Panoráma - 2021. június 16., Szerda
#online vásárlás #karácsony #ajándék #kereskedelem #Kína #kikötő #koronavírus #járvány #COVID-19

Már most elkéstünk a karácsonyi ajándék megrendelésével?

Már most elkéstünk a karácsonyi ajándék megrendelésével?

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

Újabb sokkhatás gyűrűzhet végig a globális ellátási láncokon. A probléma forrása ezúttal Kína, de ellentétben a tavaszi szuezi helyzettel, ez a kalamajka a várakozások szerint nem szűnik meg egyhamar, és már most súlyosabb válságot okozott, mint az Ever Given márciusban.

A dél-kínai Kantonban május végén azonosították először a koronavírus indiai, más néven delta variánsát. A hatóságok, ahogy korábban, ezúttal is drasztikus lépésekkel próbálták megelőzni, hogy súlyos járványgóc alakuljon ki a világviszonylatban is fontos ipari és kereskedelmi központban. A 15 milliós Kuangcsouban egész városrészeket vontak vesztegzár alá, ideiglenes bezárásra kényszerítve a helyi logisztikai vállalkozásokat is; Sencsenben pedig csaknem három hétre még a kikötőkre is lakatot tettek. Ezek közül a legnagyobb, a Jantien Nemzetközi Konténerterminál (Yantian International Container Terminal – YICT), amely a világ harmadik legforgalmasabb átrakodóterminálja, még mindig csak kapacitása ötödén üzemel. Mivel innen, a Gyöngy-folyó torkolatából indul útnak a kínai export 24 százaléka, a korlátozások hatása Európába is gyorsan begyűrűzhet, és akár még az év végén is érezhető lesz – figyelmeztettek a szakértők.

A Jantien kikötőben több mint 160 ezer konténer torlódott fel május vége óta, a bejáratnál pedig a szokásos fél nap helyett most legkevesebb 16 napot kell vesztegelniük a teherhajóknak. Nem sokkal jobb a helyzet Hongkongban vagy a világ ötödik legforgalmasabb ­teherkikötőjében, Kuangcsouban sem, ahová egyre több hajót irányítanak át a Jantienből.

A szuezi zárlat mindössze egy hétig tartott, de további tíz napunkba került, hogy a torlódást megszüntessük. A kínaiak mindent zárva tartanak egészen addig, amíg meg nem győződnek arról, hogy a koronavírus terjedését megfékezték. Intézkedéseik hatása világszerte érezhető lesz

– figyelmeztetett Lars Mikael Jensen, a Maersk vezére a The Wall Street Journalnak nyilatkozva. Ám a bajok akkor sem érnek majd véget, ha a teherhajó-forgalom végül helyreáll Kantonban. Ekkor ugyanis az euró­pai kikötőkre zúdulhat az ott feltorlódott hajók tömege. Márpedig Hamburg és Antwerpen – a rotterdami után a két legnagyobb európai teherkikötő – már most is alig bírja a forgalmat. Az utóbbiban annyira nagy a tumultus, hogy a konténereket legfeljebb hét nappal a berakodás előtt lehet levinni a rakpartra.

A BBC-nek nyilatkozó kereskedők közül többen is arra panaszkodtak, hogy

bár áruik már május végén, a várt időben megérkeztek, akár augusz­tusig is várniuk kell, hogy kirakodják őket.

A szállításokat tovább lassítja, hogy a szektor év eleje óta egyre súlyosabb konténerhiánnyal küzd, amire válaszul a kínaiak minden tárolót hazarendeltek. Mark Yeager, a Redwood Logistics vezérigazgatója a CNBC-nek elmondta: ennek a lépésenek a hatása már Németországban, Ausztriában és Magyarországon is érezhető – ezekből az országokból is keletre irányították az üres tárolókat. Egy Kínából Euró­pába tartó konténer bérleti díja egy év alatt több mint a háromszorosára emelkedett, de a legtöbb cégnek még ezen az áron is heteket kell várnia egy üres negyvenlábas tárolóra, ezért például a dániai Maersk azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy amikor lehet, érjék be a kisebb, húszlábas konténerekkel. Ez persze csak tovább növeli a szállítmányozás költségét, ami várhatóan a fogyasztói árakban is megjelenik majd.

Már ha lesz mire árcédulát akasztani, ugyanis iparági meg­figyelők szerint nagy a valószínűsége, hogy az ellátási láncokban tapasztalható zavar a karácsonyi időszakban is érezhető lesz.

Rendes körülmények között a kereskedők nyár végén kezdik megrendelni a karácsonyi árut, hogy még azelőtt hajóra rakják, hogy beindulna az ünnepi dömping, és elszállnának a konténerbérleti díjak.

Idén azonban már most olyan állapotok uralkodnak a globális szállítmányozási piacon, mint karácsony táján, ezért senki nem tudja megjósolni, mi várható szeptemberben.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 25., Hétfő

Káosz Dovernél

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.

+