Hazai - 2021. december 29., Szerda
#tűzijáték #szilveszter #baleset-megelőzés #tűzveszély #rendőrség #katasztrófavédelem

Idén nincs tűzijáték-stop

Idén nincs tűzijáték-stop

Látványos, de veszélyes – csak óvatosan a tűzijátékkal! (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tavaly a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért megtiltotta a kormány a pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.

Idén nem lesz ilyen korlátozás, így a rendőrség részletesen ismertette a tűzijátékok felhasználásának szabályait. Kiemelték: továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat.

Négy pirotechnikai osztályt különböztetnek meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. Az első két kategóriába tartozó termékeket, mint például tortagyertya, egész évben engedély nélkül meg lehet venni – kategóriától függően – 14 vagy 16 éves kortól.

A harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékek (például a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak. Ezeket engedély nélkül december 28. és 31. között csak felnőttek vásárolhatják meg, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatják. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. éjfélig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A negyedik pirotechnikai osztályba sorolt termékek nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak és csak ők vásárolhatják meg engedéllyel – tették hozzá.

Az első és második pirotechnikai osztályba tartozó termékekből egyszerre csak 1-1 kilogrammot, míg a harmadik pirotechnikai osztályba sorolt termékekből egy időben maximum nettó 3 kilogrammot lehet tárolni.

Felhívták a figyelmet, hogy pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható, amely az év végén, jellemzően bevásárlóközpontok környékén felállított konténerekben is lehet. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek (alacsonyabb kockázati besorolású tűzijátékok) hozhatók forgalomba – írta a rendőrség, amely Facebook-oldalán számos tanácsot is felsorol a pirotechnikai termékek biztonságos használatához.

OKF: szilveszter éjjel átlagosan ötven tűz keletkezik a tűzijátékok miatt

Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel kedden.

Mukics Dániel közleményében azt írta, többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmillió forintos kárt okozó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz.

A katasztrófavédelem megfogalmazott pár tanácsot is, amelyekkel elkerülhetők a tüzek, balesetek. Felhívta a figyelmet arra, az emberek ne vásároljanak tűzijátékot illegális árusoktól, hiszen azok az eszközök tüzet okozhatnak.

Azt javasolják, csak annyi tűzijátékot vegyenek az emberek, amennyit szilveszterkor elhasználnak. Ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni - írta, megjegyezve, azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük.

A megvásárolt termékek csak akkor szállíthatók biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van. Azt javasolják, a megvásárolt tűzijátékot ne hagyják az autóban, és felidéztek egy tavalyi esetet, amikor az autóban hőt kapó tűzijáték idő előtt elindultak, és az egész autó kiégett. Azt is javasolják, az emberek ügyeljenek arra, hogy szállítás közben ne érje a tűzijátékokat csapadék és otthon se tegyék az eszközöket párás, nedves helyre. A pára vagy víz miatt átnedvesedett tűzijátékokat akkor se használják fel az emberek, ha megszáradtak, mert a víztől tönkremennek és hibásan fognak működni. Ezeket adjuk le az egyik árusítóhelyen – írta Mukics Dániel.

A katasztrófavédelem azt is tanácsolja, otthon olyan helyre zárják el az emberek a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő, nem szabad fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé tenni, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. A tűzijátékokat úgy kell elhelyezni, hogy ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok. Nem szabad együtt tárolni a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.

A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani. Akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat a megfelelő működésen, és balesetet vagy tüzet okoz - írta a szóvivő.

Hozzátette: minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, amely tartalmazza, hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani. A katasztrófavédelem azt javasolja a vásárlóknak, olvassák el és tartsák be az utasításokat.

Bármilyen tűzijátékkal is búcsúztatjuk az óévet, egyiket se irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, vagy épületekre – írta. Hozzátette: erős szélben nem szabad felhasználni a tűzijátékokat. Azt javasolják, ne tűzijátékozzunk, ha alkoholt fogyasztottunk.

Tűzijátékot csak közterületen működtessünk, de a társasház erkélye nem számít közterületnek, ezért a társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsuk el ezeket. Menjünk le az utcára és a házaktól, fáktól, villanyvezetékektől távolabb működtessük őket – jegyezte meg.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobják az emberek azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, sőt néha még a mellette parkoló autó vagy a ház is a forrón kukába dobott tűzijáték miatt.

Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. Ne kössük meg őket, hanem engedjük a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni őket - írta a szóvivő. Hozzátette: szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben ötszáz tűzoltóautóval, ha tűz keletkezik, a 112-es segélyhívó számot kell hívni.

(Forrás: MTI)

Még érdekes lehet ...


2024. június 06., Csütörtök

Rendkívüli nyitvatartás a választás hétvégéjén a kormányablakokban

A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal.


2024. május 30., Csütörtök

Akadálymentes rámpa épült Zalakaroson

A szabad és akadálymentes közlekedés lehetőségét biztosították.


2024. május 13., Hétfő

Pályázni lehet falvak járdáinak, hídjainak, kerékpárútjainak felújítására

Június 12. és július 12. között várják a pályázatokat.


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.

+