Vélemények - 2021. április 01., Csütörtök
#kultúrdemencia #vélemény

Kockuló - véleménybuborék

Kockuló - véleménybuborék

(Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Joe Biden (forBidden) a minap az Air Force One lépcsőjén lépcsőzve háromszor is újrapróbálkozott, hogy végre sikeresen megtegye azt a néhány fokot, melyek őt az első számúnak járó elsőszámú repülőgépre felvezették. Háromszor is sikerült neki!

Azt hiszem, nagyjából ennyiben ki is merült USA-elnöki tevékenységének minden felívelést hozó sikere, azon túl, hogy állítólag volt már olyan mondata, amelyet befejezett, vagy legalább a mondat második fele valami összefüggést mutatott annak első felével, mégha éppen szemantikailag volt is némi bökkenő, mint pl. amikor leelnöközte alelnökét, Kamala „president Harris”-t. A 78 éves amerikai elnök szellemi teljesítménye hasonlóan konvergál a Föld középpontja felé, mint ő maga a lépcsőn, és úgy tűnik, a világ nagyhatalma végre megtalálta hozzá méltó, őt leginkább reprezentáló vezetőjét. ForBidden for President!

Minden borzalmával együtt a demencia súlyos mértékben és módon jelen van világunkban. Nemcsak a No.1 birodalom élén mutat ráutaló jeleket, de családok milliói ténylegesen küzdenek demens szeretteikért. És amely állapotnak a legszörnyűbb következménye a memória elvesztésén keresztül a szubjektum, vagyis az egyén személyes énjének, identitásának a szétesése. Mert ahol nincs emlék, ott nincs tudatfolyam és idő, ott nincs személyiség – és nincs önazonosság. Kivel és mivel legyek azonos, ha már nincs egy cseppnyi emlékem sem róluk, sem önmagamról?

E szomorú és rettenetes állapot mindenkit megvisel a környezetében. Személyes sorsok, családi veszteségek.

Éppen ezért: ha a világ legnagyobb birodalmának nagyon demokratái az emberi méltóságról prédikálva simán odalöknek érdekeikért egy idős, a demencia tüneteit mutató embert a hatalom nyilvánosságába, hogy az nyugodtan essen csak el néhányszor, maximum jót röhögünk rajta, hiszen úgy is leváltjuk nemsokára az oly régen várt színes-női megfelelőjére, „president Harris”-re, akkor ott már globalizált mentális kortünetről, a hagyományos kulturális identitás és személyesség teljes szétesésének-szétverésének ördögi ünnepléséről beszélhetünk csak. Magáról a cinizmus szakrálissá tételéről.

Ami az egyének, a családok szintjén szentség és szeretet, teljes ősbizalom és odafigyelés, türelem és szolidaritás annak minden intimitásával együtt, vagyis maga a tradicionális emberi kultúra, az a másik oldalon: a globális posztmodernség baloldali politikai dimenziójában a kívánt létezés maga, melyet éppen felröpít (némi botladozással), hogy követendő mintává, normatívává emeljen világszinten. Kultúrdemencia.

Mi mással lehetne magyarázni azt a véletlen összefüggést, hogy amikor épp az identitás teljes ideológiai szétverésének kísérlete zajlik olyan szellemi óriások közreműködésével, mint a múlt- és szobordöntögető Black Lives Matter térdepeltető mozgalmának világszínpadra fellépői, éppen akkor párhuzamosan Amerika egy emlék- és identitásnélküli elnököt emel fel. Európa pedig uniós értékekről papolva épp agymossa teljes kulturális és történelmi tudatalattiját, hogy megágyazzon békésen robbantgató iszlamista barátainak. Vagy, amikor a nemi identitást és családfogalmat felfüggesztő korszellem viharai közepette olyan pártocskák lépnek fel a múlt eltörlésének szivárványos zászlaját lobogtatva, melyek nemrég még gárdák élén masíroztak vagy épp az ellen kígyóztak az utcán, aki most épp velük kígyózik, almát szorongatva a mancsában. (Mindent eltörölni! jeligére továbbra is várják a szivárványhoz csatlakozni kívánó új színeket!) E srácocskák nemrég még nácizva-kommunistázva addig köpdösték le egymást, míg rá nem jöttek, hogy az össze is tudja őket tapasztani, bizonyára tartósan.

E kultúrát, nemzetet, hagyományt és történelmet tagadó korszellem-harcosok az egyén és család szintjén küzdelmes, sok szeretet és erőt kívánó demenciát a tömeg és a globalitás dimenziójába kívánják emelni, hogy emlék és identitásnélküli hontalanokká váljunk, akik csak sodródnak, és rászorulnak a „nagyok” éppen soros védelmező kezére.  

Még érdekes lehet ...


2023. december 04., Hétfő

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

Fodor Csaba és társai ugyanis nem városvezetőként viselkednek, sokkal inkább durcás kisgyerekként, aki mindig mást okol saját sikertelensége miatt.


2022. február 16., Szerda

Élhetetlen VárosuNk Egyesület

Nahát, miről ír az országos sajtó!


2021. december 24., Péntek

ÉVE-frakció: kicsinyességben a legnagyobbak

Mindent a választókért? Inkább tegyünk keresztbe valakinek bosszúból!


2021. augusztus 23., Hétfő

Város Napja 2021 - olvasónk véleménye a kialakult helyzetről

Olvasói levél érkezett virtuális postaládánkba.


2021. április 08., Csütörtök

2021. február 23., Kedd

Nem lehet a vonatokat „eltéríteni”, azok a leggazdaságosabb, legoptimálisabb útvonalon járnak, így logisztikai központ is ott épül, amerre a szerelvények közlekednek

Nézzenek a vasúti térképre és a dolgok mögé az ÉVE tagjai, mielőtt ismét feleslegesen kezdenek politikai hangulatkeltésbe!


2020. július 13., Hétfő

A szerelem sötét verem...

Firka csúfítja el a régi víztorony közelében álló út menti kőkeresztet.

+