Murafölde - 2021. november 08., Hétfő
#Becsehely #Magyar Falu Program #fejlesztés #orvosi rendelő #bölcsőde #Cseresnyés Péter

Megújult rendelőt és új bölcsődét avattak Becsehelyen

Megújult rendelőt és új bölcsődét avattak Becsehelyen

(Fotók: Gergely Szilárd)

Felavatták a teljesen felújított becsehelyi háziorvosi rendelőt, valamint a gyerekek által már szeptemberben birtokba vett bölcsődét.

Németh Géza polgármester elmondta: a Magyar Falu Program 30 millió forintos támogatásán túl csaknem 3 millió forintot a helyi önkormányzat is hozzátett a felújítási munkálatok költségeihez.

– A háziorvosi rendelő a magyar kormány támogatásával újult meg. Ennek révén szinte teljesen felújítottuk az épületet, mondhatni, csak a falak maradtak ugyanazok – de azok sem mindenütt. A felújításnál szempont volt, hogy a mai kor igényeinek és elvárásainak maximálisan megfeleljen a rendelő.

A polgármester hozzátette: a háziorvossal legalább hat évre megállapodtak, hogy elkötelezi magát a feladatellátásra. Dr. Horváth Tibor jelenleg az önkormányzat alkalmazásában dolgozik, és rendelkezésére áll a falu által öt évvel ezelőtt épített szolgálati lakás is.

Az új bölcsőde építésére 96 millió forintot nyert Becsehely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként, amit az önkormányzat 18 millió forinttal egészített ki, az építési árak emelkedése és a speciális igények miatt. Ám a napokban ezt a pénzt is visszakapta a falu. A tervek szerint tavasszal már a második csoport is elindul az intézményben.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: amint 2010-ben a kormány rendbe tette az ország gazdaságát, elkezdődhetett a vidék fejlesztése. Dél-Zalában az elmúlt években 3 milliárd forintot fordítottak a lélekmegtartó erőt is segítő fejlesztésekre, a Magyar Falu Programnak köszönhetően.

– Ahhoz, hogy a fiatalok ne csak a város felé induljanak meg, és ne csak a városban képzeljék el a jövőjüket, nagyon fontos volt, hogy erősítsük a falvak lélekmegtartó képességét. Erre kiválóan alkalmas a Magyar Falu Program, amelynek a segítségével a falvakban intézmények, utak, járdák, óvodák, bölcsődék és orvosi rendelők újulhattak meg, ez pedig tovább erősítette a helyiek kötődését az otthonukhoz. Ha az ország egészét nézzük, több száz milliárd forintról beszélünk, de a választókerületemhez tartozó 81 kistelepülésen is több mint 3 milliárd forintot sikerült felhasználni fejlesztésekre. A Magyar Falu Program mellett természetesen egy új fejlesztés- és vidékpolitika eredményeként az uniós forrásokból is külön források jutottak a vidéknek.

A politikus hozzátette: ezeket a forrásokat a megyei közgyűlések koordinálják, de a települések fejlesztését szolgálják még a Belügyminisztérium vagy a Vidékfejlesztési Program pályázatai is.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.

+