Murafölde - 2021. augusztus 18., Szerda
#Miháld #jubileum #Cseresnyés Péter #Murafölde

900 éves örökség

900 éves örökség

Miháld védőszentje Szent Mihály arkangyal, akiről a község a nevét kapta (Fotók: Gergely Szilárd)

A Dola-patak völgyében fekvő Miháld első írásos említése 1121-ből való: a 900. évfordulót nagyszabású programmal ünnepelte a község a napokban.

Miháld az évfordulóra valamennyi generáció érdeklődésére számot tartó, hagyományápoló, történelmi múltat idéző rendezvénnyel készült, amelyből természetesen nem hiányozhatott a kultúra, a sport, és a zenei, színházi élményeket nyújtó szórakozás sem. A résztvevőket Gerő Sándor polgármester köszöntötte.

– Településünk fennmaradása nagyban függ attól, milyen közössége van. Önkormányzatunk minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy közösségmegtartó, közösségformáló rendezvényeket szervezzen, amelyek célja a helyi értékek megmentése, és újak teremtése. A helyi termékeknek sajátos illata és íze van, szinte nem is lehet összehasonlítani mással – mutatott rá.

A 900. évforduló kapcsán Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő kötődésekről, hitről és felelősségről beszélt – utalva egyebek mellett a világot immár 1,5 éve sújtó pandémiára és a hagyományokat, konzervatív értékeket elsöpörni szándékozó liberális irányzatokra.

– Az, hogy ma ennyien itt vagyunk, és sok miháldi vagy Miháldról elszármazott van itt, azt jelenti, hogy rengetegen kötődnek ehhez a településhez: az itt töltött évek, évtizedek nem múltak el nyomtalanul. Innen származnak és itt vannak a gyökereik, amelyek nemcsak a szülői, nagyszülői házig nyúlnak vissza, hanem a 900 évre – fogalmazott. – Ha valaki végig élte volna ezt a 900 évet, és elmesélné, mi minden történt itt, elcsodálkoznánk, honnan ered a magyar és miháldi identitásunk, és örülnénk annak, milyen tradíciókat örököltünk.

Hozzátette: ez különösen fontos ma, amikor nemcsak a pandémia jelent veszélyt, hanem azok a politikai erők is, amelyek ezeket a bizonyos gyökereket el akarják vágni, és azt mondják: „a hagyományaink, a nyelvünk, a kultúránk értéktelen. Felejtsük el a múltat, éljünk a mának.”

Cseresnyés Péter beszédét azzal zárta: örül a falunapoknak, és annak, hogy kisebb-nagyobb közösségek megünneplik magukat és a történelmüket, mert amíg ez a mély kötődés, hit és felelősség megvan bennük, addig van remény arra, hogy a jövő nemzedéke is ezt az utat választja.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2021. október 22., Péntek

Ilyen volt a tűzgömb - becsehelyi szemmel

Tűzgömb húzott el Magyarország felett szerdán kora este, a jelenséget a becsehelyi csillagvizsgáló is megörökítette.


2021. október 20., Szerda

Hűség és hazaszeretet napja Lovásziban

Megemlékeztek Lovásziban azokról a hősökről, akik 1919-ben a településre bevonuló dél-szláv kádereket elűzték.


2021. október 17., Vasárnap

Dobri a példa

Kormányzati támogatásból újították fel a közösségi házat, és két mobilgarázst is átadtak a községben.


2021. október 11., Hétfő

A murakeresztúriak szíve csücske a megújult tájház

Épp a „Kulturno drustvo Kerestur” Közművelődési Egyesület fennállásának 30. évfordulóján készült el a pályázati forrásból felújított épületben a Horvát Nemzetiségi Tájház és Emlékház.


2021. október 10., Vasárnap

Gesztenyés nap Galambokon!

Egész nap finom ételek, sült gesztenye, színvonalas műsorok, gyermekfoglalkozások, kézműves kirakodóvásár és estig tartó zenés mulatság várta az érdeklődőket.


2021. október 09., Szombat

A nagyrécseiek egészségére!

Megújult a település orvosi rendelője.


2021. szeptember 30., Csütörtök

Harminc muraföldei polgármester vett részt a műhelybeszélgetésen

A településvezetők Cseresnyés Péterrel egyeztettek a fejlesztésekről.


2021. szeptember 12., Vasárnap

Dél-Zala legjobb kerékpártúrája

A zalai erdőkben éppúgy megfér egymás mellett a termálfürdő és az olajhimba, mint hazánk leghosszabb kisvasútja és egy titkos erődrendszer.


2021. szeptember 01., Szerda

Erdőjárók, figyelem!

A Zalaerdő Zrt. értesíti a lakosságot, hogy szeptemberben (naponta, délután 16 óra és reggel 8 óra közötti időszakban) az üzemi vadászterületein intenzív szarvas-vadászatot folytat.


2021. augusztus 26., Csütörtök

Töltsön el egy aktív napot Muraföldén!

Murafölde Családi Napot rendeznek szeptember 4-én Kistolmácson.

+