Murafölde - 2020. július 27., Hétfő
#fejlesztés #Magyar Falu Program #felújítás #plébánia #Letenye

Dől a pénz Dél-Zalába

Dől a pénz Dél-Zalába

Aigner Géza atya beszélt a tervekről Cseresnyés Péternek és Vida Lászlónak a plébánián tartott egyeztetésen (Fotó: Zalakocka)

Dél-Zala sikeres a Magyar Falu Program kiírásain, mondta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, amikor a letenyei plébánián tájékozódott a felújítási tervekről. Az egyházközség ott 30 millió forintot nyert közösségi tér kialakítására.

Cseresnyés Péter arról tájékoztatott, a választókerületből tavaly mintegy 60 település nyert a Magyar Falu Programban, az idei kiírások közepén járva pedig már a térség harmada jutott támogatáshoz ebből a keretből. Jórészt utak, járdák újulnak meg, illetve közösségi házakat, önkormányzati épületeket korszerűsítenek, sorolta, hozzátéve, a közeljövőben további kiírások is megjelennek, így várhatóan szinte minden dél-zalai, ötezer fő alatti település nyertese lesz a Magyar Falu Programnak.

A helyi fejlesztéseket azonban nem csak ez az egy program segíti, fogalmazott Cseresnyés Péter, hiszen a Belügyminisztérium is rendszeresen ír ki pályázatokat, és uniós programokból is indulnak beruházások.

– Dél-Zalában szinte nincs olyan település, amely ne tudna felmutatni az elmúlt 10 év eredményeként legalább 2-3 fejlesztést, ami a helyi életminőséget javítja – szögezte le a politikus.

A letenyei tervekről Aigner Géza plébános elmondta, a földszinti részt alakítják át, nyílászárókat cserélnek, felújítják a szigetelést és a vizesblokkokat, s további kisebb munkákat is elvégeznek majd a kivitelezők, hogy méltó közösségi tér jöjjön létre a plébániaépületben.  Itt a jövőben ministráns és hittanos foglalkozásokat, közösségi összejöveteleket, egyházközségi találkozókat szerveznek, vagyis csupa olyan programot, amely Letenye mellett a plébániához tartozó Bázakerettye, Zajk, Kistolmács és Lasztonya polgárait, híveit szolgálja.

A pályázat megírásában segédkezett Vida László is, aki Pataki Lajossal együtt segített 2008-ban abban, hogy 2,5 millió forint pályázati forrás érkezett Letenyére, a templom orgonájának felújítására. Mint említette, az akkori sikerből kiindulva vállalt részt az MFP-s pályázat előkészítésében. Leszögezte, a 30 millió forint jó helyre került, hiszen az a közösség építését, s azon belül is főként a fiatalokat szolgálja.

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 22., Csütörtök

A falunap alkalmával felavatták a miseutat Pusztamagyaródon

A „miseút” a település két részét köti össze, az egyik falurészből ezen a járdán át közelítik meg a helyiek a templomot.


2024. augusztus 05., Hétfő

Térköves járda épült Szécsiszigeten

Jelentősen javítja a közlekedési feltételeket az újonnan elkészült járda.


2024. július 25., Csütörtök

Bővíti üzemét az Einhell Kft.

A beruházásösztönzési stratégia fókuszában a délnyugati térség.


2024. július 17., Szerda

Külterületi utak újultak meg

Több mint 100 millió forintot fordított a miháldi önkormányzat a külterületi utak állagmegóvására, felújítására.


2024. június 30., Vasárnap

Prósza, bor és tambura

Lassan húsz éve, hogy életre hívták az akkor még borfesztivált Tótszentmártonban.


2024. június 18., Kedd

Kétnyelvű utcanévtáblákat is avattak

A Horvát Köztársaság államiságát ünnepelték Semjénházán.


Történelmi időutazás

Az Inkey családnak állítottak emléket.


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.

+