Kultúra - 2020. július 29., Szerda
#Orgonák éjszakája #OrgonaPont #koncert #Filharmónia Magyarország

Újra megrendezik az orgonák éjszakáját

Újra megrendezik az orgonák éjszakáját

Orgonák éjszakája 2019-ben a szombathelyi székesegyházban (A kép forrása: https://www.facebook.com/FilharmoniaMo/)

A hangszerek királynőjeként számon tartott orgonáé a főszerep a Filharmónia Magyarország augusztusi rendezvényein: az OrgonaPont elnevezésű sorozat keretében 40 helyszínen 50 koncertre, az augusztus 8-i Orgonák éjszakáján több száz eseményre várják az érdeklődőket.

A színes programoknak köszönhetően betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek, írta a Filharmónia az MTI-hez is eljuttatott tájékoztatójában.

Kiemelték, hogy az OrgonaPont koncertsorozatba Budapest és vidéki nagyvárosok mellett kistelepülések is bekapcsolódnak, a közönség olyan nagyszerű orgonaművészek játékát hallhatja, mint Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővári Péter, Balatoni Sándor, valamint a Fischer Annie-ösztöndíjas Tóka Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr, s a tavalyi Orgonák éjszakája rekordere, Mészáros Zsolt Máté. Rajtuk kívül fantasztikus előadókat, köztük Sebestyén Márta népdal- és Miklósa Erika operaénekest is köszönthetik az érdeklődők.

A sorozat különböző állomásain orgona-énekhang együttesével és érdekes hangszerpárosításokkal lehet találkozni, az orgona kürttel, fuvolával, oboával és hegedűvel is „randevúzik”.

A tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott, idén augusztus 8-án sorra kerülő Orgonák éjszakáján „újra megtelnek templomok, terek, különleges helyszínek a hangszerek királynőjének csodálatos hangjával”. A programok között lesz orgonakoncert, orgonás liturgia, előadás, kiállítás, hangszerbemutató, s igazi különlegességként szokatlan helyszíneken is hallható orgonazene.

A szervezők jelezték, hogy vándor orgonák csendülnek fel várak udvarán, piacokon, fürdőkben és főtereken.

Egy orgona a Balatonon vízre száll, egy másik dallamai napközben a Tihanyi Apátság előtt, este az apátságban, fényjáték kíséretében szólnak majd.

A közönség Kaposváron egy új orgona bemutatkozásának lehet fültanúja. Pécsett a bazilikában sötétben tartanak jótékonysági koncertet látássérült művészek előadásában. Az est során Péterfay Ferenc orgonaművész és Bán Tamás klarinétművész játéka, továbbá a Kopa testvérek, Marcell és Dóra versei hallhatók, a jegyvásárlók a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét támogatják.

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor az Orgonák éjszakája minden programján „közös hangként” megszólal Beischer-Matyó Tamás Invocation című műve, erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi a program résztvevőit.

A mű magában hordozza az Orgonák éjszakájának üzenetét, amely 2020 kihívásai által létrejött összetartozást, hitet is jelképezi.

A Filharmónia nemcsak a felnőtteket, de a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményez kapcsolódva Az én orgonám címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Az OrgonaPont és az Orgonák éjszakája programjaira a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a www.jegymester.hu oldalon, és a koncertek előtt a helyszíneken lehet jegyet váltani, az eseményről további információk a www.filharmonia.hu honlapon találhatók.

(Forrás: MTI)

Még érdekes lehet ...


2024. június 05., Szerda

Polgár József kötete vitahelyzetet teremt

A szerző a sorban immár 18. kötetét a napokban mutatták be.


2024. június 02., Vasárnap

Idősklubok művészeti találkozója Lovásziban

Közel 20 műsorszámot láthatott-hallhatott a közönség.


2024. május 27., Hétfő

Szóljanak a harangok!

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége idén is folytatja a trianoni békediktátum évfordulójához kapcsolódó hagyományát.


2024. május 22., Szerda

Horvát mise Fityeházon

A tervek szerint Murakeresztúron szeptember 15-én lesz horvát nyelvű szentmise Josip Đurkan atya celebrálásával.


2024. május 20., Hétfő

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

A megemlékezésen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László Nagykanizsa polgármestere is. 


2024. május 12., Vasárnap

Fennállásának 25 éves jubileumát ünnepelte a Kodály Zoltán Énekkar

Példaértékű a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház művészeti csoportjának zene iránti szeretete.


2024. május 11., Szombat

Zománcműves varázslatos kiállítása a Hevesi-iskolában

Stekly Zsuzsa tárlata május 31-ig látható az intézmény nyitvatartási idejében 8 és 16 óra között. 


Mesék a természetről

Illusztrált mesék az év állatairól, növényeiről címmel írt ki komplex meseíró pályázatot a Nagyrécsei-iskola 4. osztályos tanulóknak.


2024. május 10., Péntek

Példaemberként vonult a történelembe

Hevesi Sándorra büszkék lehetnek Nagykanizsán.


2024. május 08., Szerda

Kiállítás nyílt Kerkaszentkirályon

Kosárfonás, hímzés, szövés, mandalák - négy csoport munkáiból nyílt kiállítás a Természetházban.


2024. április 29., Hétfő

Galambok a Régió Fesztiválon

Vonyarcvashegyen lépett fel a Galamboki Dalkör és a Szőlőhegyi Nótás Ifjak.

+