Kultúra - 2020. szeptember 25., Péntek
#felmérés #Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa #ökumenikus #fiatalok #egyház #vallás

Felekezetközi kutatás a fiatalokért

Felekezetközi kutatás a fiatalokért

Illusztráció (A kép forrása: Canva)

Hiánypótló felmérést indított el a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Ifjúsági Bizottsága. A kutatás átfogó képet adhat a keresztyén egyházak fiataljairól, de a nem hívő fiatalok vonatkozásában is reprezentatív adatokkal szolgálhat.

A kutatáshoz a Zsinati Ifjúsági Iroda felkérésére az Ifjúságépítők is csatlakozott, a szervezet meghatározó szerepet játszott a felméréshez készített online kérdőív kialakításában – tudtuk meg Ablonczy Áron diósdi beosztott lelkipásztortól, az Ifjúságépítők egyik vezetőjétől.

A kutatást egyfelől az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett országos Magyar Ifjúság Kutatás inspirálta, amelyet 2016 után 2020-ban is elvégeznek. A különféle témákat érintő kérdések másik részét a Youthscape szervezet 2015-ös kutatása alapján fogalmazták meg. Az angliai felmérés során 2054 gyülekezetet kérdeztek meg arról, hogy

a fiatalokat milyen kérdések foglalkoztatják, és a keresztyén közösségek milyen mértékben foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel.

„Sokan vártunk már erre a kutatásra, hiszen olyan információk derülhetnek ki a 14-29 év közötti korosztályról, amelyek komoly hatást gyakorolhatnak a különféle ifjúsági szervezetek munkájára. A 2016-os országos felméréssel párhuzamosan szerettünk volna egy a keresztyén egyházakkal és hittel kapcsolatos lekérdezést is, ezt akkor nem tudtuk megvalósítani. A Magyar Ifjúság Kutatás 2020-as eredményeit összehasonlító elemzés formájában szeretnénk megvizsgálni, erre várhatóan a következő év első felében kerül sor”, fogalmazott Ablonczy Áron.

Ez az összehasonlító elemzés részletes képet adhat a gyülekezetekben folyó ifjúsági szolgálatok jelenlegi helyzetéről, eredményeiről, az áldásokról és a nehézségekről. Ahhoz, hogy a kutatás reprezentatív legyen, legalább 1200 kitöltött kérdőív szükséges. A maximális mennyiséget 1900 főben határozták meg, ebből 600-1100 református fiatal megkérdezését tűzték ki célul.

A fiatalok kifejthetik,

milyen témák érdeklik őket és azokkal milyen gyakran foglalkoznak a közösségeikben, mi a fontos számukra egy igehirdetésben, mennyire elkötelezettek a közösséghez való tartozásban, kihez fordulhatnak, ha hitbeli, életvezetési vagy egyéb segítségre van szükségük.

A cél nem csak a különféle gyülekezetekhez tartozó fiatalok megszólítása. A szervezők fontosnak tartják, hogy az egyháztól, keresztyénségtől távol állók is elmondhassák véleményüket a házasságról, bűnről, családról. Kifejthessék, számukra mit jelent az egyház, hogyan látják Jézus Krisztus feltámadását, mit értenek a bűnön és annak következményein.

A szervezők arra kérik a különféle ifjúsági közösségek vezetőit, hogy a kutatás online kérdőívét október elejéig töltessék ki a fiatalokkal. A szeptember 17-én közzétett, 33 kérdésből álló kérdőív ezen a linken érhető el.

(Forrás: parokia.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. december 01., Szerda

Elkészült a vörsi betlehem

Európa legnagyobb templomi életképét most hetvenharmadik alkalommal építették meg.


2021. november 28., Vasárnap

Emlékérmén Pilinszky és a szélfútta, füves táj

Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként.


2021. november 22., Hétfő

Hortobágyi darumese

Ha esetleg lemaradtunk volna az idei vonulásról, egy szuper rajzfilmmel pótolhatjuk kínzó daru hiányunkat.


2021. november 07., Vasárnap

Rokonlelkek

Új kiállítás nyílt a Brunnerek festményeiből. A tárlat a Magyar Plakát Házban látható.


A Nemzet Művésze lett Zádori Mária

A nagykanizsai származású énekművészt kiemelkedő művészi teljesítményéért, reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el


2021. november 04., Csütörtök

Szovjet tankok rohanták le a cserben hagyott országot

November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.


2021. október 31., Vasárnap

Lezárult a Magyarország 365 fotópályázat és rekordot döntött

6500 pályázó csaknem 37 ezer képet küldött be.


2021. október 28., Csütörtök

Felavatták Eugenio Pacelli bíboros emléktábláját Nagykanizsán

Az emléktáblát Bárczi Miklós és a nagykanizsai Jézus Szíve-plébánia kezdeményezésére Szemenyey-Nagy Tibor szobrászművész készítette.


2021. október 27., Szerda

Díszbemutató – Eperjes Károllyal

Premier előtt mutatja be a Magyar Passiót a kanizsai mozi, az előadásra Eperjes Károlyt is meghívták.


2021. október 23., Szombat

56, 65 – Egy nemzet újjászületése

Kevés olyan dátuma van történelmünknek, mely ilyen összetartó erővel, s ilyen hosszú ideig határozná meg berendezkedésünket, viszonyítási pontjainkat, identitásunkat és közbeszédünket, mint az a világtörténelmi eseményként is közismert három hét, mely épp


2021. október 21., Csütörtök

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja

Csíkszentmihályi leginkább a flow fogalmával kapcsolatos munkáiról ismert, amely az optimális élmény állapotának leírására szolgál, amikor az ember képességei  a legjobban megfelelnek a helyzet kihívásainak.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

„Társasházak napja”

„Társasházak napja”

2021. november 20. - Kék hírek

+