Kanizsa - 2021. július 25., Vasárnap
#Volánbusz #busz #tömegközlekedés #fejlesztés #Cseresnyés Péter #Nagykanizsa #Zala megye

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

(Fotók: volanbusz.hu)

Tovább fiatalodik Zala megye járműállománya, ezúttal 32 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművekkel az utasok a megye nagyvárosai: Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lenti, Letenye, Keszthely, Hévíz egymás közötti viszonylatában és vonzáskörzetében találkozhatnak majd.

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő elmondta: „A mai átadó nagy öröm számunkra, hiszen Zala megyében mintegy 250 kistelepülésről főként 2 nagyobb városba utaznak az emberek munkahelyükre vagy a különböző szolgáltatásokért. A közösségi közlekedést a megyében a volánbuszok jelentik, amelyeket magam is gyakran vettem igénybe, így pontosan tudom, hogy mennyire fontos a megfelelő járatsűrűség, a kényelmes utazási lehetőség. Most olyan buszok állnak mögöttünk, amelyek ezt a komfortot fogják biztosítani.

A gazdaságfejlesztés eredményeinek köszönhetően a kormányzat költségvetési forrásokat tud fordítani a közösségi közlekedés fejlesztésére, segítve ezzel a napi munkába járást, de akár az útjainkat egyre inkább terhelő autóforgalom kiváltását is. Remélem, hogy ez a modernizáció egy tartós folyamat lesz, hozzájárulva ahhoz, hogy a vidék – a közlekedési lehetőségeknek köszönhetően is – megtartsa lakóit” – mutatott rá Cseresnyés Péter.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte: „Zalaegerszegen elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas tesztpályát építünk. A fejlesztéshez kapcsolódik egy kétszer két sávos gyorsforgalmi út építése is, amelyen egy 10 kilométeres okos-szakasz számtalan validációs lehetőséget biztosít majd. A tesztpálya számos további beruházást és vállalkozást vonz, új munkahelyeket teremtve, ezért is nagyon fontos a közösségi közlekedés megújítása, az utazási lehetőségek fejlesztése. A gazdasági növekedés lehetővé teszi a járműállomány frissítését. Ezt folytatnánk a helyi közlekedésben is: Zalaegerszeg zöld város szeretne lenni, a helyi flottát elektromos autóbuszokkal korszerűsítenénk.”

Gecse Péter, Zalaegerszeg Város alpolgármestere hozzátette: „Zalaegerszeg önkormányzata öt éves közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik a Volánbusszal, amely 2023 végéig érvényes, és szándékunk a közös munka folytatása. Már a szerződés aláírásakor is fontos célként tűztük ki a járműállomány fejlesztését. Tavaly 6 alacsonypadlós csuklós Mercedes autóbusz állt az utasok szolgálatába, jövőre 11 elektromos busz érkezhet. Elindulhat a vasútállomás és az autóbusz-állomás felújítása is. A helyi közösségi közlekedésben nagyon fontosak az utazók igényeinek megfelelő fejlesztések, hiszen így alakítható ki egy olyan, rugalmas szolgáltatás, amely – a járvány negatív hatásai után – visszahozza és megtartja az utasokat. A város helyi közösségének megfelelő színvonalon kell működnie, és ezt segítik az új helyközi járművek is. ”

Az elmúlt évek legnagyobb volumenű autóbusz-beszerzése zajlik idén – hívta fel a figyelmet Papp László, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Júniusban összesen 4 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Zala megye útjain, ezeket most újabb 32 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. Az első 25 darab autóbusz már július, augusztus hónapban megkezdi szolgálatát, míg 7 jármű - terveink szerint – év végén érkezik meg. Az új járműveknek köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő helyközi járműállomány 11,1 százaléka újul meg, és éves szinten közel 3,3 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Fejlesztéseink ezzel nem érnek véget, a megyeszékhely helyi közlekedésében is jelentős előrelépést tervezünk: az elektromos buszok beszerzésére benyújtott pályázatunk sikere esetén 11 új elektromos meghajtású jármű fiatalíthatja a helyi állományt, így a csendes és környezetkímélő elektromos buszok előnyeit Zalaegerszeg több mint 61 ezer lakosa is élvezheti majd.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

(Forrás: volanbusz.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 11., Szombat

„Isten nem játszik dobókockával...”

A rendezvényen elismeréseket is átadtak. Posztumusz díszpolgári címet kapott Tarnóczky Attila helytörténész és Soós Ernő, a nagykanizsai Víztechnológiai Kutatóközpont névadó mérnöke.


A hon védelme nemzeti kérdés

Benkő Tibor honvédelmi miniszter tartott előadást Nagykanizsán.


2021. szeptember 08., Szerda

Ön már aláírta?

A héten is gyűjtik az aláírásokat a STOP, Gyurcsány! STOP, Karácsony! petícióhoz.


2021. szeptember 06., Hétfő

Elhunyt Boa Sándor

Boa Sándor a nyugdíjas éveiben is aktív, Nagykanizsáért és annak lakóiért szüntelenül és önzetlenül tenni akaró ember volt.


Magyar ezüstérem a CEOI-n, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián!

A BLG-s Németh Márton Tamás 309 ponttal bekerült az első tíz versenyző - és egyben az ezüstérmesek közé.


2021. szeptember 05., Vasárnap

Együttműködési megállapodást írt alá a Kapronca-Kőrös megyei és a nagykanizsai kamara

Egyfajta mini gazdasági régiót szeretnének kialakítani, ami a körforgásos gazdaságra épül.


2021. szeptember 03., Péntek

Nem hagyhatjuk, hogy tönkretegyék országunkat!

Kanizsán is elindult a STOP, Gyurcsány! STOP, Karácsony! petíció aláírásgyűjtése.


2021. augusztus 31., Kedd

Idén is pályázhatnak a kanizsai idősügyi klubok

A rendelkezésre álló keret 1,5 millió forint.


2021. augusztus 29., Vasárnap

Jó lenne, ha többször megvilágosodnának!

Balogh László polgármester szerint a csütörtöki közgyűlésen az ÉVE-frakció több elhibázott, elfogadhatatlan döntést hozott.


2021. augusztus 27., Péntek

Emlékkeresztet állítottak a Csónakázó-tónál

Az 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából az összes hazai állami erdőgazdaság keresztet állít a területén.


2021. augusztus 25., Szerda

200 éves a kanizsai zsinagóga

A nagykanizsai zsinagóga 200 éves fennállása alkalmából szervezett emlékünnepséget a Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsai Zsinagóga Alapítvány kedden.


Ismét látogatható a kilátó

A szakemberek rövid idő alatt elhárították a műszaki hibát.


2021. augusztus 22., Vasárnap

Zárva a kanizsai kilátó

A 48 méter magas kilátó bizonytalan ideig lesz zárva.


Eldőlt: Tar Mihály lemondta a Város Napját!

Sok kanizsai várta a kétnapos programsorozatot, nekik csalódniuk kellett.

#Nagykanizsa

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

Tizennyolc

Tizennyolc

2021. szeptember 07. - Kultúra

Elhunyt Boa Sándor

Elhunyt Boa Sándor

2021. szeptember 06. - Kanizsa

+