Kanizsa - 2020. december 21., Hétfő
#Trianon-emléktábla #átadás

Átadták a városnak a Trianon-emléktáblát

Átadták a városnak a Trianon-emléktáblát

Cseresnyés Péter, Balogh László és Papp János az emléktáblánál (Fotó: Gergely Szilárd)

Az eseményen Papp János, a Polgári Kanizsáért Alapítvány elnöke adta át a városnak az elkészült emléktáblát. Azt mondta, a csúszás oka részben a járvány, részben a vörös ragály, a táblához pedig sok jó szándékú ember egy irányba mutató akarata kellett.

Balogh László polgármester kiemelte, ő Trianon gyermeke, mert Ungváron, Kárpátalján a külhonban született. Mint mondta, aki soha nem élt kisebbségben, az soha nem tudja meg, mit jelent magyarként élni ott, ahol ez nem jelent előnyt, sőt, hátrányos. Hozzátette, ezért is különösen örül annak, hogy Nagykanizsán áll őrt az unikális értékű Nagy-Magyarország-emlékmű. advent negyedik vasárnapján pedig 

– Trianon a nemzetünk ellen elkövetett igazságtalanság, gyilkossági kísérlet, a magyar néplélek sérülése is. Fájdalom, trauma. De túllépve a történelmi igazságtalanságot, legfőbb üzenete mégis az, hogy megmaradtunk, talpra álltunk.  A magyar állam testét száz évvel ezelőtt a történelemben munkálkodó hatalom ereje szenvtelenül szétdarabolta, minta élettelen anyag volna, mely harci koncként elosztható lenne. De a nemzet nemcsak állam, a nemzet népe és kultúrája nem pusztán ország, nem határok és földek, testek és tárgyak halmaza, nemcsak jogrend és épületek együttese, nem egyedek sokasága, hanem történetté formált közösség, lélekvihar a testben, de azon túl is szárnyaló lelkesség. A nemzet az a belső kötelék, amely átível határokat, földet és teret és embereket, de az emberek hagyományait, hitét és reményét, szeretetét és verítékét oldja és köti össze – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, az emléktábla se csak kő és írás, hanem ezen értékek összeadódása.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, aki szintén nagyobb adománnyal támogatta az emlék állítását, azt mondta, sok üzenetet hordoz a gránittábla, ezek közül a jelenről szólóról beszélt az eseményen.

– Akadékoskodásból, tagadásból, gyűlöletből nem lehet építkezni. Építkezni, eredményeket elérni csak közös akaratból, célok kitűzésével és nagyon kemény munkával lehet. Azért mondom ezt a mai Nagykanizsára, mert azt lehet látni, hogy vannak emberek, akik tagadják azt a munkát, ami az elmúlt 10-14 évben megvalósult a városban. Vannak olyanok, akik nem akarnak együttműködni, és a gyűlölet vezérli a mindennapi tevékenységüket.  Egy fontos nekik: gátolják azokat, akik előre akarnak menni. Ennek a táblának a megvalósulása is egy jó példa erre: voltak, akik akarták, támogatták, és voltak, akik nem. Az emlékmű és a tábla is arra emlékeztet, hogy a legreménytelenebb helyzetből is van kilábalás.  Azt szeretnénk, hogy Nagykanizsa és az ország is előbbre jusson, ezt kell szem előtt tartani, amikor célokat tűzünk ki – mondta a politikus.

Az átadáson köszönetet mondtak az adományozóknak, köztük Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének, továbbá a kivitelezőknek.  

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. május 11., Szombat

Megemlékezés a nagykanizsai katonahősről

Vitéz Szabadi Béla példa lehet a mai generáció előtt.


2024. május 10., Péntek

Hazugságokkal hergel az ÉVE

Radics Bálintot megdöbbentette az a fajta szélhámosság, amit az ÉVE megenged magának.


2024. május 09., Csütörtök

Deutsch Tamás lesz a vendég Kanizsán

Május 15-én folytatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozata.


Emléktáblát avatnak Nagykanizsán

A vitézek leszármazottai találkoznak.


2024. május 03., Péntek

Indul a Sörgyár utca aszfaltozása

Az útszakasz felújítása közel 11,5 millió forintba kerül.


Eltűnnek végre a kátyúk

Teljes hosszában megújul a Napsugár utca burkolata.


2024. április 30., Kedd

Hitelprogram a hazai kkv-szektor tagjainak

Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda vezető tanácsadója ismertette az aktuális EU-s pályázati felhívásokat a kanizsai kamara rendezvényén.


Párbeszéd, közös felelősségvállalás

Lakossági fórumot tartottak Ligetvárosban.


NagyON MÁJUS!

Majális a Csótónál a NagyON Kanizsa jóvoltából.


2024. április 28., Vasárnap

Városnapi kavalkád Nagykanizsán

A szervezők igyekeztek minden korosztályt megszólítani.


2024. április 27., Szombat

A Fidesz szembesítette ígéreteivel az ÉVE-frakciót

A kanizsai Fidesz összegyűjtötte azokat a meg nem valósult ígéreteket, melyeket az ÉVE többségi frakciója tett az elmúlt 4 évben.


Városnap Nagykanizsán

Kétnapos program Kanizsa szívében.


2024. április 25., Csütörtök

Felbolydul Nagykanizsa

Lezárások várják a közlekedőket a város napján.


Katonai eskü az Erzsébet téren

Arra kérik a lakosságot, hogy a katonákban a béke őrzőit lássák.


2024. április 23., Kedd

Az ÉVE lemondott a városáról?

Soha nem volt még ilyen koszos Nagykanizsa.


2024. április 22., Hétfő

Pár óra alatt összegyűjtötték az ajánlásokat

Balogh László: „nem állunk le, mert szeretnénk minden választópolgárral személyesen is találkozni”.


A bölcsődék napja

Balogh László polgármester szerint sokat kell gondozni a gyermeki lelket.

+