Kultúra - 2022. szeptember 27., Kedd
#A korona #II. Erzsébet #sorozat #Netflix

November 5-én visszatér A korona 5. évada

November 5-én visszatér A korona 5. évada

(A kép forrása: Netflix)

A II. Erzsébet királynőről és a brit királyi családról szóló, A korona című sorozat 5. évada november 9-én kerül fel a Netflixre. Ezt maga streamingszolgáltató jelentette be szeptember 24-én.

Amit tudni lehet az 5. évadról, hogy a csodálatos, BAFTA, - és Európai Filmdíjas angol színésznő, Imelda Staunton alakítja II. Erzsébetet. A színésző leghíresebb szerepe a Vera Drake című 2004-es filmben a címszereplő alakítása volt, de a fiatalabb korosztály Dolores Umbridge-ként ismerheti a Harry Potter-filmekből.

Ezek mellett filmes és szinkronszínészi szerepeinek száma szinte felsorolhatatlan. Bár A korona rajongói egy ideig kifogásolták a kiválasztását a királynő szerepére, az elválaszthatatlanná vált Dolores Umbridge alakítás miatt, Staunton végül mégis egyé vált ezzel a szereppel is.

A sorzat első két évadában Claire Foy játszotta a trónra lépő, és a királynői szerephez felnövő fiatal hercegnőt. A harmadik és negyedik évadban pedig Olivia Colman alakította az uralkodót. A korona című produkció 22 Emmy-díjat nyert el, köztük a legjobb drámasorozat elismerését, de Foy, valamint Colman, és az ifjú Károly herceget 13 epizódban játszó Josh O'Connor is díjazott lett.

Diana hercegnő szerepét az ötödik és hatodik évadra Elizabeth Debicki vette át Emma Corrintól. Károly herceget pedig Dominic West ír származású angol színész, zenész, rendező játssza majd, akit többek között a Drót című sorozatból ismerhetünk.

Az ötödik évad a királyi család 1990-es éveit idézi fel, amikor Károly és Diana házassága felbomlott. A walesi hercegné 1997-ben autóbalesetben vesztette életét Párizsban. A drámasorozatot már a kezdetek óta kritizálták néhányan a történelmi pontatlanságai miatt, de A korona alkotója, Peter Morgan kihangsúlyozta, hogy a sorozathoz alapos kutatásokat végeztek és szellemében igaznak érzi a valós történésekhez.

Tiszteletadásként a 6. évad forgatását két alkalommal is, a királynő halálának napján, szeptember 8-án, illetve az uralkodó temetésének napján is felfüggesztették.

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2022. november 25., Péntek

Advent a várakozás, az elcsendesedés ideje

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra készülés négy héten át tartó időszaka.


2022. november 14., Hétfő

A világ nem hallja meg a szegények fájdalomkiáltását

Az ukrajnai háború és az energiaválság is témája volt a szegények idei világnapjának, melynek alkalmából ezerháromszáz rászoruló vett részt a Ferenc pápa bemutatta misén és az azt követő közös vatikáni ebéden vasárnap.2022. november 12., Szombat

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat közönségszavazása

A pályázat iránti érdeklődés idén is rekordot döntött, csaknem 38 ezer fotó érkezett be.


2022. november 10., Csütörtök

Magyarország területén született a katolikus egyház egyik legfontosabb szentje

Szent Márton napjához, november 11-hez számos hagyomány, népszokás kötődik, mindemellett az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még a gazdag étkezés is megengedett.


2022. november 03., Csütörtök

Széchenyi saját jövedelmét ajánlotta fel érte

A magyar tudományt ünnepeljük ma.


2022. november 01., Kedd

Harangszó és gyertyagyújtás: mindenszentek napján ünnepeljük a megdicsőült lelkeket

Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért.


2022. október 30., Vasárnap

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek”

Összegyűjtöttük, amit a két ünnepről tudni érdemes.


2022. október 23., Vasárnap

Lezárt, kerek történetet mutat be a Blokád című film

Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet a Blokád című film forgatókönyvírójának fejében, hogy szeretné bemutatni a taxisblokád napjait.


2022. október 15., Szombat

Meghalt a Harry Potter-filmek jóságos óriását alakító Robbie Coltraine

J. K. Rowling Harry Potter-regényfolyamának megfilmesítésekor az elsők között kérték fel a Roxfort varázslóiskola gondnokának, Rubeus Hagridnak a szerepére.

+