Kultúra - 2022. március 05., Szombat
#hitélet #kormány #Gulyás Gergely #Kanizsai esték #Nagykanizsa

Gulyás Gergely: a kormány támogatja a hitéletet

Gulyás Gergely: a kormány támogatja a hitéletet

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kanizsai esték című előadássorozat vendégeként érkezett Kanizsára (Fotó: Gergely Szilárd)

A kormány támogatja a hitéletet, az egyházi intézményeknek jelentős mértékű támogatást biztosít a fejlődéshez, fejlesztésekhez - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Nagykanizsán.

Gulyás Gergely a református gyülekezet Kanizsai esték című előadássorozatának vendégeként és az azt megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt: ha azt akarjuk, hogy „Magyarország hosszú távon magyar ország maradjon és a keresztény kultúra határozza meg a mindennapjainkat”, akkor szükség van arra, hogy a mindenkori kormányzat és a történelmi egyházak között jó legyen a kapcsolat, a kormány támogassa az egyházakat mindennapi feladataik ellátásában.

Hibának nevezte, hogy a korábbi kormányok különbséget tettek az egyházi és az állami iskolákba járó diákok között, holott az egyházak különösen az oktatásban, de az egészségügyben és a szociális területen is nagyon sok közfeladatot látnak el. Ha a kormány ehhez nem ad megfelelő támogatást, akkor nagyon rossz úton jár - jelentette ki Gulyás Gergely.

Kifejtette: a magyar társadalom összességében egy keresztény-konzervatív társadalom, amely sajnálatos módon ma már nem jelenti általában a mindennapos vallásgyakorlást. A Századvég egyik felmérése szerint 18 százaléka az embereknek gyakorló hívőnek vallja magát, de 70 százaléka a társadalomnak „a maga módján vallásos”.

202203051015_NKGGUL-63.jpg (1500×1001)Gulyás Gergely: az egyházak javára történő személyijövedelemadó-felajánlások száma 2010 óta majdnem kétszeresére emelkedett, ami jól mutatja, mennyien gondolják, hogy érdemes hozzájárulni az egyházak közfeladat-ellátásához (Fotó: Gergely Szilárd)

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy a Kárpát-medencében és Magyarországon az elmúlt több mint tíz évben háromezernél is több templom újult meg és 200 új épült, miközben tőlünk nyugatra bezárják a templomokat. A 2021-ben indított, soha nem látott mértékű templomfelújítási programban már több mint 1800 korszerűsítés kezdődött el. Ugyancsak az elmúlt bő évtized eredményeként ismertette, hogy közel 500 egyházi köznevelési intézményt újítottak fel vagy építettek újat, továbbá 1500 új egyházi közösségi tér áll a hívők rendelkezésére.    

A közelgő választásokra utalva kijelentette: az egyházak ereje igazából akkor mutatkozik meg, ha Magyarországnak nem polgári keresztény kormánya lesz, „de ezt nem kívánjuk magunknak”. A mögöttünk hagyott bő egy évtized, ami megerősítette az egyházakat, a keresztény kultúrát, elég lenne ahhoz, hogy „az egyházak társadalmi szerepvállalását nem vagy egyáltalán nem szívesen támogató kormány mellett is erősek maradjunk, megmaradjunk, sőt akár a szembenállás erősítsen meg bennünket".

Kiemelte: „minden okunk megvan, hogy a magyar közéletben optimisták legyünk, de ha ez nem így lenne, akkor is kellően erősek vagyunk ahhoz, hogy a legnehezebb időkben is összetartsunk”.

(Forrás: MTI)

 

Még érdekes lehet ...


2024. június 05., Szerda

Polgár József kötete vitahelyzetet teremt

A szerző a sorban immár 18. kötetét a napokban mutatták be.


2024. június 02., Vasárnap

Idősklubok művészeti találkozója Lovásziban

Közel 20 műsorszámot láthatott-hallhatott a közönség.


2024. május 27., Hétfő

Szóljanak a harangok!

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége idén is folytatja a trianoni békediktátum évfordulójához kapcsolódó hagyományát.


2024. május 22., Szerda

Horvát mise Fityeházon

A tervek szerint Murakeresztúron szeptember 15-én lesz horvát nyelvű szentmise Josip Đurkan atya celebrálásával.


2024. május 20., Hétfő

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

A megemlékezésen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László Nagykanizsa polgármestere is. 


2024. május 12., Vasárnap

Fennállásának 25 éves jubileumát ünnepelte a Kodály Zoltán Énekkar

Példaértékű a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház művészeti csoportjának zene iránti szeretete.


2024. május 11., Szombat

Zománcműves varázslatos kiállítása a Hevesi-iskolában

Stekly Zsuzsa tárlata május 31-ig látható az intézmény nyitvatartási idejében 8 és 16 óra között. 


Mesék a természetről

Illusztrált mesék az év állatairól, növényeiről címmel írt ki komplex meseíró pályázatot a Nagyrécsei-iskola 4. osztályos tanulóknak.


2024. május 10., Péntek

Példaemberként vonult a történelembe

Hevesi Sándorra büszkék lehetnek Nagykanizsán.


2024. május 08., Szerda

Kiállítás nyílt Kerkaszentkirályon

Kosárfonás, hímzés, szövés, mandalák - négy csoport munkáiból nyílt kiállítás a Természetházban.


2024. április 29., Hétfő

Galambok a Régió Fesztiválon

Vonyarcvashegyen lépett fel a Galamboki Dalkör és a Szőlőhegyi Nótás Ifjak.

+