezhet. Elindulhat a vasútállomás és az autóbusz-állomás felújítása is. A helyi közösségi közlekedésben nagyon fontosak az utazók igényeinek megfelelő fejlesztések, hiszen így alakítható ki egy olyan, rugalmas szolgáltatás, amely – a járvány negatív hatásai után – visszahozza és megtartja az utasokat. A város helyi közösségének megfelelő színvonalon kell működnie, és ezt segítik az új helyközi járművek is. ”

Az elmúlt évek legnagyobb volumenű autóbusz-beszerzése zajlik idén – hívta fel a figyelmet Papp László, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Júniusban összesen 4 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Zala megye útjain, ezeket most újabb 32 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. Az első 25 darab autóbusz már július, augusztus hónapban megkezdi szolgálatát, míg 7 jármű - terveink szerint – év végén érkezik meg. Az új járműveknek köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő helyközi járműállomány 11,1 százaléka újul meg, és éves szinten közel 3,3 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Fejlesztéseink ezzel nem érnek véget, a megyeszékhely helyi közlekedésében is jelentős előrelépést tervezünk: az elektromos buszok beszerzésére benyújtott pályázatunk sikere esetén 11 új elektromos meghajtású jármű fiatalíthatja a helyi állományt, így a csendes és környezetkímélő elektromos buszok előnyeit Zalaegerszeg több mint 61 ezer lakosa is élvezheti majd.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

(Forrás: volanbusz.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. május 24., Péntek

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

A drónok szerepéről esett szó a roadshow keretében.


2024. május 23., Csütörtök

Nem a kormány, hanem az ÉVE vérezteti ki Kanizsát

Ötszáz millió forint maradt a tavalyi költségvetésben.


Marakodás helyett gyarapodás

Lázár János: megépítjük a déli elkerülőt Kanizsán


Fergeteges gyereknap és légiparádé a kiskanizsai reptéren

A Legendák a levegőben csapatához társszervezőként csatlakozott a NagyON Kanizsa Egyesület.


2024. május 22., Szerda

Görbe tükör

A kormány pénzéből fejlesztett az ÉVE, mégis elhanyagolt Nagykanizsa.


2024. május 17., Péntek

A kórház gyermekosztályát támogatták

Fontos orvosi eszközöket vásárolhattak az országos jótékonysági vadászat során összegyűlt pénzből.


Hetven éve kezdte meg működését a kanizsai kórházban a pathológia

A boncolások mellett évente megközelítőleg 5-6 ezer szövettani vizsgálatot, 3-4 ezer citológiai vizsgálatot is végeznek.


Fertőtleníteni kell a Bolyai-iskolát

A Bólyai-iskolát kell fertőtleníteni.


2024. május 13., Hétfő

Bringás reggeli Kanizsán

Az országos megmozdulás részeként május 14-én (kedd) 07:00 és 08:30 között várják a kerékpárosokat az Erzsébet téren.


2024. május 11., Szombat

Megemlékezés a nagykanizsai katonahősről

Vitéz Szabadi Béla példa lehet a mai generáció előtt.


2024. május 10., Péntek

Hazugságokkal hergel az ÉVE

Radics Bálintot megdöbbentette az a fajta szélhámosság, amit az ÉVE megenged magának.


2024. május 09., Csütörtök

Deutsch Tamás lesz a vendég Kanizsán

Május 15-én folytatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozata.


Emléktáblát avatnak Nagykanizsán

A vitézek leszármazottai találkoznak.


2024. május 03., Péntek

Indul a Sörgyár utca aszfaltozása

Az útszakasz felújítása közel 11,5 millió forintba kerül.


Eltűnnek végre a kátyúk

Teljes hosszában megújul a Napsugár utca burkolata.


2024. április 30., Kedd

Hitelprogram a hazai kkv-szektor tagjainak

Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda vezető tanácsadója ismertette az aktuális EU-s pályázati felhívásokat a kanizsai kamara rendezvényén.


Párbeszéd, közös felelősségvállalás

Lakossági fórumot tartottak Ligetvárosban.


NagyON MÁJUS!

Majális a Csótónál a NagyON Kanizsa jóvoltából.

#Nagykanizsa

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

2024. május 24. - Kanizsa

Marakodás helyett gyarapodás

Marakodás helyett gyarapodás

2024. május 23. - Kanizsa

Görbe tükör

Görbe tükör

2024. május 22. - Kanizsa

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

2024. május 20. - Kultúra

Nyitott szertárkapuk

Nyitott szertárkapuk

2024. május 18. - Kék hírek

A kórház gyermekosztályát támogatták

A kórház gyermekosztályát támogatták

2024. május 17. - Kanizsa

Fertőtleníteni kell a Bolyai-iskolát

Fertőtleníteni kell a Bolyai-iskolát

2024. május 17. - Kanizsa

+