Murafölde - 2023. június 25., Vasárnap
#Csömödér #Kisvasút napja #Mura Program #Zalaerdő #Cseresnyés Péter

A kisvasút napja Csömödérben

A kisvasút napja Csömödérben

Lenti és Kistolmács között közlekedett a dízel járat, de Ábel, a népszerű gőzmozdony is szolgálatot teljesített (Fotó: Zalakocka)

Szombaton a kisvasutazás szerelmesei izgalmas napot tölthettek el Csömödérben, illetve a környéken a Zalaerdő Zrt. hagyományos Kisvasút napján.

Lenti és Kistolmács között közlekedett a dízel járat, de Ábel, a népszerű gőzmozdony is szolgálatot teljesített: a néhány évvel ezelőtti, a Mura Program forrásainak igénybevételével elvégzett felújítása után gond nélkül szelte a kilométereket az utasok örömére. A vasutazás mellett vasútmodellek, térzene és népi játékok is várták az érdeklődőket.

Az ünnepélyes megnyitón Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója az elmúlt 10 év fejlesztéseit mutatta be, kezdve a turistaszálló és a büfé kialakításával, továbbá átalakítottak és korszerűsítettek öt C 50-es mozdonyt, átadták a csömödéri vasúti parkot és játszóteret, egyedi tervezésben oktatókocsit építettek, melyre erdei iskolát alapítottak. 2019-ben megújult Ábel, a gőzmozdony, 2019-ben ugyancsak a Mura Program keretében Kistolmácson a vonal meghosszabbításaként 1 kilométer hosszban új pályaszakaszt építettek a községig, valamint 1,8 km hosszban átépítették a szentpéterföldei szárnyvonal egy szakaszát. 

202306251109_DSC_9081_-2-.JPG (1500×1095) Bővült a vasútüzem személyszállító kapacitása, az igazi ritkasáságot a Kisvasút napján avatták fel (Fotó: Zalakocka)

Közben elindult a vándortábor program, melynek szálláshelye a csömödéri turistaszálló, mely idén kívül-belül megújult. A felsorolt fejlesztések értéke meghaladja az 1 milliárd forintot.

Felavatták a felújításon átesett 1005-ös pályaszámú MK48 mozdonyt is, amely az egyetlen működő példány hazánkban, ami Ganz-Jendrassik motorral, mechanikus erőátvétellel működik. Ebből a típusból 1958 és 1961 között 52 darab készült személyszállításra. A mozdony 2000-ben került Csömödérbe Szegedről, évekig keresték a felújítás lehetőségét, majd 2022-ben ez megtörtént. A sikeres terhelési próbajárat után a vasútüzem személyszállító kapacitása így egy igazi ritkasággal bővült.

202306251111_DSC_9112_-2-.JPG (1500×1002)Cseresnyés Péter gratulált a fejlesztésekhez (Fotó: Zalakocka)

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térség országgyűlési képviselője is részt vett az ünnepségen, gratulált a fejlesztésekhez, melyeket maga is figyelemmel kísért. Jelezte, hogy az említett Mura Programban e térség turisztikai fejlesztéseit tűzték ki célul, hogy az ténylegesen adjon nagyobb lehetőséget az ide látogató turistáknak. Az utóbbi időben a belföldi turizmus fejlődött, emelkedik a vendégéjszakák száma, állandósult azok száma, akik a kisvasutat kipróbálják ésa  vonal mentén fedezik fel a dél-zalai, délnyugat-zalai tájat. A belföldi turizmus – tette hozzá a politikus - nem csak azért fontos, hogy a zalai természeti kincset megmutassuk, hanem a helyi gazdaság is erősödik ezáltal.    

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. május 10., Péntek

Szürkemarhák a Mura ártéri legelőin

Történelmi pillanat: közel negyven év után helyeztek ki legelő állatokat az ártérbe.


2024. május 09., Csütörtök

Három beruházást avattak Csömödéren

Több száz millió forint forrás hasznosult a községben.


2024. május 07., Kedd

2024. május 03., Péntek

Vármegyehatáron átnyúló kerékpárút-fejlesztést adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár a Molnárit Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.


Szőlővesszőt szenteltek Galambokon

Már 15 éves hagyománya van a rendezvénynek.


2024. május 02., Csütörtök

Egyházközségi majális Pákán

Harmadik alkalommal rendezték meg a programot.


2024. április 30., Kedd

Falutakarítás Kistolmácson

A településen élők is csatlakoztak az országos TeSzedd! akcióhoz.


2024. április 29., Hétfő

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Csaknem 9700 gímszarvas került terítékre.


Bemutatják a lovászi bunkerrendszert

Május 1-jén az idei év első hosszú bunkertúrájára hívják a kirándulni vágyókat Lovásziba.


2024. április 28., Vasárnap

Májusfát állítanak Letenyén

Április 30-án (kedden) 18 órától a Happy Bike Centrumban várják az érdeklődőket.


2024. április 27., Szombat

Elhunyt Páka polgármestere

Lukács Tibor három ciklusban vezette a települést, előtte két cikluson át önkormányzati képviselő volt.


Közel 5 hektáros területen telepített erdőt a Zalaerdő

A területen egyebek mellett kocsányos tölgyet, kései juhart ültettek.


2024. április 25., Csütörtök

Gyalogtúra a Mura árterén

Letenyéről indul a túra.


Pénzben is mérhető a biztonság

A helyi rendőrőrs és a polgárőrség tagjait köszöntötte Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere Szent György nap alkalmából.

+