Murafölde - 2022. január 28., Péntek
#Magyarország #Horvátország #diplomácia #Murakeresztúr #Murafölde #Cseresnyés Péter

Gyümölcsöző együttműködés

Gyümölcsöző együttműködés

(A kép forrása: Facebook/Szijjártó Péter)

Magyarország és Horvátország egyaránt sokat profitál a kiváló kétoldalú együttműködésből, egyebek mellett gazdaságilag is, amit jól mutat, hogy 2010 óta 2,5-szeresére nőtt a kereskedelmi forgalom a felek között – jelentette ki a napokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a magyar-horvát diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából Budapesten rendezett panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke a koronavírus-járvány ellenére 2021 első tíz hónapjában elérte a 2,6 milliárd eurót, s ezzel hatalmas rekordot döntött. Az elmúlt 11 évben 2,5-szeresére nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom, és Horvátország a magyar tőke második legfontosabb célállomása.

Szijjártó Péter felidézte, hogy Magyarország mindvégig nagy erőkkel támogatta Horvátország európai uniós integrációját, de hozzátette, hogy Magyarország is számíthatott Horvátországra a 2020-as EU-elnöksége alatt.

A miniszter példaértékűnek nevezte az együttműködést a nemzeti kisebbségekről való gondoskodás területén is.

Üdvözölte az energetikai összeköttetés fejlesztését, különösképpen azt, hogy a horvátországi LNG-terminál elérésének köszönhetően Magyarország a történelem során most először hosszútávú gázvásárlási szerződést tudott kötni egy nem orosz szereplővel.

Leszögezte: ha a közép-európai országok együtt tudnak működni, akkor saját erejükön felül tudják érvényesíteni az érdekeiket.

A rendezvényen elhangzott: Horvátország és Magyarország között hidakat kell építeni, nemcsak átvitt, hanem konkrét értelemben is. Szijjártó Péter hangsúlyozta: „A mi hozzáállásunk egyértelmű: kőkemény határvédelem az illegális migránsokkal szemben, és minél több, gyorsabb, kulturáltabb átlépési lehetőség a törvénytisztelő állampolgárok számára. A két ország közt hét határátlépési lehetőség van, és szeretnénk, ha legalább a kétszámjegyűt, tehát a 10-et gyorsan elérnénk. Az ilyen hídépítések egész jól bejöttek, tehát például Szlovákia és Magyarország vonatkozásában a fizikai hídépítések egyszerre nemzetek közötti hídépítésekké is váltak.

Itt is van egy ilyen tervünk Murakeresztúrnál, és szeretnénk azt is, hogyha Sároknál meg Zákánynál is átjárható lenne a határ.”

A rendezvényen résztvett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is, aki utólag így értékelte a találkozót:

„30 éve Magyarország az elsők között vette fel a diplomáciai kapcsolatot Horvátországgal. Ez nekünk is, itt, a horvát határ mellett, a térségünkben élő nagyszerű horvát közösségekkel igazán fontos lépés volt. A minap nem csupán ezt az évfordulót ünnepeltük, hanem azt magyar-horvát jó kapcsolatot is, amely gazdaságilag és kulturálisan egyaránt virágzó. Dél-zalaiként különösen nagy örömmel vettem részt a Külügyminisztériumban rendezett beszélgetésen. Azon fogunk dolgozni, hogy a következő évtizedek e szempontból is hasonlóan sikeresek legyenek!” – fogalmazott.

Még érdekes lehet ...


2022. június 29., Szerda

Fácáncsibék érkeztek Zalába

4800 napos fácán érkezett a zsigárdi előnevelő-házakba.


2022. június 28., Kedd

Fityeházon összegyűlt a település apraja-nagyja

A falunapot - folytatva a hagyományt - a Szent Iván éjszakát követő első szombaton rendezték meg. 


2022. június 27., Hétfő

Nagybakónakon nem csak a gyerekek szeretik a perecet

Szeretem Nagybakónakot és Paprikás Perec Fesztivált rendeztek szombaton a dél-zalai faluban.


2022. június 22., Szerda

Visszatértek az elszármazottak Újudvarra

Az elszármazottak pódiumbeszélgetésére sokan voltak kíváncsiak, a programot nemcsak a résztvevők, hanem a nézők is élvezték. 


2022. június 21., Kedd

Megújult az orvosi rendelő Eszteregnyén

A beruházás a Belügyminisztérium pályázatán elnyert harminchat millió forintból, valamint az önkormányzat mintegy négymillió forintos önrészéből valósult meg. 


2022. június 08., Szerda

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Kétnapos falunapot tartottak Semjénházán, melynek keretében felavatták a már két éve elkészült emlékművet is.


2022. június 07., Kedd

Több mint százéves boronapincét újítottak fel Pusztaszentlászlón

A boronapince felújításából kivették a részüket a község lakói is.


2022. június 04., Szombat

Javult a helyzet Zala megyében a faanyagkereskedelem terén

A faanyag-nyomonkövetési szabályok betartása egyrészt védi a fogyasztókat, hogy legálisan kitermelt, megfelelő mennyiségű és minőségű faanyagot kapjanak, másrészt védi a jogkövető termelőket és kereskedőket is a tiszta, átlátható piaci viszonyok megőrzésé


2022. június 03., Péntek

Pályázati forrásból újjáépített hegyi utat avattak Surdon

A beruházás a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg.


2022. június 02., Csütörtök

Megfelelő Zala megye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeinek vízminősége

Zalában 12 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely, köztük a kistolmácsi szabadstrand várja a felfrissülni vágyókat.

+