Érdekes - 2021. június 27., Vasárnap
#Snapchat #filter #gyorshajtás #baleset #mobil #közösségi média

A Snapchat törölte a fiatalok halálához vezető filterét

A Snapchat törölte a fiatalok halálához vezető filterét

A Snapchat speed-o-metere gyorshajtásra és vezetés közbeni mobilozásra ösztönözheti a felhasználókat (Illusztráció, a kép forrása: makeuseof.com)

A Snapchat üzenetküldő alkalmazás törölte azt a filterét, amely mutatja, hogy milyen sebességgel megyünk. A vállalat szerint azért teszik ezt, mert alig alkalmazták a felhasználók a sebességfiltert. Ám több autóbaleset is történt használata közben, az egyik alkalmával három fiú elhunyt. Közülük két fiú szülei be is perelték a céget, mert szerintük a filter bátorította a fiatalokat az óránkénti 198 kilométeres gyorshajtásra. Azonban eltarthat még néhány hónapig, mire mind az 500 millió felhasználó alkalmazásából törlődik a funkció.

A Snapchat, ahol úgy küldhetnek a felhasználók képet és videót egymásnak, hogy az maximum 24 óra múlva törlődik, rengeteg filter használatára ad lehetőséget. Az egyik filtert, amely azt mutatta, hogy mennyivel megy valaki, törölték az alkalmazásból, mert többek szerint gyorshajtásra buzdította a fiatalokat. Ugyanis azzal próbáltak „villogni” társaik között, hogy milyen gyorsan vezetnek.

A Snap, amely a Facebook egyik leányvállalata, azt nyilatkozta, hogy azért törlik a filtert, mert a felhasználók alig vették igénybe. Azonban a leányvállalatot két fiatal szülei beperelték. A szülők azt állítják, hogy a filter arra bátorította fiaikat, hogy veszélyesen gyors sebességgel autózzanak, és így három életet követelt a filter gondatlan megtervezése – írta a BBC.


Az ominózus filter használat közben. Repülőgépen utazva még oké, de vezetés és biciklizés közben kész életveszély!

A Snapchat közleményben tudatta, hogy a filterre már tettek egy felső korlátot 56 km/óránál, hogy ne használják a filtert vezetés közben, és egy „ne snapelj, és vezess” figyelmeztetés is megjelent. Most azonban törölték is a sebességfiltert. Néhány hétig még eltart azonban, amíg mind az 500 millió felhasználó alkalmazásából eltűnik.

„Semmi sem fontosabb, mint a Snapchat közösségének biztonsága” – mondta a vállalat egyik képviselője.

Az eset, ami miatt a szülők beperelték a leányvállalatot, 2017-ben történt. Az Egyesült Államokban, Wisconsinban három fiú, két 17 és egy 20 éves meghalt, amikor autójuk egy fába csapódott. Bírósági dokumentumok szerint jóval a sebességhatár felett haladt az autó, egy snap szerint óránként 123 mérfölddel, azaz csaknem 198 kilométeres sebességgel haladtak. A dokumentumokban az is szerepel, hogy attól függetlenül, hogy a Snapnek szándékában volt-e a gyorshajtás bátorítása, tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a filter igenis bátorítja a gyorshajtást.

Két másik, 2015-ös autóbalesetre is felhívják benne a figyelmet, ami a sebességfilter használatával kapcsolatos. Az egyik súlyos sérüléssel, a másik három fiatal nő halálával végződött, akik egy parkoló teherautóba ütköztek Philadelphiában.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

A kánikula ellenére még nem dőlt meg a tavaly nyári áramfogyasztási rekord

Rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztal a szolgáltató, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek.


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!

+