Kanizsa - 2022. február 24., Csütörtök
#Volánbusz #tömegközlekedés #Zala megye #Nagykanizsa #Cseresnyés Péter #fejlesztés

Új autóbuszok fiatalítják a zalai járműállományt

Új autóbuszok fiatalítják a zalai járműállományt

(A kép forrása: Volánbusz)

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Zala megye járműparkja két darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, jelentős színvonal-emelkedést eredményezve a megye helyközi közlekedésében. 

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből két jármű Zala megye útjain állt forgalomba. A 

 • Balatonmagyaród-Nagykanizsa,
 • Hévíz-Keszthely,
 • Homokkomárom-Nagykanizsa,
 • Keszthely-Nagykanizsa,
 • Keszthely-Zalaegerszeg,
 • Letenye-Lenti,
 • Letenye-Nagykanizsa,
 • Murakeresztúr-Nagykanizsa,
 • Nagybakónak-Nagykanizsa, 
 • Nagykanizsa-Balatonmagyaród,
 • Nagykanizsa-Murakeresztúr,
 • Nagykanizsa-Nemesdéd,
 • Nagykanizsa-Orosztony,
 • Nagykanizsa-Pat,
 • Nagykanizsa-Zalaegerszeg,
 • Nagykanizsa-Zalakaros,
 • Nagykanizsa-Zalaszabar,
 • Nagykanizsa-Zalaújlak,
 • Nemesdéd-Nagykanizsa,
 • Orosztony-Nagykanizsa,
 • Orosztony-Zalakaros,
 • Zalaegerszeg-Keszthely,
 • Zalaegerszeg-Nagykanizsa,
 • Zalakaros-Zalaszabar,
 • Zalaújlak-Nagykanizsa

viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 500.000 utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.

A nagyságrendileg nettó 167 millió forint értékben beszerzett két Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is.

A két busz a Volánbusz nagykanizsai és nagyradai telephelyére érkezett. 

A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben érkezik 2 új, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is a Keszthely-Győr vonalra.

A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is.

Néhány héten belül forgalomba áll továbbá 5 darab újszerű, Setra S 516 HD/2 típusú, távolsági kivitelű jármű is, a Zalaegerszeg-Budapest és Nagykanizsa-Budapest autóbuszvonalakon.

Az 56 fő egyidejű szállítására alkalmas, légkondicionált, környezetkímélő buszokon fedélzeti utastájékoztató berendezés és USB-töltőpontok teszi kényelmesebbé az utazást.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőa hivatalos átadón tartott beszédében elmondta: „Örülünk annak, hogy a helyközi járatok minőségi fejlesztésen esnek át az új buszok beszerzésével. Reméljük, hogy az utasok megelégedéssel fogják ezeket használni.”

Vigh László országgyűlési képviselőkiemelte: „A 21. században alapvető elvárás a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok részéről, hogy biztonságosan elérjék úticéljukat. A most átadott autóbuszok minden kényelmi és biztonsági funkcióval, felszereltséggel rendelkeznek, amelyek ezt lehetővé teszik. A járműflotta ismét fiatalodott, és szeretnénk, hogy ez a folyamat tovább folytatódjon. A gazdasági növekedés lehetővé teszi a további modernizációt, és – remélhetőleg – a bérek fejlesztését is annak érdekében, hogy mindenkinek megérje egy ilyen nagyszerű közösségben dolgozni, mint a Volánbusz.”

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már harmadik alkalommal állhatok itt és jelenthetem be új járművek érkezését a Zala megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: „Tavaly 4 darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós, valamint 32 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így a helyközi járműállomány 14 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,7-ről 11 évre csökkent. A most bemutatott két új járművel együtt 2018 óta már 61 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek buszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba.

A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi.

A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

(Forrás: Volánbusz)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+