Hazai - 2022. augusztus 10., Szerda
#Barátság II. Kőolajvezeték #kőolajszállítás #Magyarország #ukrajnai szakasz #tranzitdíj

Napokon belül újraindulhat a kőolajszállítás Magyarországra

Napokon belül újraindulhat a kőolajszállítás Magyarországra

(Fotó: archív, MTI/Máthé Zoltán)

Néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba, miután a Mol kifizette az ukránoknak a tranzitdíjat.

A Barátság vezetéket a múlt héten zárta el Ukrajna, arra hivatkozva, hogy nem kapta meg az oroszoktól az olaj továbbításáért járó díjat. Oroszország viszont azt állítja, hogy próbáltak utalni, de a szankciók miatt nem sikerült. Az Origo közben azt írta: az olajjal akarnak zsarolni az ukránok, mert Magyarország nem hajlandó belesodródni a háborúba és nem küldünk fegyvereket Ukrajnának – számolt be az M1 Híradó

Kedden jelentette be Oroszország, hogy az ukránok leállították a kőolaj szállítását a Barátság vezeték déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába. A Transznyefty orosz szállítócég tájékoztatása szerint az ukránok arra hivatkoztak, hogy nem kapták meg a tranzitdíjat.

A Mol által vásárolt olaj csaknem 70 százalékát teszi ki az Oroszországból érkező energiahordozó. Ukrajna felől naponta 250 ezer hordó orosz olaj érkezett a Barátság II. Kőolajvezetéken át, de a szállítás már múlt csütörtökön leállt.

Az olajjal akarnak zsarolni az ukránok – szerdán ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál emlékeztet: miután az oroszok az ukránok által kierőszakolt brüsszeli szankciók miatt nem tudták átutalni a tranzitdíjat, az ukránok egyszerűen úgy döntöttek, hogy más formában nem fogadják el a pénzt.

A Technológiai és Ipari Minisztérium kedden megerősítette, hogy a Barátság kőolajvezeték leállását tudomásuk szerint technikai jellegű probléma okozza. A tárca közleménye szerint bár a hazai ellátás több hétre biztosított, a helyzet megnyugtató rendezése és a szállítások mielőbbi újraindítása érdekében a magyar fél is igyekszik közbenjárni. A Mol pedig azt is felajánlotta, hogy kifizeti a tranzitdíjat.

A magyar olajvállalat szerdán azt közölte, hogy a tranzakció meg is történt, vagyis a Mol átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat az ukrán félnek.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Az Origo szerint Kijev ezzel, vagyis a Barátság kőolajvezeték elzárásával próbálja zsarolni az európai országokat. Ahogy a portál fogalmaz: Volodimir Zelenszkij elnök céljai egyértelműek. Amellett, hogy minél nagyobb káoszt akar elérni Európában, vissza akar vágni Magyarországnak azért, amiért hazánk nem akar belesodródni a háborúba és nem küld fegyvereket Ukrajnának.

Az ukrán energiaügyi miniszter egyik tanácsadója májusban az orosz olajembargó elfogadása előtt már megfenyegette Magyarországot.

Olena Zerkal akkor azt mondta Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték. „Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány, és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért” – fogalmazott Olena Zerkal.

„Politikai okai vannak annak, hogy nem érkezik olaj a Barátság Kőolajvezetéken” – erről már Hortay Olivér, a Századvég klímapolitikai üzletág-vezetője beszélt az M1-en.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. május 13., Hétfő

Pályázni lehet falvak járdáinak, hídjainak, kerékpárútjainak felújítására

Június 12. és július 12. között várják a pályázatokat.


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.

+