Csillaglesen a nemzeti parkokban

A nyári időszak rendkívül gazdag jellegzetes csillagképekben, égi jelenségekben, ezért a következő hetekben egyedülálló programokkal várják a látogatókat, akik biztonságosan pihenhetnek, töltődhetnek fel, írja közleményében az Agrárminisztérium.

A Zselici Tájvédelmi Körzet mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetnek a látogatók. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

A Hortobágy az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe, itt akár több ezer csillag is látható éjszakánként, míg egy városban mindössze néhány tucat fénypont észlelhető. A nyári időszak legnagyobb látványossága a Perseida meteorraj, amely nagyon jól megfigyelhető a puszta egén. Augusztus közepén sok hullócsillagot, meteort lehet látni az éjszakai égbolton. A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a Mátai Fecskeház erdei iskola csillagdájának kínálata mellett tematikus táborokon, éjszakai túrákon, madármegfigyeléssel egybekötött csillagsétákon és asztro-gasztro túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda, amely Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars-mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az a látogatókat nappal és éjszaka is.

A Bükki Csillagoségbolt-parkban is számos program keretében ismerhetik meg a látogatók a csillagos égboltot, emellett Répáshután megkezdődött egy egyedülálló csillagászati látogatóközpont, a Bükki Csillagda építése.

A jellegzetes hortobágyi táj és a csillagos égbolt látványa lélegzetelállító (A kép forrása: programturizmus.hu)

A közleményben megjegyezték, hogy a Perseida meteorraj több helyszínen is megfigyelhető, Felsőtárkányban csillagászati bemutatóval egybekötött meteorles várja az érdeklődőket, a Hortobágyon különleges helyszínen, a Vadasparkban nézhetik meg a jelenséget látogatók, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság csillaghullás-túrákat szervez, például naplemente után a híres Öreg-hegyi pincesorhoz kalauzolja a vendégeket. A csillagos égbolt titkait fürkészhetjük a Fertő-tájon vagy éppen a Kiskunságon, a Kolon-tónál. A Pannon Csillagdában csillagportyákon, míg a Mátai Erdei Iskolában csillagdai estéken lehet részt venni.  Az Aggtelek környéki táj esti arcát egy naplemente túra keretében ismerhetik meg az érdeklődők, a szabadkígyósi nagyerdőben pedig a csillagos égbolt mellett a természet éjszakai hangjait is meg lehet figyelni.

A programok regisztrációhoz kötöttek, ezért az Agrárminisztérium azt ajánlja, hogy előzetesen tájékozódjanak az adott nemzetipark-igazgatóság honlapján, közösségi felületein.

Azok, akik Murafölde felett szeretnék fürkészni az éjszakai égbolt titkait, Becsehelyen megtehetik. A Canis Minor obszervatórium rendszeresen fogad látogatókat. Hogy pontosan mikor, arról a Nagykanizsai Amatőr Csillagászegyesület honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

(Kiemelt kép: A zselici Csillagparkban káprázatos látvány várja az éjszakai túrázókat (A kép forrása: https://www.facebook.com/zselicicsillagpark/)

Még érdekes lehet ...


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.

+